Реакции зад граница: Проруски vs. проевропейски политици

Как изглеждат нашите избори през призмата на чуждите издания
7 ное 2016 09:44,
28
Реакции зад граница: Проруски vs. проевропейски политици
Снимки: Олег Попов, Dnes.bg

Генерал Румен Радев – кандидатът на намиращите се в опозиция социалисти е спечелил най-много гласове на преминалите в неделя президентски избори в България, което може да предизвика предсрочни парламентарни избори след балотажа от 13 ноември, пише Bloomberg.

Още по темата

Бившият командващ ВВС на страната Радев е спечелил 24,6% от гласовете според екзитполовете. Това означава, че той ще се изправи срещу издигнатата от управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева, която е след него с 21,5%.

Министър-председателят на страната Бойко Борисов планира да подаде оставка, ако тя загуби:  "Ако загубим балотажа, се отправяме към предсрочни избори. С толкова малка разлика, мисля, че имаме реални шансове да спечелим след седмица", каза той.

Черноморската държава – най-бедната в ЕС работи върху това да увеличи икономическия ръст и да доближи жизнения стандарт до средния за Европа. Член на НАТО от 2004 г. насам, България се опитва да балансира политиката си към Русия – източник на енергийните ѝ запаси. И Радев, и Цачева подкрепят свалянето на санкциите на ЕС и на САЩ срещу Русия. Те са водили кампанията си, за да получат подкрепата на тези българи, които ценят религиозните и исторически връзки с Русия. Въпреки, че президентските правомощия са най-вече церемониални, позицията има роля в изграждането на общественото мнение.

Радев е заявил, че ще укрепи границата на България с Турция и Гърция, за да спре мигрантските притоци.

"Няма да позволя България да бъде превърната в бежанския лагер на Европа", заяви той по време на пресконференция, заключава Bloomberg.

"Украинская Правда" също обръща внимание на факта, че Румен Радев е издигнат от социалистите. Очаква се, че при победа Цачева ще продължи проевропейската политика на страната, докато Радев се смята за проруски кандидат: Социалистът нееднократно се изказва за подобряване на отношенията с Русия и за отмяна на антируските санкции, въведени от ЕС, чийто член е България, посочва още изданието.

Кандидатът на министър-председателя на страната Бойко Борисов е на второ място, отбелязва "Deutsche Welle". Бившият командир на ВВС Румен Радев води на президентските избори с между 24,8% срещу 26,7% според различните социологически проучвания, докато кандидатът на Бойко Борисов получава 22,5% от гласовете. Ако това бъде потвърдено, означава, че ще се проведе балотаж на 13 ноември.

58-годишната Цачева, която е адвокат и член на управляващата партия ГЕРБ, най-вероятно ще продължи проевропейската политика на България. Ако спечели, тя ще бъде и първия президент-жена на страната. Радев, от друг страна се смята, че е близък до Русия. Той наскоро заяви, че България е загубила много, обявявайки Русия за враг. Той призова санкциите на ЕС срещу Москва да бъдат вдигнати, но според него "подобряването на отношенията с Русия не означава отстъпление от евроатлантическите ценности, пише още англоезичната версия на "Deutsche Welle".

В България в неделя преминаха президентски избори, в които десноцентристката управляваща партия ГЕРБ с западна ориентация се изправи срещу кандидата, издигнат от Социалистическата партия, който заяви, че се бори за по-тесни връзки с Москва. Изборите бяха проведени едновременно с провеждането на референдум по редица въпроси, пише Magyar Hírlap.

Министър-председателят Бойко Борисов в понеделник през нощта обеща да подаде оставка, ако кандидатът на ГЕРБ загуби изборите, пише ТАСС.

"От всички политически партии ГЕРБ бе най-добре на изборите, всички останали се криха зад инициативни комитети, а ние честни представихме своя кандидат. Чакаме окончателните резултати. Ще мобилизираме сили на балотажа. При такава неголяма разлика, мисля, че имаме шанс за победа на втори кръг. В следващия понеделник, ако загубим, ние ще се откажем от управлението и ще обявим предсрочни избори", заяви Борисов.

"Българите казаха "Не" на ГЕРБ и гласуваха за промяна. Предстои ни да видим окончателните резултати от гласуването, но е вече ясно, че хората вземат демокрацията в свои ръце и именно тя им принадлежи. Благодаря на всички съотечественици, които излязоха да гласуват на изборите", заяви на пресконференция Румен Радев.

"Предстои много работа, чака ни балотаж, необходима е пълна мобилизация, за да може тези изменения, които искаме да видим да станат реалност. Разчитам на всички български граждани", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази "разлика" е една илюзия досущ като Хилъри и Тръмп.
23
0
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 7 години
Гоцето назначил Радев за генерал.Кой назначи Борисов за генерал? Кой назначи и другите генерали.Ами по това време Първанов е бил президент и той е назначавал /защото такъв е закона/ генералите.Но не той ги е предлагал.Стига с тези манипулации -просто обиждате интелекта на хората.24253
22
2
 
4
 
! Отговори
маверик преди 7 години
Ако изборите променяха нещо , нямаше да ги има
21
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Защо манипулирате хората.Снощи на пресконференцията Радев ясно каза : Аз съм единствения български политик който съм си рискувал живота за НАТО.И това е самата истина -с всеки полет той е изпълнявал задачи на НАТО и е рискувал живота си в този полет.А сега бил проруски -измишльотини и защо го правите,защо манипулирате хората.Май защото така ви изнася.И ако Цецка спечели изборите -доволни ли ще бъдете,тази женица с заучени лафчета и не добре изглеждаща да ви е лицето по света,да ви представлява
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Православните Българи срещу роми, араби, БХКИ на края добрите победиха ахаххахахах
19
1
 
