На война: 100-те български БТР-а потеглиха към украинския фронт

Бойните машини са предоставени безвъзмездно
2 фев 2024 17:00, Петър Бойчев
605
На война: 100-те български БТР-а потеглиха към украинския фронт
Снимка БГНЕС

100-те БТР-а, които България безвъзмездно предостави на Украйна с решение на Народното събрание, вече се транспортират към Украйна. Това личи от пост на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който публикува и снимки от началото на логистиката на танковете към Украйна.

В края на месец ноември миналата година депутатите решиха да приемат Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против".

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

След гласуването на решението за одобряване на Споразумението с Украйна, президентът Румен Радев му наложи вето, но депутатите го отхвърлиха.

Само преди дни министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира, че бетеерите все още са у нас, тъй като транспортирането им до Украйна ще струва доста скъпо на държавния бюджет. “Три министерства работят заедно. Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е една много сериозна логистична операция”, уточни той, след което коментира, че сумата за транспорт е голяма, но все пак тя би била поносима за нашата страна.

“От министерството обаче ще търсим възможност транспортът да бъде финансиран от някоя от страните, участващи във формата Ramstein-(контактната група по отбрана на Украйна, т.нар. формат Ramstein), каза тогава Тагарев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


605
Още по темата: войнаБТРУкрайнафронт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
2
 
16
 
! Отговори
мерзавци преди 3 месеца
Ще бъдат изпепелени зя 1-2 дена.Но нали Магарев и русофобите (някогашни русофили)трябва да се отчетат и да се харесат на евроатлантиците.
391
0
 
9
 
! Отговори
toti преди 3 месеца
Освен за фалшиви мишени,тези БТР не стават за нищо и скоро ще се рабере,но трайкам си......
390
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Качете Тагаренко начело на колоната да козирува над люка чак до фронта.
389
6
 
36
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 3 месеца
Краварите хем ни гепиха БТРите ,хем ни пробутват допотопни Страйкъри на четворна цена.Краварското робство се очертава по-лошо от турското и византийското взети заедно.
388
7
 
32
 
! Отговори
уточнение преди 3 месеца
България никога не би дала каквото и да било на укрофашистите.Нито един истински българин не би дал и шише вода на укропитеците.Дават без.родници и краварски слуги като Тагаренко ,Паситата ,Шиши ,Кирчо и опуления разградски плъх Атанасов.Дават защото са чужди прислужници ,назначени от Посолството.
387
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тагарев прави грешка ! Трябва да изчака ротацията, а ако Буци иска да сложи негов чиляк начело на МО той да ги изпраща... едва ли са му дотегнали на Залински.
386
6
 
28
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 месеца
За това ли плащаме данъци ,Тагарев? За да спонсорираш Украйна? Кога ще изберем българи да управляват България? Тагаревци ,ивайломирчевци и и сие да заминават на украинския фронт и да не се връщат.
385
7
 
10
 
! Отговори
Нямам преди 3 месеца
нищо против, че са им ги подарили. По-добре, отколкото родната милиция да гази хора с тях. Ама защо ще плащаме и транспорта не схванах!?!
384
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като ги гледам, направо за скрап.
383
3
 
19
 
! Отговори
Петърчо преди 3 месеца
Американците кога че ни подарът самолетите,или гепиха парите благодарение на нашите продажници и ....че ни проглушат ушите с техните дрънкания за демокрация
382
2
 
19
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 месеца
За кво са ни БТР - та бе,кът стане напечено ш съ бийми по терлици или ше бягаме боси
381
7
 
29
 
! Отговори
### преди 3 месеца
И аз нямам нищо напротив Путин да ни освободи от тази евроатлантическа продажна с""н която ни управлява.
380
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега ще закупим 100 подобни теникии ама от хамериканците. Офертата както писаха е милиард и половина долара!!! После да не питате защо няма пари за магистрали, защо затваряли болници поради липса на средства или защо дори за детска градина ти трябват връзки щото видите ли пари нямало!!
379
6
 
27
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 месеца
Някой,някога,подарявал ли ни е нещо,безвъзмездно,каквото и да било,с изключение на братята руси???
378
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нямам нищо против Путин да метне някоя умна бомба върху Народното събрание когато всички продажни бокlуци заседават или когато си получават комисионните заради които подариха всичкото ни оръжие на Украйна!
377
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сини като за момченца....Явно са им напомпали гумите, ама поне листата отгоре да бяха изтръскали....Ако все още някой съжалява, че се отърваваме от това старо желязо, по-добре да ходи пред руското посолство и да подава молба за гражданство.
376
3
 
17
 
! Отговори
: преди 3 месеца
Ххахах цирккк тия ръждясали бракми , а нас ще ни пазят чужди държави , небето ще ни пази наследника на поробителя , сатира ... 11-тата най-бързо стопяваща се нация в света !
375
4
 
16
 
! Отговори
Do 420 преди 3 месеца
Абе ти къв си бе,турчин ли ? дявол, такъв, руснаците са ни освободили, квито и да са ни братя. Нека се помярят, украинците да се предадът !!! МИР !!! Не на войната !!!
374
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия май ще ни го върне ! Все пак значи че помагаме на Украйна а сме срещу Русия ....Лошо за нас ,май трябва нови избори ,тези ни вкарват в война !
373
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
100 БТР - а , сто рашкистанци да бъдат занулени пак файдица . Слава на БВП комплекс.

Спонсорирани публикации