Пак ще се вият опашки в Турция, на Острова също активни

В Австралия ще гласуват по-малко, изборите там са към края
13 ное 2016 12:00, Александър Попов
23
Пак ще се вият опашки в Турция, на Острова също активни
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Изборният ден в Турция започна нормално, секциите отвориха навреме. Напрегнато, както и на първия тур, остава и днес в някои от тях -  особено в района на Чорлу, Ергене, Капаклъ. Избирателната активност е доста висока, каза пред БНР генералният ни консул в Одрин Васил Вълчев.

"Имаме секции в Чорлу – 1 и 2, с над 500 души още в 10 часа българско време. Създадена е организация да се гласува. Няма как обаче да не се образуват опашки при някои от най-натоварените секции. Този път е доста по-организирано. Има разпределяне, за да не чакат в най-натоварените секции, хората отиват в по-малко натоварените", поясни Вълчев.

Неговите очаквания са да има по-голямо натоварване по обяд и да се увеличи броят на хората, които чакат пред секционните избирателни комисии.

С висока активност започна балотажа и във Великобритания. В Лондон има 17 секции, а общо за Великобритания – 53. В лондонския квартал "Баркинг", където при първия тур много избиратели не успяха да гласуват заради огромните опашки, отново има струпване на хора. Този път обаче те чакат много по-малко, защото гласуват само с една бюлетина и попълват само една декларация.

За сънародниците ни в Австралия изборният ден почти приключва. Там избирателните секции са 5 и са разположени в различни градове.

Явор Константинов – организатор на изборната секция в Мелбърн, заяви че на първия тур на президентските избори е имало рекордна избирателна активност на територията на Австралия. Очакванията му за втори тур обаче са по-малко избиратели да пуснат своята бюлетина.

"Нашата най-голяма пречка е, че има само едно българско посолство, за нас по-големият проблем е вадене на документи и подновяване на документи с изтекъл срок. За Мелбърн, където сме ние, посолството е на 600 километра, това е около 8 часа каране в една посока", обясни пред БНР Константинов.

Вторият тур в Кипър минава при много висока избирателна активност и добра организация протича. Българите на острова гласуват в 6 изборни секции.

До 10 ч. в балотажа в Кипър своя вот за президент и вицепрезидент дадоха около 700 българи, което е висока избирателна активност за първите три часа на изборния ден.

Миналата неделя сънародниците ни в Кипър чакаха по близо 2 часа, за да дадат своя глас, мнозина не успяха, въпреки че изборният ден бе удължен с 1 час, а много хора и се отказаха. Заради подобрената организация днес се очаква и повишена избирателна активност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
Нарочно го правят това за да не е президент генерала.
10
3
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Аз за да съм политически коректен съм станал pycoфил защото е лесно и не се изисква никаква мисловна дейност.И да съм в крак с модата (като хипофизното джудже от кремъл) ходя до съседната махала с джипси и тyрско население да им правя кавали за да скрепяваме вечната дружба
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този който е гласувал за 30 секунди или е гласувал в община с брой жители побиращи се на 1 страница, или е гласувал под строй или просто не може да брои. В София при средно 1000 души на секция, имаше почти през цялото време опашки, а гласуването отнемаше минимум 3 минути. За 30 секунди, аз лично не мога да гласувам,камо ли някой пенсионер дето само разстоянието вътре ще го вземе за 2 минути, пък отделно трябва да си вади очилата, да се подписва 2 пъти итн.22 секунди на човек е невъзможно време!
8
3
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Че живеещите и работещи в чужбина притежатели на БГ паспорти НЕ ТРЯБВА да гласуват е ясно! То е и ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО ! Тези хора нямат ЗАДЪЛЖЕНИЯ към РБ. Имат само права! Но така им е удобно на българските пишман-политици! ВИЕ ГЛАСУВАЙТЕ -- А ПЪК НИЕ ЩЕ БРОИМ ГЛАСОВЕТЕ !!
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
.До з н а й к огласувах за тоя дето по малко лош ми се струва, избирах по малкото зло, и избрах Цецка въпреки че не бах гласувал за нея предния път ама като няма за кой друг...п.с. искаш ли пак да ти напиша нещо от neo5 или бай тъпчо? поздрави от Cиднeй Aв$трaлия
6
4
 
3
 
! Отговори
9764 преди 7 години
Истината е че емигрантите не трябва да гласуват ,те са направили своя избор...Да си гласуват за турски австралийски или Занзибар ски президент...
5
8
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
До АнонименЧе предизборната агитация не е ли за това? На мен се изтрепаха да ми казват и едните и другите за кого да гласувам.В ТУРЦИЯ НЯМА ТАКИВА РАБОТИ И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ ! ИМА САМО ЕДНИТЕ И ТЕ СА ТЕЗИ КОИТО ЕРДОГАН ПОСОЧИ ! НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ЖИВЕЕЩИ В ТУРЦИЯ ИМ Е КАЗАНО ДА ГЛАСУВАТ САМО ЗА ЕДНИТЕ ,А НЯМА ДВУПОЛЮСНА ИЛИ МНОГОПОЛЮСНА АГИТАЦИЯ ! И КОЙТО Е " ИСТИНСКИ ТУРЧИН " ТРЯБВА ДА ГЛАСУВА ТАКА КАКТО МУ Е КАЗАНО !
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз гласувах за 5 минути - 3-4 за да ми дадат бюлетината и да ми вземат данните и окол 30 - секунди - за да попълня бюлетината и да я прегъна.
3
6
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
Избирателната активност е доста висока, каза пред БНР генералният ни консул в Одрин Васил Вълчев.ДОРИ ИМ СЕ КАЗВА ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАТ ! КАКВОТО КАЖЕ ЕРДОГАН ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ ,ТОЧКА ПО ВЪПРОСА С ТУРЦИЯ !
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чухте ли за секцията в Турция, в която са гласували по 1 човек за 22секунди. Това е физически невъзможно. Само да влезеш в тъмната стаичка, да си попълниш бюлетината и да излезеш и да я пуснеш са повече от 22 секунди. Като това предполага, че всички хора са се подписвали преди да влязат да гласуват. Някой да е санкциониран? Не. Какво тогава се изненадвате от резултатите.
1
1
 
12
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Айде на контролирания вот за Цецка!