Мажоритарната система пагубна, но само за олигархията!

Да не бързаме, призова политологът Антоний Тодоров
22 ное 2016 10:00,
59
Мажоритарната система пагубна, но само за олигархията!
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Мажоритарната избирателна система ще бъде драматична единствено за преплетените олигархични политико-икономически елити, които в момента управляват тази държава, заяви социологът Мира Радева в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Аз съм радетел на мажоритарния избор. Хората не знаят всички рисковете на мажоритарната система, но тези на пропорционалната вече ги изпитаха на гърба си 27 години. С промяна на избирателния модел хората искат по-добро управление", заяви още Радева.

Според политолога Антоний Тодоров бързането по темата в момента е контрапродуктивно.

"Ако гражданите наистина искат по-добро управление, кой гарантира, че тази промяна в изборното законодателствоще доведе до такова?", попита още той.

Политологът подчерта, че кампания за разясняване не е имало, защото "референдумът беше на същата дата, както президентските избори, които потиснаха тази кампания".

"Дават ни за пример Франция - мажоритарна система с два тура, Великобритания - с един тур и САЩ, защото това е англосаксонската система, както и Канада. Но за Европа пропускат да добавят, че тази мажоритарна система се използва в Беларус, Азербайджан, Македония", настоя Тодоров в ефир.

"Мажоритарната система е силно партийна. Защо даваме за пример тези страни? Първо, защото нашите деца отиват там, а не техните деца идват тук. Просто тези страни имат добро управление", посочи Радева.

Според Антоний Тодоров изборите са стигнали до един лимит, от който "не можем да извлечем кой знае колко много повече".

"Нашата избирателна система има много недъзи. Тя трябва да бъде променена, но не бива да бъде променена спешно и бързо", настоя той.

"Народът се е произнесъл. Аз съм изключително огорчена. Този елит не заслужава народа си. Тоталитарната система не е разградена, тя е в умовете ни, а елитът ни я обслужва", заключи Мира Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 34 - ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ НЕ СЕ РЕШАВАТ С ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА.ЗАТОВА ХОРАТА СА ИЗМИСЛИЛИ МНОГО ОТДАВНА РЕВОЛЮЦИИТЕ. Ама ние българите не сме способни на революции, това се знае отдавна. Само си приказваме, псуваме, ама когато стане напечено се скриваме в къщи и гледаме зад пердето.
33
11
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Умните хора гледат истинска телевизия не подвластна на чуждите господари. Такава телевизия е АЛФА и хората от нея преди изборите много ясно обясниха да не се гласува за референдума и аз ги послушах и им благодаря за което. Мажоритарна система обслужва хората с парите ГЕРБ и ДПС . БСП като по-простички се хванаха на тази въдица макар че от нея ще имат само 6 депутата в нов парламент. Не желаем там да бъдат Косьо Самоковеца, Митьо Очите, Маргините, Черната Златка, Андреа и Азис. Без Патриоте не!
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един район - 30000 избиратели. Тези от горната кръчма искат Петко, тези от долната - Дорчо. От ромската махала (каквато почти навсякъде има) искат (по негово настояване) лихваря си дето им дава кредити всеки месец.Кой ли ще спечели изборите и то на първи тур?
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По едната или другата система,идва времето,когато управляващият ни след 1989г антибългарски капиталистически башибозук ще отговаря на въпроса защо за четвърт век унищожиха икономиката на държавата и защо 4 млн българи са емигрирали или измрели от нищета!Четвърт век едни и същи кратуни и му-цуни се гаврят с народа!И не е ясно кой национален проблем решават тези,които ги охраняват и пазят от народната любов...Клетва за служба на кого са давали и подписвали?И те ли са престъпници и родоотстъпници?
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като видите Яшаровци и Мутковци да ви правят законите, ще ви стане ясно какви сте балъци, ама няма връщане назад...
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ШВЕЙЦАРИЯ НЕ Е НИТО В НАТО, НИТО В ЕС И ЗАТОВА СИ Е ДОБРЕ.НО НИЕ СМЕ СИ СВИКНАЛИ ДА ИМАМЕ ГОСПОДАРИ, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ОТ КЪДЕ - ОТ ИЗТОК ИЛИ ОТ ЗАПАД.
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и повечето от тук пишещите не са наясно какво е мажопитарна система, ама пишат ли пишат. Повечето и *** не знаят какво е, сигурно си мислят, че е нещо като тролей.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КрайИма само един "ребен" проблем...Как си представят партии като ГЕРБ, БСП и ДПС изведнъж да извадят читави кадри и да изгонят мафиотите?
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мажоритарната система ще обслужи олигархията и ще бетонира статуквото при нас. Прости сте, затова сте и ще бъдете бедни.
25
8
 
