Мажоритарната система на Слави: Сини, червени и силна ДПС

Едно е да иновираш в шоу, друго е в политиката, смята политолог
21 ное 2016 10:22,
207
Мажоритарната система на Слави: Сини, червени и силна ДПС
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Днес омбудсманът Мая Манолова и сценаристите от "Шоуто на Слави" ще внесат в Народното събрание законопроект за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Политолозите проф. Анна Кръстева и Борислав Виларов бяха категорични пред Bulgaria ON AIR, че това няма да реши проблемите в страната и посочиха негативите от евентуално въвеждане на мажоритарния вот.

Още по темата

"Предлагаме система, която никоя страна с утвърдена демокрация не е направила. Едно е да иновираш в шоу, друго е да иновираш в политиката. Предимството на тази система е, че установява стабилно управление", посочи Анна Кръстева, уточнявайки, че мажоритарният вот прави силните още по-силни.

Тя обясни, че когато дадена партия спечели 35% от гласовете, то тя получава 50% депутатски места и се дава бонус на победителите.

"Това елиминира малките партии, намалява се тяхното влияние. Българските граждани имат представа, че мажоритарната система вкарва някакви ярки личности", поясни още тя.

Политологът Борислав Виларов настоя, че мажоритарната избирателна система не е манна небесна, която ще реши проблемите ни.

Той е на мнение, че по-важна е степента на развитие на обществото и демократичната му култура.

"Очевидно е, че ще спечелят най-голямата лява и най-голямата дясна партия. Най-големият проблем е, че големи групи от българското общество няма да бъдат представени в парламента", коментира експертът по изборни системи.

Той добави, че ДПС ще бъде големият победител от въвеждането на мажоритарна система, тъй като ще се възстанови ролята си на балансьор.

Според Борислав Виларов мажоритарният вот по-скоро би задълбочил проблемите. Той отчете, че имаме нужда от фина нагласа на изборния механизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
5
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
То щото сега сме цъфнали, та тръгнали да ни разправят колко лошо щяло да стане.Сега като имаме 10 партии - какво? Да не би да вършат нещо?Бат Сали по старата система влезе в парламента.Щом са ревнали - значи нещо няма да е по изгодата им.
124
2
 
2
 
! Отговори
анти преди 7 години
И аз бях за мажоритарен вот ,но сега като се замисля честният умен но беден човек трудно ще пробие,докато богатите ще платят отново на *** и турци и има опасност да спечели най големият мафиот.Не е добре както не е добре и толкова много партийки консуматори само на субсидия и нищо друго - продават си гласа срещу далавера - министерско место или друго.Аз лично съм затруднена какво да реша - нито сегашният модел - нито мажоритарния са добри.Но толкова много хора да ни управляват е абсурд.
123
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слушайте сега флупаци, народа Ви каза какво иска, безмислено е да вадите вода през 9 кладенеца от 10-ти, нарадо каза - иска мажоритарна система в 2 тура, иска задължително гласуване, ама не само на избори, но и на рефереднум, иска субсидия за партиите от 1 лев, не от 5 или 0 лева, иска от 1 лев, толкова колкото е в Германия, и или ще направите законовите промени со кротце, или ще се наложи да ги направите со кьотек, ЯСНО!
122
8
 
