Може ли Европа да завие силно надясно заради миграцията?

Крайнодесни партии и популисти с все по-голямо влияние
24 дек 2023 12:54, Александър Попов
122
Може ли Европа да завие силно надясно заради миграцията?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия, Франция, Нидерландия: крайнодесни партии и десни популисти увеличиха значително политическото си влияние в Европа. Колко надясно още може да отиде Западът заради дискусията за миграцията.

Темата за миграцията в момента е в центъра на вниманието – не само заради решението на ЕС да промени процедурите за мигрантите, но и във връзка с по-строгата миграционна политика, която смятат да провеждат редица страни в Европа, пише "Дойче Веле".

Френският модел

След тежки преговори с опозицията управляващите във Франция прокараха в Националното събрание нов и по-строг имиграционен закон с гласовете на крайнодесния Национален съюз. Шефката на фракцията на Националния съюз Марин льо Пен видя в това „идеологическа победа“ и не без злорадство заяви: „Депутатите на Макрон вече не могат да ни упрекват, че искаме предимства за французите – сега те самите взеха такова решение“.

Президентът Макрон защити курса на правителството. „Законът не предава нашите ценности“, заяви Макрон, който бе преизбран през 2022 година с обещанието да спре подема на крайнодесните. За да се предотврати обаче идването на власт на Националния съюз, „трябва да се заемем с проблемите, които подхранват тяхното укрепване“.

Франция затяга достъпа до социални помощи за някои чужденци и определя по-дълги периоди на изчакване за правото на социални помощи. Лидерът на германската опозиция Фридрих Мерц също залага на по-строго миграционно законодателство, особено след силно увеличаващото се влияние на даснопопулистката "Алтернатива за Германия". Християндемократическият съюз (ХДС) вече има подготвено и съответно решение на ръководство, което следва сходна логика.

Европа гледа надясно

По-строгата миграционна политика е важна тема в много европейски държави. Британският премиер Риши Сунак в момента е под особено голям натиск от страна на своята партия, тъй като въпреки Брекзит миграцията към Острова не намаля.

Но докато в много столици все още се разработват политически концепции, северните държави вече затегнаха законодателството си. В Дания социалдемократическата министър-председателка Мете Фредериксен провежда рестриктивен миграционен курс от идването си на власт през 2015 година. Събирането на разделени семейства бе затруднено, а кандидатите за убежище получават предимно помощи в натура, вместо пари. Съществува и така нареченият „Закон за гетата“, който предвижда, че в определена градска част не бива да живеят повече от 30 процента „незападни чужденци“.

На последните избори дяснопопулистката Датска народна партия, която през 2015 година получи 21% от гласовете, взе само 2,6 на сто. Швеция и Финландия също затегнаха миграционната си политика, след като десните популисти във Финландия станаха част от правителството, а в Швеция го толерират.

Въпросът за ценностите

Френският изследовател на популизма Доминик Рейне дава за пример и Нидерландия, където десният популист Герт Вилдерс през ноември изненадващо спечели парламентарните избори. Както посочва Рейне: „Избирателите в Европа от четвъртък век насам искат все същото – миграционна политика,  която се основава на избора и интеграцията. И на екстрадирането на онези, които нарушават ценностите на свободата, равенството и толерантността“.

Много журналисти, политици и анализатори така и не разпознаха или пък не приеха на сериозно това развитие сред населението, отбелязва Рейне. Той уточнява, че тук става дума за въпроси, свързани със стил и начин на живот, манталитет, привички, мислене и житейски настройки. „Тоест – за всички онези елементи, които определят дадена култура и създават на хората чувство за принадлежност – в случая към европейската култура.“

Бариера срещу крайнодесните?

В политическата надпревара с крайнодесните, центристките партии в Германия и Франция следват сходни стратегии. Германският отпор срещу „Алтернатива за Германия“ съответства на отношението към Националния съюз във Франция. И щом някой кандидат на тази партия стигне до балотаж, всички останали партии се обединяват срещу него. Въпросът е дали тази бариера не започва леко да се вдига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В нормалните развити западни държави младите вече могат да осъдят родителите си заради това че са ги родили без тяхно съгласие. Вече има спечелени дела. Това ще дойде и тук след няколко години заедно с доброволната евтаназия и смяната на пола която се плаща по здравната каса.
57
4
 
5
 
! Отговори
хипотеза!? преди 4 месеца
А, дали именно това не е била целта на "Сивите Кардинали" още в самото начало??? Вече имаме обединена Европа под флага на ЕС, остава ни да обявим доктрината и "Четвъртия райх" е готов!?
56
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От мигранти до мигранти има разлика.По големия процент са Измамени мързеливи тунеядци вярващи че могат да живеят само на социални помощи без да работят но с тях идват и грамотни работохолици които бързо се социализират и допринасят много за просперитета на дадена страна.Такъв е случаят с Мъск.Не приет в САЩ като емигрант той отсяда в Канада и след време получава правото да работи в САЩ за да стане най богатия човек в света.Трябва да има отсяване на мързеливите тунеядци и хората с възможности.
55
12
 