6
 
! Отговори
хехе преди 7 години
А защо другарките скачащи срещу ЕС и НАТО не кажат както искат ? Искат какво ??? да се прегърнем с мама раша ли ? Или и те не знаят какво искат обаче от татък черное море им подсказват какво да пишат ?Хубуу ама въпреки че ни атакувате с фалшиви кремвирши, кисело мляко без бактерии и хляб с отровна турска мая не са ни омекнали главите чак толкоз.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SharkТи да не си от алтернативна вселена? Тиквата и сие казаха, че са в подкрепа на референдума.
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ ИСКАМ ДА СЪМ НА МЯСТОТО НА СЛАВИ ГОДИНА-ДВЕ СЛЕД МАЖОРИТАРНИЯ ИЗБОР.ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК ЗА ГЛУПАВИЯ ЕКСПЕРИМЕНТ И ТОЙ ЩЕ ОПЕРЕ ПЕШКИРА.
22
0
 
12
 
! Отговори
да преди 7 години
Аз предлагам рИфИрендум за забрана на платените ***.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да мине и година и така нареченият народ ще започне да плюе новите, честните, умните си депутати. Като ги види как се возят в БМВ-тата, как си гласуват по-високи заплати от днешните и как се разхождат като пуяци сред "народа". Защото властта променя страшно много всеки.Първата работа на новоизбрания "честен" депутат ще бъде да се оглежда с надежда някой да го корумпира.
20
6
 
5
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Щом Бойко и сие реват против мажоритарната система, значи е правилна и трябва да бъде въведена. Писна ми да гласувам за подредени листи от наши-ваши хора, които изобщо не познавам.
19
0
 
9
 
! Отговори
постоянно променлив преди 7 години
То всички искаме промяна (с главни букви), ама проблема не е в избирателната система, а в избирателите.
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Между другото всичко важно, за което наистина има някакъв смисъл да се гласува всъщност не подлежи на гласуване. Примерно нямаше гласуване за присъединяването ни към ЕС, към НАТО, за затварянето на напълно изправния реактор на АЕЦ-а, за конституцията дори, за изпращането на български войници зад граница, за реформите в здравеопазването, в пенсионната система, за данъците, за учебната система Въобще нищо важно не подлежи дори на дискусия, та камоли на гласуване. Гласуване само за нов овчар, като избора обикновено е измежду старите овчари
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Независимост на кандидатите може да има само ако:1.Кандидатурите се издигнат от инициативни комитети о с хора от района.2. (Най-важно). Забранява се на партиите да финансират предизборната кампания на кандидатите по какъвто и да е начин.3. Всеки ден от предизборната кампания да се обявяват даренията направени предния ден, както и кой е дарителят.
16
3
 
8
 
! Отговори
Край преди 7 години
Мажоритарната система не сменя партиите - сменя ХОРАТА в партиите. Лъчо Мозъка, Баракова и още стотици "законотворци" ще поемат към бюрата по труда.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РАЗБИРА СЕ, ЧЕ МАЖОРЕТКИТЕ НЯМА ДА БЪДАТ НЕЗАВИСИМИ. КОГАТО ВИ КАЖАТ, ЧЕ МАЖОРЕТКАТА Х Е ПОДКРЕПЕНА ОТ ГЕРБ ИЛИ МАЖОРЕТКАТА У Е ПОДКРЕПЕНА ОТ БСП, ТОВА КАКВО ЩЕ ОЗНАЧАВА?По предложената система Доган ще има най-малко 50 мажоретки. Какво ще стане, когато големите ромски свартали в софия, Пловдив, видин, лом, варна и пр. си издигнат собствени мажоретки и естествено си гласуват за тях.