На война: 100-те български БТР-а потеглиха към украинския фронт

Бойните машини са предоставени безвъзмездно
2 фев 2024 17:00, Петър Бойчев
605
На война: 100-те български БТР-а потеглиха към украинския фронт
Снимка БГНЕС

100-те БТР-а, които България безвъзмездно предостави на Украйна с решение на Народното събрание, вече се транспортират към Украйна. Това личи от пост на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който публикува и снимки от началото на логистиката на танковете към Украйна.

В края на месец ноември миналата година депутатите решиха да приемат Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против".

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

След гласуването на решението за одобряване на Споразумението с Украйна, президентът Румен Радев му наложи вето, но депутатите го отхвърлиха.

Само преди дни министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира, че бетеерите все още са у нас, тъй като транспортирането им до Украйна ще струва доста скъпо на държавния бюджет. “Три министерства работят заедно. Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е една много сериозна логистична операция”, уточни той, след което коментира, че сумата за транспорт е голяма, но все пак тя би била поносима за нашата страна.

“От министерството обаче ще търсим възможност транспортът да бъде финансиран от някоя от страните, участващи във формата Ramstein-(контактната група по отбрана на Украйна, т.нар. формат Ramstein), каза тогава Тагарев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


605
Още по темата: войнаБТРукрайнафронт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
432
1
 
3
 
! Отговори
Величко преди 2 месеца
Добре бе , добре , ама да им испратиме и диарията Тодорчо Тагаринчовия ! Къвто е страшен , сам ще победи Русия ! Е , за всеки случай да си вземе повечко памперси , щот сигурно ще му потрябват ...
431
1
 
6
 
! Отговори
1944 преди 2 месеца
И за нашите продажници ще се намерят по няколко куршума инкогнито,нищо ненаказано не остава на тоя свят!
430
1
 
14
 
! Отговори
Дочуто в България преди 2 месеца
"По време на посещението си в САЩ тагарев разказал как преди 2/ 3 години бил инкогнито в Москва и герои4но се и-з-с-р-а-л на 4ервения площад в знак на протест срещу Путин. Попитали го, как така не са го арестували, а той отговорил / АМА АЗ НЕ СИ БЯХ СВАЛИЛ ГАЩИТЕ."
429
1
 
11
 
! Отговори
Дочуто в България преди 2 месеца
"По време на посещението си в САЩ тагарев разказал как преди 2/ 3 години бил инкогнито в Москва и герои4но се и-з-*** на 4ервения площад в знак на протест срещу Путин. Попитали го как така не са го арестували, а тои отговорил / АМА АЗ НЕ СИ БЯХ СВАЛИЛ ГАЩИТЕ."
428
5
 
1
 
! Отговори
руски пидеразчики преди 2 месеца
.. тролики що *** е правилно. ха ха ха хаха
427
8
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Спрете да давате оръжие, спрете това изтребление на славяни! Русия си взе териториите, които искаха да са при нея -----///----- Ще се наложи да върнат териториите и да поработят 80 години ангария, за да покрият щетите. Путин удобно че се излежава в гробищата, а няколко поколения руски умници, които искаха световно господство, че бачкат като волове и деца ще се раждат, обречени на робия и денацификация. Скро ще е срамно да се наричаш москал.
426
2
 
9
 
! Отговори
Тъгарев Мейд преди 2 месеца
100 бетеера качени на ремаркета с кабина и 20 м разстояние от задницата на ремаркето до предницата на шофьорската кабини прави колона от 4.5 - 5.5 километра. Съпровождащ персонал от 200-300 и охрана още 5-600 правят този военен обект, известен като Тагарево Творчество, изключително лесен въздъшен удар, тип "трепаме вляа" На укерейски "Убиваем Колювозю" реди то го бъ дъ стеарс то хевън, майнъ Филибето. В един миг може да загубим 1000 мъжаги , 100 теглича и 100 БТРа. Тарев Мейд!
425
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Продължават да опитват да ни запалят и нас, нали скоро пуснали някаква фабрика и за камикадзе-дронове.
424
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия дараци освен за скраб за нищо не стават ! Подигравка с евроатлантизма !
423
0
 
9
 
! Отговори
АК47 преди 2 месеца
Световните хищници печелят двойно и тройно от подобни дарения".1. Разоръжават България2. Разрушава се Украйна3. Изтощава се РусияДа видим дали ще им излезе вярна сметката накрая. Човек предполага, Бог разполага, а те не са Го питали.
422
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Америка не доставя нищо безвъзмездно на Украйна. Само колонията България подарява.
421
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
''На война'' глупавата мисирка не знае колко е сериозно положението.....ще се радвам да те видя в окопите Пешо,да те питам тогава какви ще ги плещиш.....
420
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До HeinrichHimmler Ние сме богати - сега ще си купим по-калпави от ШАШ!Може и само на чертежи!
419
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как спи този украински тагаренко?! Има ли изобщо съвест?! Да даде БТР-те които са нужни на България при екстремни ситуации!? Скорошен пример- лятото в Царево. Дават оръжие непрекъснато на Украйна, сега и тези бронетранспортьори Хора ли изобщо ни управляват, аз не ги определям като такива.
418
4
 
31
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 2 месеца
Най-бедната държава в ЕС дарява безвъзмездно 100 БТРа. При следващото природно бедствие очаквам лично Тагарев, Кирчо и Кокорчо да дойдат да помагат с джиповете си. В противен случай гореспоменатите трябва да свършат като Чаушеску!
417
0
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 2 месеца
До: Бай ви. Подарихме танкове на Македония. Сега от благодарност искат нашите политици да им подарят и земята.
416
1
 
19
 
! Отговори
БТР преди 2 месеца
Ако утре сключат примирие, ще ни ги върнат ли?
415
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До сега сигурно 1 млн хора, в активна възраст са загинали на фронта и от двете страни. Спрете да давате оръжие, спрете това изтребление на славяни! Русия си взе териториите, които искаха да са при нея, тези които бяха подложени на геноцид от 8 години. Друго те не искат, но всички които продължават да дават оръжие на Украйна искат единствено смърт на православни. Господ няма да им прости,Слава Богу! Ние, народът сме безсилни от деня в които унищожиха армията ни, от деня на демократичния фашизъм
414
2
 
28
 
! Отговори
Бай ви преди 2 месеца
Имало ли е такъв случай в историята просто да подаряваме голямо количество тежко въоръжение на някоя държава? Да напомним, че Украйна дори не ни е съюзник в НАТО. Какви съюзнически отношения с тази държава имаме изобщо, та да й правим такъв щедър подарък? Ако утре се обърне срещу нас, какво ще стане? С нашите камъни по нашите глави? Да не се лъжем, големите акули получават срещу подаръците" си дялове от разграбването на Украйна във вид на украинска земя, полезни изкопаеми и пр. Ние - пръчка!
413
4
 
15
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
дяволска война ! На кого са нужни тея тенекии ? Украинците са руснаци ! Предавайте се и живейте ! Живота е дар от Бог и е безценен ! А украинците унищожават Църквата си ! Тази война и "защита* е за погибел ! Не са им нужни оръжия а ум в главата и химикал да подпишат капитулацията ! Не на войната !

Спонсорирани публикации