Генерал Радев спечели – но следва ли конституционна каша?

Панически ход ли е оставката на премиера Бойко Борисов?
14 ное 2016 09:14,
89
Генерал Радев спечели – но следва ли конституционна каша?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След победата на ген. Румен Радев на президентските избори и предстоящата оставка на премиера Бойко Борисов влизаме в конституционна каша.

В основния закон се казва, че, ако в последните три месеца от мандата на президента парламентът не може да състави правителство - държавният глава назначава служебно. Така ще имаме едно временно правителство, докато влезе в длъжност новият президент. Това каза политологът Емил Георгиев в предаването "България сутрин" пред Bulgaria ON AIR, след като вчера стана ясно, че новият президент на страната е ген. Румен Радев, а премиерът Бойко Борисов спази предизборното си обещание и обяви, че подава оставката на правителството. Той ще я внесе в парламента в първия му работен ден.

"Договорките за нов парламент предстоят, но не са ясни субектите им. Има амбиции за две-три нови партии, които имат електорална мощ да бъдат създадени. Въпросът е дали шапката отгоре ще бъде адекватна на това гражданско движение", посочи социологът проф. Михаил Мирчев в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Мирчев сподели, че не вярва много да се проточи стигането до служебен кабинет, който да работи с продължаващия своята работа парламент, докато изтече мандата на президента Росен Плевнелиев.

"ГЕРБ казаха, че връщат мандата, това става за два дена. БСП категорично заявиха, че няма да правят правителство - още два дена. Цялата процедура може да изтече само за една седмица, след което Плевнелиев си прави служебния кабинет", обобщи той.

На въпрос дали е възможна коалиция между ГЕРБ и БСП, дори с участие на Патриотите, Мирчев е на мнение, че лидерът на социалистите Корнелия Нинова няма да се хване за този потъващ кораб. По думите му в момента се е получила една изборна катастрофа за ГЕРБ.

"Само за три месеца те регистрираха две много неприятни и горчиви загуби. Първата им загуба беше с избора на председател на ООН, втората е сега. Оттук идва кризата и оттук идва паническият ход на Бойко Борисов да подаде оставка", коментира Мирчев.

Емил Георгиев пък не е съгласен, че са две загубите на ГЕРБ през последните месеци и по никакъв начин ситуацията с избора на генерален секретар на ООН не може да се прехвърли у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
До АнонименТова трябва някак да ми го обясниш - как директната загуба от операцията замяна на дълг в долари с дълг в евро и последващо падане на долара, дори без да смятаме комисионните прибрани от братчето на Велчев, е подобрило стабилността. Съжалявам, явно съм *** и не разбирам!
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за кризата по време на виденов не беше виновен виденов, а нещата започнаха преди това. за фалита на ктб не беше виновен орешарски, а също започна преди това. и сега за имигрантския поток не е виновен борисов. след 1-2 години, когато трябва да се плаща реактора за белене, няма да е виновен бъдещият премиер. просто у нас нещата не се мислят навреме миналата година обвиняваха някакъв зам. строителен министър за липси от 2 години, а човекът беше избран преди 4 дни и даже още не знаеше кое къде е.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 49Спрените еврофондове през 2013 са заслуга на другаря Борисов и по-точно на неговите министри - Росенчо Плевнелиев и наследничката му Лиляна Павлова. По подписаните от тях проекти бяха открити сериозни нарушение при изпълнението им, което доведе до сериозна редукция на предвидените плащания по линия на европейските програми. Най-големите редикции бяха по проектите на бургаския кмет Димитър Николов.Разликата остана за българския данъкоплатец. Последният плати софрата на ГЕРБ!
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
помня Виденов и как се случи всичко тогава. златният ни резерв беше от години харизан от комунистите на СССР; Виденов отказа да приватизира предприятията (каквото става сега в Гърция) и под давление на Костов, западните ни 'партньори' си поискаха обратно дълговете. Последва криза и обезценка на лева, избраха Костов, а на другата година и руските ни 'партньори' си поискаха обратно дълговете. И оттогава затъваме. Едните ни контролират чрез валутния борд, а другите ни продават скъпо ресурси.
61
0
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Истината е, че герб са надробили безумна каша и сега се измъкват с идеята някой друг да им оправя бакиите.. Нещата обикновено са очевидни. Не е необходимо да си гений, за да прозреш провала. Защо всеки път, когато стане напечено и започва едно мънкане и после укриване? Кога най-после някой ще поеме истинска отговорност?
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'Виденовата' зима беше преди да се въведе валутният борд. Оттогава са управлявали много некадърници, да не казвам всички, но точно заради този валутен борд нямаше нова подобна зима. И между другото, онази донякъде некадърна врътка на Милен Велчев, при която замени част от резерва по валутния борд от долари в евро, макар и да донесе загуба, поне ни спаси от сериозни сътресения през 2009г., когато доларът падаше стремглаво. При валутен борд и магаре да управлява, няма как да има подобна 'зима'.
59
2
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 7 години
Точно правителство от БСП и НФСБ, ВМРО, АТАКА с включени по един-двама министри от АБВ и Реформаторите има сили да промени България към по-добро - ХА-ХА! Точно тези са толкова гладни и жадни в момента, че си нямаш на представа за какво грабене ще стане на въпрос ако станат тези. РЕФЕРЕНДУМААААААААА.........................КВО СТАНААААА....... ТАМ Е ИСТИНАТА!!!!!!
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
президентът у нас няма почти никаква реална власт, между другото подобно е било и положението с царя преди 1945г., парламентарна монархия, а не конституционна. изборът на някой друг за президент (не от герб) категорично няма нищо общо с правителството, и това беше само ПОВОД ЗА ОСТАВКА, а не причина. ПРИЧИНИТЕ търсете другаде - нелегални имигранти, спрени еврофондове, загубата на Клинтън, поведение на ДСБ, липса на инвестиции, дори и натрупана умора. Но не и резултата от тези избори!
57
2
 
