Огромен шпионски скандал в Австрия в полза на Русия – има и българска връзка

Опасенията са, че руски агенти трайно са проникнали в тайните служби на Австрия
Обновена: 12 апр 2024 09:23 | 12 апр 2024 09:03, Елка Василева
66
Огромен шпионски скандал в Австрия в полза на Русия – има и българска връзка
Снимка: архив, БГНЕС

Шпионски скандал в полза на Русия с българска връзка набира скорост в Австрия. Управляващите обвиняват крайнодясната Партия на свободата, че е позволила проникване на руски агенти в австрийските тайни служби по времето, когато е била във властта. Повод за това стана арестът на служител на бившата Федералната служба за защита на конституцията и борбата с тероризма. Той беше задържан по обвинения в шпионаж в полза на Русия.

В скандала се появи и името на българския разследващ журналист Христо Грозев, който също е бил шпиониран във Виена, както и името на друг българин - Орлин Русев. За Русев се твърди, че е шеф на българска шпионска мрежа, посочва БНТ.

Още по темата
Австрия е изправена пред най-големия си шпионски скандал от десетилетия насам. На 29 март беше арестуван Егисто От - бивш служител на също бившата Федералната служба за защита на конституция и борбата с тероризма, която по-късно стана част от австрийското разузнаване. Обвиненията срещу От са, че години наред е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици.

От винаги е отричал обвиненията, но папката на прокуратурата с доказателства срещу него е 86 страници. “Никога не съм предоставял никакви официални данни на никого и не съм вземал пари за това. Нямам достъп до базата данни от 2017 година”, каза От.

Прокуратурата във Виена разследва От от седем години. Според данните той е действал заедно с бившия шеф на фалиралата германска разплащателна компания Уайеркарт Ян Марсалек, за когото се смята, че е организирал руски шпионски дейности в Австрия и е ръководел двойни агенти. Смята се, че в момента Марсалек живее в Русия. Управляващите партии в правителството - Партията на зелените на президента Александър Ван дер Белен и Австрийската народна партия на канцлера Карл Нехамер твърдят, че това е станало по времето, когато шеф на бившата Службата за защита на конституцията е бил представител на крайнодясната Партия на свободата.

Опасенията са, че руски агенти трайно са проникнали в тайните служби на Австрия.

Герхард Карнер - министър на вътрешните работи, заяви: “Магистратите се занимават с този случай, от тях зависи напълно да изяснят събраните данни и обвинения, това е абсолютно необходимо в момента. Знаем и виждаме, че Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване, която е наследник на Федералната служба за защита на конституцията, се радва на отлично доверие сред международните партньори, тя си е заслужила това доверие.”

Според публикации в австрийските медии именно арестуваният От стои зад кражбата на лаптопа на българския разследващ журналист Христо Грозев от жилището му във Виена през 2022 година. По-късно лаптопът му е бил предаден на Москва. След този случай от съображения за сигурност Грозев напуска Австрия.

Разследващите са открили и чатове на шпионската мрежа, в които е включен и друг българинът - Орлин Русев, за когото се твърди, че е лидер на българска шпионска мрежа във Великобритания и е част от обмена на секретна информация с Москва. Срещу Русев и още петима българи на Острова се води съдебен процес.

Канцлерът Нехамер свика спешно във вторник Съвета за национална сигурност. Той призова за бързи действия за засилване на националната сигурност в Австрия и осуетяване на руската инфилтрация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от Общество
Пазарът на ток у нас с нулеви цени, причина е топлото време
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом ни управляват Гълъбчета значи сигурно има и българска връзка.
58
0
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 седмици
А, като става в Орск и Оренбург....мишките изядоха ли дамбите...ХАХАХАААА....А, РУСКИ НЕКАДЪРНИЦИ???
57
1
 
1
 
! Отговори
КаскетЯ преди 2 седмици
Отдавна е обществена тайна че Австрия е под Расийско влияние, не случайно повечето комунистически крадци се изнесоха в тази страна с открадените милиони от източна европа!
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Където има българи там има и шпионаж,кражби,обири на атм,проституция и ...простотия! Не е ли така?!
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ето сега е момента да поискаме Австрия да бъде изключена от Шенген хахах
54
3
 