6
 
! Отговори
Ами., преди 7 години
Изводът от референдума е един.Милиони наивни българи могат да бъдат измамени от всеки срещнал ги мошеник.А се подиграват на възрастните хора,които си хвърлят паричките от балконите за да помогнат уж някого.Констатацията е печална.Това беше референдум за преброяване на балъците.Слави и Борисов успяха с пъкления си план.Да ви е честито!!!
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до слави - относон идеята за съда - да се контролира от народа. ИМам въпрос към Слави Т.кой ще спечели пред съда - Левски или Цска? кой е с по-голяма агитка?
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
когато търсиш избирателна система търсиш нещо което да е близко до твоята страна като модел, а не нещо което го има в Уругвай или Япония. В Япония хората като ги хвананат да крадат си правят сепуко, тук никой не се трогва, явно е че японският модел няма да работи.Също така трябав да се прилагат законите на една страна - да речем финландия или Франция, а не да взимаш здваеопзването на САЩ, избирателната система на Великобритания, наказателната - на Германия -и ипосле да искаш да работи.
119
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И шефонете на МВР трябвало да се назначават от НАРОДАV Чудесна идея. шефа тна 4-то райно и таак е мафиот, дайте напарво Божков да го Назначава, че да изпаднем в албюлотан замивисимост. Или в ловеч - Грига ганчев събира агитката на отбора си избират МВР-Шеф и посел той му се "отчита". КЕФ! как не се сетих аз, а се сети Слави! може би защото е близък с Гришата!
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и как ще ги търсим? какво наказание се търси сега от Кирил Йорданов? какво наказание се търси от Стефан Софиянски? наказанието в мажоритарната система може да е едно- ако МНОЗИНСТВОТо не те избере.
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички плюят Путин, обаче Путин не може да бъед бутнат. реално в Русия има две партии. партията на Путин и комунистите на Жириновски. и там е същата работа. Ако паден Единна русия идавт комунистите на власт. В УНгария ако падне Орбан идват Крайнодесните - и там идва дев партии. затова ОРбан кара трети мандат - никой не иска да идва на власт опозицията. Берлускони също изкара 4-5 мандата, защото бяха само той и левите, а левите нико не ги исакше. така бе докато не се появи Бепе Грило.
116
0
 
5
 
! Отговори
Разбирач преди 7 години
Всичко е ала-бала! Няма значение изборната система, важното е да се търси отговорност от управляващите! Преди избори дава писмени обещания какво ще прави, след мандата се сверява какво е изпълнил. Ако е обещал нещо, а не го е изпълнил, наказание! Така следващите ще се съобразяват какво обещават!
115
1
 
2
 
! Отговори
Ако преди 7 години
мнозинството иска да е роб на две или три политически сили, кои сте Вие, че да го разубеждавате?! Напуснете! Това, че някой иска сигурност пред правата и свободите, а с тях и отговорностите, не го прави ***. Прави го много ***! Такива не могат да бъдат убеждавани с арсенала, който се ползва в политиката. Виж, войната е добър метод за обучаване на такова стадо прости! Справка-Сирия, Афганистан, Либия...
114
0
 
3
 
! Отговори
Манолова преди 7 години
Тия политолози вместо да дрънкат наляво и надясно, нека те направят нещо. "Нищо нямало да се оправи".. поне ще се опитаме.. не само да дърдорим по разну предавания колкото да не заспим
113
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво е лошо в това правителствата да са нестабилни?като правят грешки - може да ги смениш?като правят калпави закони - може да ги поправиш.Дефект на системата у нас е че се правят мноог калпави закони, но факт е че поне сега се поправят. Предишния мандат на Герб имаше редица калпави закони и НЕ СЕ ПОПРАВЯХА защото нямаше опозиция. виденов нямаше опозиция -и фалира държавата-. Станишев нямаше опозиция - сключи договир за Бургас Александропулис и Аец Белене.
112
4
 
3
 
! Отговори
стига сте ревали преди 7 години
депутат ще бъде този който изберете, какъв е проблема ?
111
3
 
2
 
! Отговори
До 113 преди 7 години
Тук не става въпрос за прогнози на политолози, а за елементарна култура какво е мажоритарен вот и до какво аджаба може да доведе при нашето дередже както се казва. Но както е написано по-долу - стадното чувство на еуфория отново успя да ви замъгли мозъците. На българина философията - все нещо не ми е добре и дай да протестираме!!! Ама за какво, само ако и той знаеше.....
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 113- защото така е в цял свят от десетилетия. А манипулациите на родните социолозии правеха бъдеща калкулация, без да вземат каквато и да е базае предвид. Несравними са нещата.
109
1
 
5
 
! Отговори
Дай да видим преди 7 години
Я по-добре, като сте големи гадатели, кажете числата дето ще излезнат от тотото! Тогава ще ви призная! Иначе и аз мога да развивам теории...особено срещу заплащане! ;)
108
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може би сега чалгарите ще разберат, че Слави работи за Герб и така им осигурява спокойствие за изборите години напред.
107
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига вече малки измисленки партийки са цоцали!! И...повече никога власт за червените кхмери!!!
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми те затова най-големите политически бандюги (начело с осата Мая) се надпреварват да я въведат - защото ще могат да си крадят на воля вече като мажоритарно избрани.