3
 
! Отговори
Мордохай преди 7 години
До АнонименТова е истината! Запада си харесва Бойко Борисов за Генерал Губернатор на васалната България! Ако сдаде властта, скоро след като прехвърли всичките си натрупани бакии на т.н. комунисти, Запада наново ще ни го върне на власт!
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този път сметката ще се окаже грешна ! Има един голям фактор, НАРОДА !!!
55
1
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Познат до болка номер на ГЕРБ и по-специално на Бойко Борисов! Като се *** в политиката и управлението на държавата, изпреварващо, преди народа да се е разбеснял против него, хвърля оставка и БСП се набутва с властта! Тогава в помощ на Бойко Борисов се включват на помощ всички Западно европейски правителства медиите им, както и Държавният Департамент на САЩ и световните осведомителни агенции. Бойко Борисов се връща, като спасител на нацията. Такава е игрътъ! Готин им е!
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами той Баце един мандат няма изкаран пълен никъде.И кое му е умното?
53
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Господа ,не ви ли стана ясно ,от тук нататък Борисов е само надолу по пързалката! Няма да има завръщане!
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормал но е да стае каша - все пак лукановата конституция дето я пробутаха другарете за това е направена - за каша!
51
14
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Смятам, че едно бъдещо правителство от БСП и НФСБ, ВМРО, АТАКА с включени по един-двама министри от АБВ и Реформаторите има сили да промени България към по-добро.Разбира се, не може да бъдат изключени напълно и българките турци в лицето на ДПС и на тях трябва да им се дадат някои важни постове в областните и местни управи.С други думи всички освен антибългарските партии ГЕРБ и ДОСТ, имат място в един бъдещ БЪЛГАРСКИ екип.
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Запада каза: работим с Герб! Сега следва духане на супата. Русия и дреме.
49
4
 
5
 
! Отговори
ййй преди 7 години
Борисов е хитър.. Идва голяма криза догодина и ако сдаде власта на БСП, то шанса левите отново да бъдат изритани е голям. И познайте кой ще се върне на бял кон .
48
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баце си играе на "На си ти куклите, дай си ми парцалите". Това е политически безотговорно поведение, с което се подиграва на суверена. Това не е мач или някаква друга детска игра и е недопустимо поведението му на някакъв лигав хлапак, дето мама като не му купи поредната играчка - ляга на земята, започва да се тръшка, да крещи истерично и да си удря демонстративно главата.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следва правителство в оставка за 3 месеца.
46
3
 
14
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
НЯМАМЕ НУЖДА ОТ НОВА КАША СТИГА НИ И ТАЯ В ГЛАВАТА НА БОКО. ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРВИ КЪМ СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ХОРА С ИНТЕЛЕКТ НЕОБВЪРЗАНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ОСОБЕНО С ГЕРБ, А СЛЕД ТОВА И КЪМ ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.