30% от българите биха се били за страната ни, ако има война

Все по-малко хора по света са склонни да се бият за страната си
Обновена: 11 мар 2024 11:11 | 11 мар 2024 10:13, Елка Василева
977
30% от българите биха се били за страната ни, ако има война
Снимка: Галъп интернешънъл

Всеки втори по света заявява, че ако има война, би се сражавал за страната си, една трета не биха, а останалите не са сигурни. Това показват резултати от ново проучване на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, проведено в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликта в различни точки от земното кълбо през последните години. През 2014 година например след анексирането на Крим от Руската федерация нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си при 27%, които изразяват противоположното мнение.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС (32% там заявяват, че биха се били), САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа – където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС: около 60 на сто в тези държави са готови да се бият.

Що се отнася до конкретни страни, най-голяма готовност за участие в бой за страната си (отговори „да“) изразяват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%).

Най-малко склонни да се бият за своята държава при война са хората в Италия (78% отговори „не“), Австрия (62% „не“), Германия (57% „не“), Нигерия (54% „не“) и Испания (53% „не“).

В Русия 32% (намаляват от 59% преди десет години) казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Но трябва да се отбележи и, че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си (62%) – без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон.
 
Къде сме ние?

30% у нас казват, че биха се били за страната ни, ако има война, 42% не биха, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят.

Българите като че са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години.

През 2014 г. у нас 25% са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% декларират, че не биха.

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


977
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
831
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Питайте, колко са готови да умрат в името на Байдън
830
1
 
15
 
! Отговори
Наближава моментът преди 2 месеца
Щом се проучват нагласите... Само някой да не си помисли, че го питат какво мисли, за да се съобразят с мнението му. Наивно е. Моторът работи, шнекът се върти, до ножа остава малко място.
829
1
 
14
 
! Отговори
я преди 2 месеца
И за какво ни е тази държава като никой не я иска? Закривай! Били сме 500 години под Османско сега може да осъществиме големия скок и мирно да си се върнем при бат Ердо. Той е голям политик и човеколюбец. Който иска може и към Русия.Ама там ще звемат да ни мобилизират и да ни пратят на фронта срещу НАТО.Е, нали това е желанието на повечето българи. Що пък не?
828
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На Шиши как ще му намерят генералска униформа. Трябва да я ушият от две на Боце.
827
0
 
2
 
! Отговори
Смях преди 2 месеца
Вервай си!
826
2
 
0
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 месеца
До Анонимен 859. Поредния безродник. Вместо да работи за да поправи неправдите, той рИве, че някой му ***.л в гащите. Гади ми се от такива.
825
12
 
2
 
! Отговори
Нквд преди 2 месеца
Заградителни отряди за отстъпващите, а за отказалите да получат призовка ра з трел на място, предателите не трябва да бъдат оправдани
824
0
 
5
 
! Отговори
много хубаво го каза преди 2 месеца
До Анонимен 859 Ти каза всичко!Няма какво да се добави!Сега от днеса спокойно могат да те изтрият като неполиткоректно и неевроатлантическо!Да си жив и здрав!:))
823
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За коя страна? За тая, дето принуди децата ни да емигрират? За тая, дето обгрижва едни, дето ще гласуват за тава кебапчета, но за българчетата все няма пари? За тая държава, която оставя децата си без лечение и всеки ден някой се моли да му помогнат със средства, за да спаси живота на детето си с лечение в чужбина? Не знам за другите, но аз пръста си няма да мръдна да участвам във война, която е с единствената цел някой да забогатява от продажба на оръжия!!!
822
2
 
33
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 месеца
Абсолютна лъжа!Дори пенсионерите не биха си мръднали пръста за да вардят милиардите на Тиквата ,Еврото ,Тагаренко ,Цвъко ,Влади ,Доганя ,Шкембето и подобни продажници.За милиардите на олигарсите пък НИКОЙ! От тези които могат да воюват ,дори 1% е много ,а мнението на негодните няма никакво значение. Сигурно и дебелата бабичкера Оленка Василененко/автор на тази статия-лъжа!/ би воювала ,ама само от кухнята.
821
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тя па една страна...
820
1
 
24
 
! Отговори
Тактикус преди 2 месеца
ППДБДПС унищожиха патриотизма на българина, с назначението служител на ВСУ за министър на отбраната.
819
3
 
0
 
! Отговори
akudдфгх преди 2 месеца
<html><body><!--StartFragment--><span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: TheSansDnevnikSemiLight, Arial, sans-serif; font-size: 17px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; white-space: normal; background-color: rgb(255, 255, 255); text-decoration-thickness: initial; text-decor
818
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой не иска да воюва и умира, за корпорациите, за оръжейната промишленост и една шепа мазни, богати собственици, да си воюват сами! Предлагам , тези, които искат война с цел печалба и изгода, първи да заминават на фронта! А НАТО да се разтури, защото всява конфликти между държавите и напада+превзема държави насила!
817
1
 
25
 
! Отговори
Не, на войната! преди 2 месеца
Хахахаха, в Украйна били 62%, лъжи, лъжи, лъжи, затова ли ги ловят насила и ги завръзват и вкарват с насилие в бусовете? Затова ли бягат? Че те и нацистките зомбита от Лвов, които провокираха конфликта, не искат да воюват вече, биха се с патрулите, събиращи пушечно месо, гледайте кадрите! Укранското население са били около 61 милиона през соца и около 52 милиона преди Майдана, днес са останали само 15 милиона, къде са останалите?
816
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Луди ли сте? За кого да воюват българите? И за какво? За олигарси, които ги ограбват или да защитят контрабандата на митниците, убиваща местното производство? Събудете се, грабежите , корумпираното ви управление и ниското заплащане , е довело до това, че сме в страшна демографска катастрофа+бедност в страната и само близо 50 000 деца са се родили за една година! Осъзнавате ли какво се случва и то без война?
815
0
 
13
 
! Отговори
Живо ме интересува преди 2 месеца
Тагарев и Христо Иванов между тях ли са? А тлъстата жертва на Магнитски г-н Пеевски ще участва ли или наркомафията ще си го пази за нов?
814
2
 
13
 
! Отговори
Кои българи точно преди 2 месеца
Мнимите патриоти? Ааа сещам се за едни в Парламента - до един искат на фронта!
813
0
 
18
 
! Отговори
Мир преди 2 месеца
Защо не коментираме как да живеем в мир и хармония със заобикалящия ни свят, а само войни са ни в главите?В цяла Европа се сондира мнението на хората по темата. Явно ни подготвят за ескалация на конфликта.
812
1
 
11
 
! Отговори
Милитарист преди 2 месеца
Тези 30 % да не са всички над 80 г. ?

Спонсорирани публикации