2
 
! Отговори
Страхотни анализатор преди 2 седмици
тука във форума! Нямам думи! А и правописа е изряден! Всичко е точно! Русия е виновна за глупоста на българите, за четирите годишни времена, за непочистения смяг, за глупоста на българските политици, за русофилското Възраждане и за това, че България отново съществува от 1878 година! Прима! Всичко е точно! Българите са най-великите - ***
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 52 - Ами, не знае! Много добре знае човека, но беше тук да търси помощ.
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПРОБЛЕМИ ИМАТ АВСТРИИЦИТЕ!НИЕ НЯМАМЕ ПРОБЛЕМ! НА НАС РЕШЕТНИКОВ НИ ПРЕДЛОЖИ РАДЕВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ! ТОВА НЕ Е СЛУХ ОТ РУСОФОБИ!ТОВА Е ЛИЧНО ИЗЯВЛЕНИЕ НА РЕШЕТНИКОВ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ПО ПОВОД НА СПОРА МЕЖДУ НИНОВА И РУМЕН ПЕТКОВ! ЧИИ Е КРИМ?САМО ЗА НАШИЯ ПРЕЗИДЕНТ Е РУСКИ!ДАЖЕ СЕ СКАРА НА ЗЕЛЕНСКИ, ЧЕ ВОДИ ВОЙНА! СРАМНО БЕШЕ ЕДИН КОМИК ДА ПОПИТА ЕДИН ГЕНЕРАЛ КАКВО БИ НАПРАВИЛ, АКО НАПАДНАТ НЕГОВАТА ДЪРЖАВА? ГОРКИЯТ ЗЕЛЕНСКИ НЕ ЗНАЕ,ЧЕ НАШИЯ ГЛАВНОКОМАНДУВАЩ ЩЕ ПОСРЕШНЕ ПУТИН С ХЛЯБ И СОЛ
51
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Огромна е само мисирката измислила заглавието. История дето я мътят от 7 години и още нищо не са измътили от нея, ще кажеш е замесена българската прокуратура и съд.
50
4
 
5
 
! Отговори
Гроздев преди 2 седмици
Отново Гроздев..................шпиониран е във Виена................
49
14
 
9
 
! Отговори
Русия преди 2 седмици
ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНА.
48
1
 
10
 
! Отговори
ДААА преди 2 седмици
Австрия Троянска конюшна на путин в ЕС. По заповед на путин се още вън от Шенген, е не без подкрепа и на български предатели......
47
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
и Австрия е руска пионка, предполагам, че по руска заповед не ни пускат в шенген, а от българите, продажници русофили направо ме е срам, че ги има
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Австрия е традиционна руска лимонка! Още от времето на Александър I руснаците не веднъж спасяват и подкрепят Австро Унгария! По време на Наполеоновите войни, категорично. Руснаци и Австийци си "играят" и с нашата история - Рйхщадското споразумение между Александър II и Франц Йосиф осъжда предварително националните ни идеали! След ВСВ Австрия е била известно време социалистическа държава. А ОМВ примерно е създадена от руснаците държавна петролна компания. Къде е чудното в случая?
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вчера председателя на Комисията Магнитски ясно каза какво мисли за България - страх го е, че ако дойде тук ще го предадем на руснаците! Е, чак там не вярвам да стигнем, но е показателно за това какъв "образ" са изградили българските политици на Родината ни на Запад. Че ни нямат доверие, е очевидно. Т.н. ни специални служби са последните които биха получили информация от Западните - по лесно е да се обадят направо на Путин. Но пък, я какви бухалки "въртят" по избори, а? Абсолютно блато!
44
5
 
3
 
! Отговори
Макартизамът преди 2 седмици
Е бъдещето!!!
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До До Анонимен 36 - 39 - и сал Копейкин отгоре на тая гомняна купчина, също бел лебед разперил криле, а?
42
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хората в Европа действат, само в България руските шпиони Борисов и Пеевски са още на свобода заради ехидните свинщини на прасето Цацаров. Хайде Цацаров, Борисов или Пеевски да кацнат във Виена да видят как юе ги проснат по очи още на пистата на летището
41
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ловът на Вещици се върти на пълни скорости в Европа. Скоро ще настигне Нацистка Германия и ще я задмине. Макартизмът в щатите ще ни се стори като пиеска.
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Австрия си е руско творение след Втората световна война. Буфер между Изтока и Запада. Виена е била винаги седалище на руския шпионаж в Европа. Няколко дузина австрийски политици бяха корумпирани от Кремъл. Бившата външна министърка на Австрия, любимка на Путин сега живее в Русия.

Спонсорирани публикации