15 станаха жертвите в Прага, стрелецът се оплакал в мрежата: Всички ме мразят

Той първо е убил баща си, преди да се отправи към университета
21 дек 2023 21:07, Нели Христова
220
15 станаха жертвите в Прага, стрелецът се оплакал в мрежата: Всички ме мразят
Снимка: Twitter

Полицията в Прага е идентифицирала стрелеца, който уби 15 и рани най-малко 24 души в университета в Прага днес. Той е студент във Факултета по изкуства на Карловия университет, където застреля и жертвите си. Мъжът, който е на 24 години, е открит мъртъв в същата сграда, предаде Ройтерс.
 
Бащата на убиеца е бил намерен мъртъв по-рано днес, съобщи още полицията. Двамата са живели в град на 21 км от Прага.  

В Twitter пък се разпространяват думи, за които се твърди, че са написани от убиеца - Дейвид Козак. В Няколко публикации той пише, че "денят е ужасен", че "пие чай и иска да се самоубие" и "да причини възможно най-много страдание на света". По-късно той пише, че "всички го мразят, но чувствата са взаимини"

Властите в Чешката република реагираха на масовата стрелба в Прага, при която според полицията са загинали най-малко 15 души.

Кметът на Прага Бохуслав Свобода каза пред чешките медии: "Винаги сме смятали, че това е нещо, което не ни засяга. Сега се оказва, че за съжаление нашият свят също се променя и тук възниква проблемът с индивидуалния стрелец също така."

Чешки министър междувременно каза, че стрелбата не е свързана с тероризъм, предаде Франс прес.

"Шокиран съм от тези събития", заяви президентът Петър Павел. Той поднесе съболезнования на семействата и близките на жертвите.

Френската министър-председателка Елизабет Борн изрази солидарност с Чехия.

Джо Хайланд, на 18 години, от Труро, Корнуол, е на почивка с приятели в Прага и е бил на улица близо до атаката, когато е чул стрелбата.

"Чухме изстрели и избягахме да се скрием в метрото, след като полицията извика на всички да бягат. Беше много страшно. Изведнъж хората започнаха да бягат. Не знаехме какво става. Видяхме полицията да минава покрай нас. Те викаха "бягайте".

Хайланд вече е в безопасност в хотела си.

"Веднага се обадихме на родителите си. Това беше първата ни почивка само с нас, момчетата", разказва той пред BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русофилите из България, Чехия и навсякъде стоят по държавите и само пречат вместо да идат в руската деревня да си живуркат суверенитетно. Тоя дори оръжията извадил да му се невиди и путинофила нештастен.
105
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чешки русофил е, нормално е всички да го мразят. Всеки мрази русофилите, това се наблюдава навсякъде и как да не ги мразиш тия плоскоземи същества.
104
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен (111) Фашистите са в Масква другарЮ !!При товарищ ***!Вземай чемодан а селянино и еогзал ждьот ти в, Масква тоже!!
103
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ей, побърка се с тия лайки. Ще ти пратя едно кило да си имаш за инхалация през зимата, че лошо време иде. И догодина да знаеш да си набереш, поляни бол.
102
3
 
3
 
! Отговори
ЖПН /VPN преди 4 месеца
Е, нещо с което можете да направите много + или - в зависимост от това колко сървъра в различни държави поддържа , да не казвам app, заради по възрастните..да го наречем"програма,".Променя локацията(държавата) от която четете,и така всеки път(променяйки локацията)може да правите +/-,както ви харесва ;) плюс това е съвсем легално.Е..не работи при всички сайтове,но тук засега,става..
101
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Факшина4циите не прощават -много изплискаха легена след тях. На хора с такива ако имат оръжия са напълно непредсказуеми и подвластни на отдалечен контрол и упрвление и очаквайте трагеии.
100
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 106 Правилно, лайки се казва, не лайкове. Ама какво знаят тия? Само ти ги знаеш нещата, но никой не те разбира. Не обръщай внимание на света, който те е намразил. Вземи една полуавтоматична карабина и ги почвай наред.
99
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако е така, зарязала го е с право!
98
6
 
5
 
! Отговори
Христо преди 4 месеца
Сигурно някоя жена го е зарязала или са му се подигравали, че не е програмист и не печели огромни пари. Ужасно е да не си програмист. Изхвърлен си от обществото, приятелите и жените.
97
9
 
3
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Щом е учил изкуство, значи е ***. Малко е смешно мъж да учи изкуство, социални, правни и икономически науки. Това е за жени и тези с меките китки. Истинските, алфа мъже, учат за програмисти и софтуерни инженери.
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ти не знаеш че лайки е жаргон на мн.ч на лайк. Освен това не знаеш , че между думите и запетайките се слага интервал. Имаш и други грешки. От моята камбанария *** сте едни елементарни платени трролчета. Нищо не сте постигнали в живота. Нямате образование и ви подхвърлят трохи вашите господари. Аз господар нямам. Сам съм си господар.
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поредният маниак. Любител на изкуствжто! За да притежава такова оръжие трябва да е имал много дебели връзки!
94
5
 
2
 
! Отговори
Admin на сайта преди 4 месеца
Уважаеми потребители, умоляваме Ви за Вашо добро, никога не си слагайте ЖПН, защото това е технология на американците, която ви пръска с 5ж и ви чипира. Само казваме. Да си имате едно на ум.
93
0
 
3
 
! Отговори
proxy-man-tor-browse преди 4 месеца
какво е това ЖПН?
92
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чехите се стараят да настигнат своите идоли от USA.
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чешкият вариант на "Гняв" по Стивън Кинг.
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 90 Какво е "лайки". Някой плаща за набрана лайка на килограм ли? То в тоя сезон има да си чака. Да търси билки напролет. Ей, все ние от старото поколение трябва да ви кажем, че водата е мокра.
89
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо лъжеш и си измисляш чий фен бил Дейвид. Само лъжи от обърнатия обратно тренд. Жалки картинки е тоя обратен тренд. Обратен тренд ха ха ха.
88
9
 
3
 
! Отговори
Внимание! Опасност! преди 4 месеца
Русофилите ходят на тренировки по стрелба. Видял съм го лично. В моите социални мрежи имам много русофили. Най-радикалните от тях вече тренират да убиват. И то без никой да ги е карал. Сами ходят на стрелбището.
87
2
 
0
 
! Отговори
Ок преди 4 месеца
Ок извинявам се..не е сайта

Спонсорирани публикации