На война: 100-те български БТР-а потеглиха към украинския фронт

Бойните машини са предоставени безвъзмездно
2 фев 2024 17:00, Петър Бойчев
605
На война: 100-те български БТР-а потеглиха към украинския фронт
Снимка БГНЕС

100-те БТР-а, които България безвъзмездно предостави на Украйна с решение на Народното събрание, вече се транспортират към Украйна. Това личи от пост на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който публикува и снимки от началото на логистиката на танковете към Украйна.

В края на месец ноември миналата година депутатите решиха да приемат Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против".

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

След гласуването на решението за одобряване на Споразумението с Украйна, президентът Румен Радев му наложи вето, но депутатите го отхвърлиха.

Само преди дни министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира, че бетеерите все още са у нас, тъй като транспортирането им до Украйна ще струва доста скъпо на държавния бюджет. “Три министерства работят заедно. Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е една много сериозна логистична операция”, уточни той, след което коментира, че сумата за транспорт е голяма, но все пак тя би била поносима за нашата страна.

“От министерството обаче ще търсим възможност транспортът да бъде финансиран от някоя от страните, участващи във формата Ramstein-(контактната група по отбрана на Украйна, т.нар. формат Ramstein), каза тогава Тагарев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


605
Още по темата: войнаБТРУкрайнафронт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
9
 
2
 
! Отговори
Пеевски Пиянски преди 3 месеца
Аллах е велик, той помага и ще помага на братята украинци
351
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Освен Белгород не се знае къде се намират и подводните ядрени ракетни крайцери от проект Акула. Възможно е да се намират някъде на юг в Тихия, Индийския или Антлантическия океани, далеч от американските брегове. Ракетите Булава имат далекобойност 10 000 км. както и междувпрочем подводния дрон Посейдон. Така, че подводниците могат да се намират край великденските острови близо до Чили и от там да ударят щатите.
350
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия разполага с 15 000 ядрени бойни глави поставени на бойно дежурство основно на ракети от типа на Авангард, Булава, Воевода (Сатана), Сармат (Сатана-2), Ярс, Някой видове Кинжал и Искандер. Отделно има поне 6 бр. Подводни ядрени дронове снабдени със 100 мегатонни ядрени бойни глави и неуточнен брой ядрени бойни глави от тип планиращи хипезвукови бойни модули от тип Авангард разположени на сателити на геостационарна орбита на около 35 786 km. над големите американски градове.
349
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 377 Е кво ти пречи нали имаше две години да я продадеш или само евтини лозунги можеш да пишеш
348
0
 
1
 
! Отговори
Инженер - химик преди 3 месеца
С г-н ВАЛЕРИ СМЕ СИ ПРИЯТЕЛИ СЪЩО ОТ ОКОЛО 35 Г. Той си го разбира БИЗНЕСА, както и аз. Ами, инженер - химици сме си. Много по-важната е, че сме си приятели. От тези ИСТИНСКИТЕ. ПАРИТЕ ЗА НАС ВЕЧЕ ПРОСТО НЯМАТ НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ. Важното е, че вече знам къде си е преместил фирмата. А пък, Добри ще му каже къде живея.
347
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо е важно да се евакуирате в град разположен на най малко 500 метра надморска височина? Защото съществува една специална подводница която се казва "Белгород". От два месеца е излязла от пристанището в Северодвинск и никой не знае къде се намира в момента. На борда и има 6 броя подводни ядрени дрона Посейдон всеки снабден със 100 мегатонна ядрена бойна глава. При подводен взрив на такъв заряд се формира цунами високо над 500 метра и това значи, че София ще стане новата ни морска столица.
346
21
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До БОГ ДА ВИ УБИЕ- Стига кълнахте на измислени опорки и пълни лъжи! България е НАТО. България е Европа. България е част от Свободния Свят и ако са ви толкова мили т.нар. братушки - чемодан марш от тук право при матушката ви. На Русия нищо не дължим и не искаме нищо, ама нищо от тях. Нямаме нищо общо с тях, не им искаме калните колхози, нито мърлявата им икономика и техника, нито мракобесния им режим, нито русския им мир и въобще нищо от тях! Да се махат далеч от тук. Нямат работа в Европа!
345
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В случай, че започне ядрена война, по вероятно е нашата държава да не бъде поразена директно. В началото ще пострадат само северните държави. Затова аз имам план за евакуация през Истанбул за Южна Америка. Най безопасно ще бъде за град Кордоба Аржентина или град Сантяго де Чили. Градовете са на юг далече от местата където ще падат ядрените бойни глави и най важното е, че са разположени на високо, защото и това е важно!
344
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 382 Е да пък сега подаряваме щото сме много ларш
343
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 378 или 100 трупа украински и ще хванеш.лопатата
342
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чувстам се задължен да ви помогна за да вземете правилното решение за вас и вашето семейство и да се спасите. Затова най важното е да се действа бързо и овреме да обърнете паричните си средства който мислите, че ще ви трябват в злато и скъпоценни камъни, защото навсякъде където ще се евакуирате няма да приемат вашите евро и долари, защото държавите който стоят зад тези валути няма да съществиват и тези хартийки ще са ви безполезни.
341
2
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 3 месеца
ИТН след като са гласували да си дадем БТРите на Украйна, къде се врат. Кой им обръща внимание още? Има ли комисионни в това антибългарски гласуване?
340
8
 
5
 
! Отговори
Учител по история преди 3 месеца
Напомням на нашите комунисти , че преди 1989г. изнасяхме ,продавахме или подарявахме оръжие за Африка, Латинска Америка или за Лаос, Камбоджа и Виетнам.Така ,че да не се правят на големи миролюбци.
339
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябваше да сложат УКР. флаг и да пишат за Укронацистите!
338
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До края на годината на територията на САЩ и Европа няма да има останал жив човек! Всички ще измрат в задаващия се ядрен апокалипсис! В световен мащаб до 2036 г. ще оцелеят само 30 % от наличното на земята към този момент население. От вас зависи дали ще сте част от оцелелите 30 % или от онези 70 % който предстоят да бъдат утилизирани! Тази информация идва от комуникациите с духовете на долмените проведена на 23.06.2020 г.
337
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 374 Е кажи го на фермерите дето се бунтуват или на тия в Тексас колко точно им е свободен света
336
8
 
3
 
! Отговори
Айляк Иванов преди 3 месеца
Днес 100 БТР-а, утре 100 шлайфа на Альоша. Айляк.
335
12
 
3
 
! Отговори
Хай живе Украiна! преди 3 месеца
Готов съм да продам 89.745 дка обработваема земеделска земя, III категория, поливна в Северна България, а цената от нея да бъде предназначена за борба с руския агресор.
334
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 371 Е що не ходи да видиш бе или направи да товариш уркопитеците в тия кофчези
333
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ланселот //// отивай да се биеш рамо до рамо с украинците, какво чакаш?! Жалко, че загиват бедни войничета, а заможните бандюги си платиха и избягаха от Украйна

Спонсорирани публикации