Зелена вълна: Автобусите от Турция – без забавяне към урните!

Анкара ни уверила, че ще гарантира спокойно протичане на изборите у нас
Обновена: 15 мар 2017 15:03 | 15 мар 2017 14:45, Веселина Йорданова
184
Зелена вълна: Автобусите от Турция – без забавяне към урните!
Снимка: архив Булфото

Взети са мерки за възможното струпване на превозни средства по границата ни с Турция с желаещи да гласуват на изборите на 26 март. В това увери вицепремиерът Стефан Янев, който отговаря за подготовката и провеждането на вота.

Мерки са предвидени и във връзка с възможен бежански натиск по границата по същото време. Янев заяви, че би било нарушение на закона да се отговори на призивите на различни политици у нас секциите в съседката ни да се намалят и границата да се затвори.

"Това, което ще бъде направено, е всичко да работи нормално", посочи той. Все пак Янев уточни, че не е възможно например отварянето на допълнителни коридори за преминаване, където няма техническа възможност за това.

Още по темата

Както МВР, така и Министерството на отбраната, ангажирани по охраната на границата, обаче имали готовност да поемат допълнителни задачи, ако се наложи.

Янев припомни и възникналото напрежение с турската страна след призиви на турски политици да се гласува за определена партия у нас, след което в МВнР беше извикан посланик Сюлейман Гьокче.

По думите на вицепремиера разговорите са били в рамките на добрия дипломатически тон, а случаят на практика не се е повторил.

"Имаме уверението на турската страна, че ще бъдат спазени необходимите условия за спокойно протичане на изборния процес", коментира той.

Стефан Янев призова "да не смесваме политическото говорене с реалната обстановка на границата".

"Всички политически действия и коментари се следят, прави се анализ, в момента не е необходимо нещо повече от това", посочи той във връзка с напрежението между Турция и ЕС, което възникна по повод предстоящия референдум и забраната за митинги и агитация в европейски страни.

"Както ние сме в предизборна ситуация, така и в много държави в Европа, така и в Турция са в предизборна ситуация", припомни вицепремиерът. Според него по тази причина има "свръхактивност" на определени нива, но това не бива да ни притеснява.

За вота в чужбина заявленията за гласуване са повече, отколкото за президентските избори и е възможно да има опашки и напрежение, съобщи Янев, като посочи конкретно Турция, Лондон и евентуално Германия.

По тази причина е възможно гласуването на места да се удължи и при необходимост ще бъдат командировани допълнителни служители от МВнР.

По думите му подготовката на изборите върви по план. Той увери и че се работи по всички сигнали за опити за търговия с гласове. Янев не уточни колко на брой са те, като заяви, че са "относително по-малко, отколкото преди други избори".
 
Вицепремиерът каза още, че са предприети мерки и срещу евентуални хакерски атаки, каквито вече имаше на предишни избори срещу сайтове на институции. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех, за това ли ни беше НАТО, сега да църкаме, като мишки, ако беше по Тошово време, просто щяхме да им посочим среден пръст.По време на възродителния процес, две турски армии седяха на границата ни и само скимтяха, не им стигна куража да нападнат.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без забавяне друг път ;)
40
1
 
10
 
! Отговори
ЦИК преди 7 години
и колко са на брой точно изборните туристи - 10, 20, 30 хиляди, защото обикновено чужбинците са най-много стотина хиляди гласували общо от цялата планета, най-вече от Бурса, Дюселдорф, Дуйсбург и Източен Лондон.за всеки случай да проверяват багажниците, току изскочи и някой афгански сириец, да го вържат за автобуса да не си го забравят на връщане към турските секции за догласуване.
39
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Премахнете двойното гражданство! Който се чувства българин - да си запази българското гражданство, но да няма турско, а който си се чувства турчин - само турски паспорт и отнемане на българския. Същото и за гражданите на всяка друга страна във или извън ЕС! Така ще си решим и проблема със секциите във всички чужбини и ще уточним приоритетите на всичките си емигранти. Македонците с Бг паспорти - също в тоя кюп - да решават дали са българи или мНе може хем оная работа в другата, хем душата в рая
38
6
 
10
 
! Отговори
rosho преди 7 години
и к'во стана с умнотията на патрЕотите- турците ще си гласуват а българите в западна Европа- с 35 секции. Цялата им работа е такава.
37
5
 
5
 
! Отговори
Политкомисар преди 7 години
О неразумно юроде защо отритнахте БКП, когато все още се явяваше на изборите в началото на демокрацията , а залитнахте и се подведохте по "модерното" ляво на червената роза което имаше и все още има единствената цел да ви ограби и забогатее, и пак ви премента с някакъв "велик" пилот?
36
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Анкара ни уверила" Щом турците си позволяват да се държат така с Холандия, представете си нас за какво ни имат.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не минат и от другите че става зле аиде всички партии обединени срещу тях ново мото
34
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който през последната година не е внасял осигуровки в НАП да няма право да гласува на избори в България.
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема е само един:ненужно е постоянното ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО!!!За 4-5 години да се определиш какъв си и къде си!!!!!90% от изборните проблеми ще приключат!!!Това да важи за всички и навсякъде!!!!!!Какъв е проблема да е така?
32
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гарантирано от Радев и БКП
31
6
 
20
 
! Отговори
az преди 7 години
никакви турци на нашите избори!
30
1
 
8
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
Бат Бойко беше много прав. Материала е лош. Да се чете : тези които искат да ви управляват са крадци, бедни продажни мишки и убийци. Като зъболекаря.... Много мислете за кого ще дадете гласът си. Господ Бог да ви помага.
29
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема се решава с премахването на двойното гражданство.
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гУлям майтап, ДПС взема примерно 2,9процента и не влиза, а ДОСТ, като коалиция, взема 3,8процента, и те не влизат, ще бъде страшен кеф.
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма избиратели в България и намаляват и политиците се чудят как да съберат гласове от чужбина.
26
4
 
17
 
! Отговори
the future преди 7 години
Боце регистрира ДОСТ. Не забравяйте това. Този човек ще остане в историята като автентичен национален предател (ако тогава има кой да пише история на България въобще). Алтернативно, Боце ще пребъде в историята на Турция като верен съюзник способствал за едни от най-значимите й външнополитически успехи от 21 век- превземане на територия без войска, с подходящи съюзници на местна почва- в случая ГЕРБ. Това ще влезне в турските учебници. Нас може и да не ни има.
25
10
 
10
 
! Отговори
Брацигов преди 7 години
Това с 35-те секции ограничение беше голяма тъпня. Изсмукано от кирливите пръсти на каракачанката.
24
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо хора, които от 15 - 20 години не живеят тук изобщо трябва да имат право да гласуват тук?Това е по-интересния въпрос. И по какъв признак тези хора гласуват, след като не живеят тук?
23
4
 
18
 
! Отговори
Александър преди 7 години
Айде сега да го видим Каракачанов и обединените патриоти, дали ще затворят границата.Нали се заканваха, че ще го направят!