2
 
! Отговори
Soli Invictus преди 4 месеца
С това синьо знаме с кръглата месечина по средата няма да стигнете до никъде, накъдето и да завивате. Само под знамето на Непобедимото Слънце на Македония можете да бъдете велики европейци, като македонците! Махнете звездите и месечините и се поклонете наНепобедимото Слънце!
54
5
 
8
 
! Отговори
Параноята тресе преди 4 месеца
До БългаринТебе пък кой те налази ве ,хората бегат като дявол от тамян от тука извън Софето е зоната на здрача. 5 милиона живеем на площ по-голяма от площа на Холандия,Белгия и Швейцария взети заедно, където живеят над 35 милиона.
53
5
 
16
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Късно е. Налазиха ни. На нож!
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако десницата е за зелените политики, прикриваща се зад емигрантите, ще по лошо от сега.
51
1
 
14
 
! Отговори
Излишен въпрос преди 4 месеца
Всяка от науките за обществото е стигала до този извод - периодите на силна либерализация и свръхтолерантност винаги биват последвани от периоди на твърда диктатура.
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Десните винаги са наричани популисти, а крайно левите травестиращ1 неомарксисти са представяни се представят като умните и красивите от дойче веле.
49
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами и аз ще гласувам за десни партии вън арабите от Европа!
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
46 ти си много далеч от това което си изтипосал. Брюкселските чиновници получават подкупи от "филантропи" като Сорос. Всяка седмица ЕК има среща точно с него. Отделно се налагат от сащ на ес посредством подкупните затриването на цели отрасли чрез разни античовешки "споразумения" за гмо сета акта и какво ли не. Отделно цру инсталира тайни затвори в ес и се разчу и реакция никаква. Отделно подслушването. В сащ корпоратиения данък е над 30 % обаче никой не го плаща и ползват офшорки в Ирландия.
47
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако европейците имаха поне малко пилешки мозък в кратyните досега крайнодесните трябваше вече да са спечелили с над 50% навсякъде.
46
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Koйтo ocpa Eвpona, cera ga cи oбиpa napcaтa! Чyвaтe ли, a copocoиgитe?
45
1
 
21
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
Ценности, евроатлантизъм, интеграция и подобни празни приказки. Така наречените лидери забравят за още една ценност - това, да се чувстваме в безопасност в собствените си страни и никой да не ни принуждава да празнуваме "зимни празници" вместо Коледа или пък да не ни се репчи заради коледни украси.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
44 и като се събуди осъзна че "медията" е купена от Блумбърг. А в началото беше на майката на Пеевски и после я купи и продаде на Блумбърг едно трибуквие, което е цензурирано тук, но хората знаят че е свързано с Химимпорт. Сега дай малко опорки още за македонци и сърби и руснаци че да не си спомняме.
43
5
 
7
 
! Отговори
Падаря преди 4 месеца
Ако не завият на лево нема спасение , крайно десния национализъм е дело на робовладелския капитализъм и вместо да се посочва реалния проблем , че 1 % от хората владеят 99,8% от парите , няма оправия. Ще се биете за трохи помежду си на база цвят, религия националност като мишки в експеримент.
42
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Драган 37 Объркал си медията, това е българска, а не руска, сръбска, или северномакедонска. В които на българи е забравено да коментират. Ти обаче се изказват в български форум под статия, което показва, че Сърбия, Русия и РСМ не са демократични страни от третия свят, а България е демокрация.
41
0
 
3
 
! Отговори
Супервайзер преди 4 месеца
То миграцията е полезна като идват работници , а то идват с милиони и пак няма кой да работи в Англия.Фермерите вече викат узбекистанци и къргизистанци за сезонни работници те работят и си заминават.От джоп офиса ни пращат мигранти (от цял свят със статут),англичани (необразовани дислоцирани от обществото) ония само се замерят с ягоди или скатават .Цялата група от джоп офис проджекта (8 човека) на ден бере колкото 1/3 на един узбекистанец нормата и то ако постоянно си с тях и им се молиш.
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
37 В СССР руснаците разбиваха куполите на църквите си с железни гюлета, избиха и прогониха свещенниците си, изтребват в момента "православни братя славяни" в суверенна Украйна, която нападнаха вероломно. Затова немогат да претендират че са център на християнството. Откакто вселенския патриарх върна първата независима православна църква на Киевска Рус, на Киев, която Московията си бе присвоил и отнесли в Москва, немогат да бъдат "Трети Рим".
39
8
 
7
 
! Отговори
Успешен инвеститор преди 4 месеца
Иска се малко акъл, такъв липсва в българиските управляващи. Западните държави са по-напреднали, защото имат акъл и знаят как от малкото пари да направят много. Там 40% от хората като мен и като вас инвестират било то в благородни метали, имоти, акции и т.н. Затова са добре и имат развита икономика. Тук няма как да стане с печатане на пари, а с голямо производство и износ. Сбъркали са нашите управници с увеличаване на минимални заплати и пенсии. Нищо не правят така, освен инфлация.