30% от българите биха се били за страната ни, ако има война

Все по-малко хора по света са склонни да се бият за страната си
Обновена: 11 мар 2024 11:11 | 11 мар 2024 10:13, Елка Василева
977
30% от българите биха се били за страната ни, ако има война
Снимка: Галъп интернешънъл

Всеки втори по света заявява, че ако има война, би се сражавал за страната си, една трета не биха, а останалите не са сигурни. Това показват резултати от ново проучване на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, проведено в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликта в различни точки от земното кълбо през последните години. През 2014 година например след анексирането на Крим от Руската федерация нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си при 27%, които изразяват противоположното мнение.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС (32% там заявяват, че биха се били), САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа – където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС: около 60 на сто в тези държави са готови да се бият.

Що се отнася до конкретни страни, най-голяма готовност за участие в бой за страната си (отговори „да“) изразяват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%).

Най-малко склонни да се бият за своята държава при война са хората в Италия (78% отговори „не“), Австрия (62% „не“), Германия (57% „не“), Нигерия (54% „не“) и Испания (53% „не“).

В Русия 32% (намаляват от 59% преди десет години) казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Но трябва да се отбележи и, че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си (62%) – без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон.
 
Къде сме ние?

30% у нас казват, че биха се били за страната ни, ако има война, 42% не биха, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят.

Българите като че са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години.

През 2014 г. у нас 25% са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% декларират, че не биха.

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


977
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
871
0
 
0
 
! Отговори
До Гея преди 1 месец
До realistkaТи обрратен ли си? Кого ще духхаш?!
870
0
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 1 месец
До АнонименДа, те и МАГА в Америка мислят че 90% от хората ще гласуват за Оранжевия. Абсолютно и представа си нямат от проценти. Явно 90% звучи като висок процент да покажеш колко си предан на фюррера.
869
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Искахте промяна - ето ви промяна. България е пред изчезване. Българския народ също. Ще си мечтаете за годините преди 1989-та...
868
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бих добавил ако дойдат русанците 90% от българите ще се присъединят към руската армия.
867
0
 
2
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 месец
Че одим да се бием ,ама друг път. И на кой че оставим да ми рани козите и да ми утешава комшийката с която имаме интимни сношения!?
866
0
 
1
 
! Отговори
realistka преди 1 месец
Отивам веднага на фронта, за 2 милиона долара на ден! Веднага! Парите предварително! Ден за ден! I know how to blow them all :))))))
865
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На добър им час. За това ли ни готвите? Аз ще поема към антарктида да гледам косатки. Бай бай май американ пай.
864
0
 
1
 
! Отговори
Историята преди 1 месец
е показала, че най-много 10 проента от заявяващите ще се отзоват.Останалите не са балами да жертват живота си за тези, които ни огрбва. Така е било от време оно Само един Момчил с 20000 рдопчани се е опълчил на редовната , добре обучена Османска армия. Дори Шишман не е помогнал на Мирча войвода, който е громял ариегарда на манлиите, а взел че доставил лодки за Османлиите да се прехвърлят на южния бряг на Дунава. Това жестоката истина за Българите.
863
0
 
8
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
Мама не ме е намерила на улицата, та да стана войник и подчинявам на хора с интелект като от 4 клас. Да стреляш и да те стрелят за нечии интереси е неестествено!
862
0
 
9
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 1 месец
Ако почне тук да се гърми, аз първи ще избягам!
861
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С най-голямо удоволствие ще отида на война - при първа възможност ще изтрепя командирите-натовци и отивам на страната на Русия.
860
0
 
2
 
! Отговори
Daniela преди 1 месец
ВИЕ луди ли сте - веднага заминаване за У чужбина
859
0
 
10
 
! Отговори
Пешо от с. Мечка преди 1 месец
Аз не съм облъчен "демократ" ставам веднага дезертьор
858
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да опитат да ми дадат пушка насила, знам накъде да я насоча.
857
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой плати това оптимистично проучване. Никой няма да се запише доброволец, а тези които бъдат заставени ще избягат при първа възможност. Нямам си семейство, та да рискувам и защитавам интересите на предизвикалите войната.
856
0
 
7
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 месец
Язека имам един вопрос: Колко че трае една война ако одим да се бием - примерно ако ни нападнат турци и румънци едновременно??? Три дена или три часа. Ама я мислим дека нема да има война,оти вече сме загубили държавата. Достатъчно е да видите некои неща на Варненското,Бургаското,Софиското летище и да се порасодите по страната...
855
0
 
9
 
! Отговори
БОКО преди 1 месец
НИКОГА НЯМА ДА ИДА ДА СЕ БИЯ! НИ-КО-ГА!
854
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
33 процента ще се бият в една безсмислена война без перспектива. Другите 33 процента ще се бият за една измислена страна под ботуша на която е минала младостта им. 33 процента ще осъзнаят, че няма кауза или религия на този свят , заради която да си заслужава да отнемеш нечий друг живот и ще се опитат да спасят чрез бягство себе си и роднините си и ще бъдат обявени за "предатели". 1 процент ще спечелят властта която им е нужна и заради която правят тези войни.
853
0
 
7
 
! Отговори
682 преди 1 месец
Може, може, само ако Радев влезе в окопите при останалите войници и води на фронта политици и депутати. Е, който има здравословни проблеми хваща големия черпак, бели лук и картофи или меси хляб, каквото умее, но там на място.
852
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Верно ли някой ще отиде да го командват *** и някакви селски бекове, чиито връх на мисълта е да изкарат до пенсия? От царско време нямаме военни, пролетарията ги изби.

Спонсорирани публикации