В Грузия заловиха експлозиви от Украйна за Русия, минали през България

14-те килограма взривни вещества били представени като акумулатори
Обновена: 5 фев 2024 13:09 | 5 фев 2024 13:09, Елка Василева
367
В Грузия заловиха експлозиви от Украйна за Русия, минали през България
Снимка: архив, БГНЕС

Взривни устройства и голямо количество взривни вещества, изпратени от Украйна за Русия, са били заловени в Грузия, съобщи грузинската онлайн медия "Нюз Джорджия". Тя уточни, че взривните вещества и устройства са били изпратени от Одеса за Воронеж през Румъния, България и Турция.

Ройтерс също съобщи за случая.

Според грузинската служба за сигурност експлозивите, тежащи общо 14 килограма, са били представени като акумулатори за автомобили.

Товарът е влязъл от Турция в Грузия през ГКПП "Сарпи" на 19 януари, уточни ръководителят на грузинския контратерористичен център Бача Мгеладзе. Крайната цел на доставката е била във Воронеж.

Иззети са били три взривни устройства на руско-грузинската граница. Други три, доставени до адрес в Тбилиси, също са били конфискувани. Всяко от шестте устройства е било снабдено с електронен таймер и програмирано време за активиране.

И шестте устройства са били изготвени от специалист с висока подготовка и са имали за цел да поразят широк участък.

Грузинската служба за национална сигурност уточнява, че "организатор на процеса" е живеещият в Батуми украински гражданин Андрей Шарашидзе, който през 2020 г. се е кандидатирал за членство в местния парламент на Одеска област като представител на партията "Слуга на народа".

Други потенциални обвиняеми по делото са 7 грузински граждани, 3 украинци и 2 арменци. Само Шарашидзе е имал информация за взривните устройства и капсул-детонаторите, поставени в акумулаторите, според службата за сигурност.

"Предвид използването на територията на Грузия и широкото въвличане на грузински граждани в този процес" се е планирало Тбилиси да бъде обвинен "както за планирането, така и за реализацията на терористичните актове, чието осъществяване се е планирало в Грузия или зад граница", смята грузинската служба. Тя не изключва организаторите да са имали намерение да устроят атентати и на територията на страната.

Не е ясно дали трите устройства, доставени в Тбилиси, е трябвало да бъдат изпратени в Русия, или да останат в Грузия, се подчертава в изявлението.

По случая е образувано дело.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
4
 
! Отговори
до Гиб Мелсън преди 3 месеца
Въртиш сучеш и пак почваш с Русия и ядреното оръжие,на теб мозъка ти е една ку.ха гъба.
22
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лъжи, лъжи, там на взривните устойства е имало пръстовите отпечатъци на Сталин и портретите на Путин- нали- хайде стига лъжи- ах да и са снимали Жестокия бог- офф спрете белото на Кремълските убийци!
21
1
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
Ако някой реши да пусне гъба над България дори не му трябва ракета или самолет. Достатъчно е да натовари товара в един камион и като мине през нашата рехава граница в определена точка по маршрута натискат копчето. Толкова сме оголени и беззащитни, че няма накъде повече. Иначе се перчим на Русия.
20
8
 
1
 
! Отговори
Тинчо Минчев преди 3 месеца
До мдаа Аууууу....колко си разтревожен за ,,братска" Русия. А не се ядосвай.Нали ще ,,победите" ?
19
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да се чуди човек как тия "експлозиви" са минали няколко граници (украинско - румънската, българо - румънската, българо - турската, и турско - грузинската) без никой да забележи! От всякаъде прилича на поредната руска партенка
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изобщо не разбрах защо се замесва името на Русия след като няма никаква информация?
17
2
 
18
 
! Отговори
ВЪПРОСИ преди 3 месеца
По интересно е как Товарът е влязъл от Румъния в БЪЛГАРИЯ?Кои гранични полицаи и митнически служители са пропуснали взривни вещества да пътуват през цялата страна? ДАНС и ДАР спят ли ? Или всичко става с мълчаливото съгласие на българското правителство. Защо българските журналисти не задават тези въпроси на властта?
16
13
 
4
 
! Отговори
гот преди 3 месеца
До Анонимен Не знам каква хурка са яли Грузинците обаче ние тук в България ядем най голямата хурка!На глупаците, *** ,копейките ,фуражките и тям подобна болшевишка ***!
15
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Грузининците са обърнали реzбата и са дали на мужиците да ги ши. бат.Това най-много се отнася за партията,, Грузинска мечта". Стигнаха до гл. упоста да поставят икони на Сталин и Ленин в катедрала в Тбилиси.Някой беше" осквернил" с боя иконата на" Св. Сталин" и полицията се втурна издирва и разследва кой е направил това. Едва ли някой ще тръгне да внася взрив точно през Грузия, при положение, че може да си набави от всяка Средноазиатска република и да го вкара в Русия.
14
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е поредната Кремълска провокация съшита с бели конци- хиляди километри и само 14 кг, ако са биле така хубаво маскирани та минали през БГ и Турция да имаше повече- нали се смята че се готви теракт- лъжа, провокация и то евтинка.
13
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Акумолатори, некакви си 14 кг експлозиви скрити в тях, дали са за Русия или Украйна, не става ясно от статията :)))
12
13
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Съветски съюз в действие. България си се управлява от децата на онези,които "разрушиха" социалистическата форма на управление.Същите ще и пожелаят скоро връщане към Русия. Предстои връщане към Москва и на украинците. Ще добавя ,че поредният заловен у нас "шпионин" на Москва е всъщност свеж сигнал за старата практика да се създават дисиденти,които после да управляват по волята на Кремъл.Така бе създаден и Доган.Русия си руши и Паметниците в България.Повод за обвинение и шантаж към нас.
11
2
 
5
 
! Отговори
Тия не са ли преди 3 месеца
Корупмета вземат от европа и дават на русия за да ги ползва срещу техните войници.
10
1
 
10
 
! Отговори
Те преди 3 месеца
тия експлозиви почти околосветско са направили.
9
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Грузинците яко са се стреснали от фанатизмът на бандеровците. Вече ядоха хурката от руснаците и им държи влага.
8
6
 
27
 
! Отговори
мдаа преди 3 месеца
Поредният терористичен акт, който укрофашистите смятаха да направят в Русия.
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По глупава статия не бях чел, то дори не може да вникнеш в нея :)))
6
3
 
7
 
! Отговори
стига бе преди 3 месеца
Взривни устройства и ГОЛЯМО количество взривни в-ва ... а след това четем - тежащи общо 14кг. ?! Иначе ако това е вярно, значи корупцията в Украйна е на всяко ниво. Те нямат снаряди, но изнасят навън.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анти Тяло преди 3 месеца
Старият ми акумулатор беше 27 кила... Смятам смятам и Одеса има шанс, ако 14-те кила са били Уран!!
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Също като експлозивите от атентата срещу Кримския мост.

Спонсорирани публикации