30% от българите биха се били за страната ни, ако има война

Все по-малко хора по света са склонни да се бият за страната си
Обновена: 11 мар 2024 11:11 | 11 мар 2024 10:13, Елка Василева
977
30% от българите биха се били за страната ни, ако има война
Снимка: Галъп интернешънъл

Всеки втори по света заявява, че ако има война, би се сражавал за страната си, една трета не биха, а останалите не са сигурни. Това показват резултати от ново проучване на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, проведено в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликта в различни точки от земното кълбо през последните години. През 2014 година например след анексирането на Крим от Руската федерация нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си при 27%, които изразяват противоположното мнение.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС (32% там заявяват, че биха се били), САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа – където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС: около 60 на сто в тези държави са готови да се бият.

Що се отнася до конкретни страни, най-голяма готовност за участие в бой за страната си (отговори „да“) изразяват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%).

Най-малко склонни да се бият за своята държава при война са хората в Италия (78% отговори „не“), Австрия (62% „не“), Германия (57% „не“), Нигерия (54% „не“) и Испания (53% „не“).

В Русия 32% (намаляват от 59% преди десет години) казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Но трябва да се отбележи и, че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си (62%) – без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон.
 
Къде сме ние?

30% у нас казват, че биха се били за страната ни, ако има война, 42% не биха, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят.

Българите като че са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години.

През 2014 г. у нас 25% са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% декларират, че не биха.

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


977
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
851
0
 
10
 
! Отговори
Да Да преди 2 месеца
30% само при анкетирането. Дано да не настане токова време, защото при сборните пунктове няма и по 100 човека да се съберат. За тази държава на местните царчетата, престъпни босове и зърнари, политиците и тези които ги избират няма да хвана оръжие. То какво остана, една територия, която дори не е моя.
850
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ники, нивото ти на образованост е плачевно!
849
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 866, ще си изпратим децата при приятели и роднини в чужбина :) Никой не е длъжен да умира заради продажни политици и олигарси. Животът на всеки един от са е много по-важен от имането на онези мафиоти!
848
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В края на краищата, като няма мъже, ние жените ще направим революция в България. Само да се стигне до привикване на млади хора за война, не ми се мисли, какво ще направят българските майки и жени.
847
3
 
2
 
! Отговори
Коментатор преди 2 месеца
Аз ще се бия ако взводен ми е Цончо а ротен Коепйкин.
846
3
 
2
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
депутатите, Руснаците и ромите в чужбина тях ли имаш предвид. Или като се запишеш на мисия синя каска и държавата нямала пари и свободно място. Колкото повече искаш да им помогнеш толкова повече се дърпат назад към Русия. Успех щом названието България за вас няма история, а само Русия.
845
2
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Изпращането на български войски в Укроландия,не означава че ще се бием за България.Колкото повече пускате такива долнопробни изследвания,толкова повече българи ще отрекат ЕС и НАТО,което всъщност е прекрасно.
844
2
 
8
 
! Отговори
предложение преди 2 месеца
ако бъдем нападнати от рашаZZта и ако НАТО не ни помогне тогава чак ще има мобилизация в БГ, а кои трябва да бъдат мобилизирани това са хората които цоцат държавата работят на дъжавни служби взимат пари от бюджета, има милиони такива ще съберете сносна армия от тях. Ние които дотираме и плащаме данъци огромни няма как да бъдем мобилизиранаи освен по желания. това са законите
843
0
 
19
 
! Отговори
Бай Лазар преди 2 месеца
Дори фашист като Борис не е посмял да изпрати войници срещу руснаците. Как си представяте българи да се бият срещу руснаци?! Американците са тези, които са убивали българските деца и са засипвали София с бомби. Успех на ЛГБТ и останалите амбриажи от САЩ.
842
0
 
16
 
! Отговори
Конан Варварина преди 2 месеца
Бих се бил за станата си само ако редом до мен в боя са Кокорино,Киро обратното на острото,Бате,Дебелян и Ристю мазното кафе!
841
0
 
12
 
! Отговори
Иванушка преди 2 месеца
Накой забеляза ли, че графиката е с цветовете на руското знаме???
840
0
 
19
 
! Отговори
баба Пена преди 2 месеца
Забравили са да напишат в статията че това е за от преди 40г, тогава е можело 30% да идат да се бият. Сега в тоя интернет век се съмнявам да идат повече от 1000 човека, и ако идат тяхната интелигентснот ще бъде крайно съмнителна. Аз например най много да ида до магазина или на кафе, ама да ида на фронта силно се съмнявам. Нема толкоз кукувци вече както едно време
839
0
 
18
 
! Отговори
мечо барбалечо преди 2 месеца
за нищо на вета няма да се бия за тая държава, първите дето ще идат на фронта и трябва да дадът пример са тея от парламена, от службите, че нали цял живот това им е мечатата
838
1
 
18
 
! Отговори
Ники преди 2 месеца
Интересно как е направена тази статистика без допитване до хората.. Аз лично не познавам нито един запитан. А вие!?
837
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Лъжат. Не статистиката, а отговорилите. Защото когато дойде моментът и кажат индивидуално: "ела", 100% ще се огледат и ще кажат: "ми мен що ме викате, а Пешо - не"?
836
0
 
14
 
! Отговори
сънчо преди 2 месеца
а колко са всичките българи за които говорите?
835
0
 
32
 
! Отговори
истината боли сорос преди 2 месеца
Dnes bg лаин0м3ти - лансират измислени проучвания за да угодят на господарчетата отвъд океана, приключвате скоро, както и зеления ви идолизиран наркоман! Никой не иска и не трябва да се бие за чужди продажни каузи.
834
1
 
8
 
! Отговори
ооо преди 2 месеца
Най-малко склонни да се бият за своята държава при война са хората в Италия (78% отговори не), Австрия (62% не), Германия (57% не), Нигерия (54% не) и Испания (53% не).А какъв ли би бил % ако въпросът беше, дали са готови да се бият на която и да е страна в Руско-Украинският конфликт ?Ако Нато нападне Русия, да не изпразним половин Европа ?
833
1
 
15
 
! Отговори
Веско преди 2 месеца
До АнонименЛуд, прегледай се, бил суъм и в казарма, моето дете иска да има жив родител, пък макар според тебе "страхливец" отколкото мъртав "герой". Ти си позор за семейството си и за близките си, но за мсетка на това си невменяем, трябва да се пазиме от такива ненормалници.
832
2
 
21
 
! Отговори
Врагът преди 2 месеца
са фашизоидните щати, така че бих се бил за Русия, в името на това да сме свободни! А не като сега, да ни управляват някакви, които дори не са православни християни, а откровени сатанисти.

Спонсорирани публикации