2
 
! Отговори
SILENCE преди 7 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ 19. ритория,а държавата ликвидирахте още в средата на миналото столетие. Нормалните българи продължават да се евакуират,за да ви оставят да се драпате един друг за нЕкой лев. Защото всеки живее това,което мисли говори и върши. Ако изобщо вдяваш какво ти се казва ...
18
1
 
6
 
! Отговори
SILENCE преди 7 години
ДО 17. ДРУГАРЮ,стой си в ***,щом искаш. И не занимавай нормалните хора с тези индивиди,които са полЮтици и властопритежатели,които нямат никаква идея за значението на думичката управление. И не рИви за още пари,защото първо трябва наистина да си ги изработиш. Всъщност,дали се сещаш за основното значение на думата работя? Едва ли.Вместо гнил запад,сега сте лепнали друг етикет на онова,което ви се иска да ви дадат, без да полагате усилия за него. Е,няма да стане. Разкапахте се дори като те
17
0
 
3
 
! Отговори
SILENCE преди 7 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 16 :вас като с ***. Защото,който и от двамата да "изберете", все ще загубите. Тъпотата не се лекува с лакардии,лозунги,оправдания или рИване,а с мислене...
16
7
 
13
 
! Отговори
гтф преди 7 години
До SILENCEО, чакай бе приятелю много бързо забрави боко от къде е тръгнал и кое как е постигнал. Хич не ми дреме за ЕС, който вече е поел пътя към ислям и шериат.. евро*ейските ценности демократични и чрез избори ще бъдат погребани.
15
17
 
9
 
! Отговори
SILENCE преди 7 години
Ако на балотажа продължите да гласувате за ***,наистина ще вдигнете самолета! Няма да остане нито една държава,която да счита българите за нещо повече от торни червеи... Понеже квадратчето "Не подкрепям никого" липсва,трябва да зачеркнем и двамата юнаци! Най-големият потрес беше,че цачева е още по-негрАмотна,отколкото си мислехме. А за радев ви предупредиха : 1. гоцето го е назначил за генерал; 2. мракобесницата йотова му е вице, т. е. няма мърдане! И да не рИвете после,че ЕС се отнася с
14
8
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 7 години
Скъои ми нежен другарю. Антибългари са наркозависимите евроатлантически отпадъци и е врем някой да ихвърли ***.
13
2
 
10
 
! Отговори
gtf преди 7 години
До Анонимен 12явно и боко, и цецка тогава са били войници ... с каски
12
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са били военните, когато бог е раздавал акъл? Под моста.
11
4
 
20
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Черно-бялото мислене,наложено от САЩ на Европа,няма да доведе до нищо добро!Разбираемо е защо американците го правят(жизнено важно е за тях),ама е непонятно защо европейците им се връзват и се закопават по тоя начин!?
10
2
 
26
 
! Отговори
гтф преди 7 години
До Анонимен7, сега гласуваш за президент, не за парламент. Като дойдат парламентарните избори, тогава дели червени и зелени. Аз не искам *** президент, да ме срами
9
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз ще гласувам против комунистите. Ако ще и Исус Христос да издигнат за президент никога глас за тези анти-българи.
8
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цецка снощи се опита,да плаши народа със задаващ се комунизъм,ако на балотажа не гласуаваме за нея.Тая за толкова прости ли ни има.Това което е било преди 26год.,никога няма да се върне
7
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да приемем че БКП(пардон БСП) спечели президентските избори и на парламентарните избори се представи с някакъв резултат който позволява коалиционно правителство.С кого ще се коалира .Пак с ДПС.Пак КОЙ.Пеевски ще изпълзи от дупката си и ще заплашва и официално ще се разпорежда с остатъците държавност на територията България.И пак спиралата орешарски.Кое е по-малкото ЗЛО.
6
6
 
13
 
! Отговори
gtf преди 7 години
До zeusНа пазара празно няма, един излиза - влиза друг. Икономиката на евросъюза (вкл. и нашата) е силно зависими от руските ресурси вкл. и енергийни, от друга страна ние сме зависими от европазара (защото руският се владее от съседна турция от 89-та). Боко загуби златният шанс да бъде фактор на балканите с Южен поток, това негово действие е по-лошо и от национално предателство. Отстояването на интерес е пазарлък, изключение е когато политиците са корумпирани или некадърни - тогава е дупене.
5
8
 
35
 
! Отговори
НАЙДЕНОВ преди 7 години
КОЙ БИ ИЗБРАЛ ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН? ВЛЯВО- ЕДИН СНАЖЕН, НАПЕТ, ОБАЯТЕЛЕН, ЕРУДИРАН НАЧЕТЕН И ОБРАЗОВАН ПРЕДСТАВИТЕЛЕН МЪЖ, ИЛИ ВДЯСНО- ЕДИН ДЪРТ ТРАААВЕСТИТ, БОРАВЕЩ С БЕЗСМИСЛЕНИ КЛИШЕТА ОТ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ, С 5 ДУМИ В РЕЧНИКА СИ И СЕЛСКИ МАНТАЛИТЕТ?