Три дни преди изборите: ГЕРБ дръпна пред БСП с 2%

Намалява броят на колебаещите се, сочат резултати на "Алфа Рисърч"
23 мар 2017 18:30,
214
Три дни преди изборите: ГЕРБ дръпна пред БСП с 2%
Графика: "Алфа Рисърч"

Три дни преди вота ГЕРБ поведе пред БСП с 2,6%. Това сочат резултатите от проучване на "Алфа Рисърч".

То е проведено между 20 – 22 март 2017 г. сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Изледването е финансирано със средства на социологическата агенция.

Данните показват, че на финалната права за ГЕРБ са готови да гласуват 31,7% от твърдо решилите да гласуват избиратели. За БСП пък декларират, че ще пуснат бюлетина 29,1 на сто.

Още по темата

Още по-близки според изследването на "Алфа Рисърч" са резултатите на третия четвъртия - "Обединени патриоти" и ДПС. Коалицията на Каракачанов получава гласовете на 8,9%, а движението на Карадайъ – на 8,4% от решилите да глуват избиратели.

Петият сигурен участник в следващия парламент ще е партията на Веселин Марешки "Воля". Според резултатите формацията ще получи гласовете на 6,8 на сто от избирателите.

"Точно на 4%-та бариера финишира коалицията Реформаторски блок-Глас народен. За нея мобилизацията на колебаещите се все още десни избиратели ще бъде решаваща за присъствието в парламента", анализират от "Алфа Рисърч".

Под чертата за влизане в Народното събрание със сигурност остават коалициите "АБВ-Движение 21", Движение "Да, България" и "Нова република". Всички те имат около и малко над 2%, показва проучването.

Характерно за тях е, че имат твърди избиратели, но малка периферия и са неравномерно представени в различните региони и типове населени места.

ДОСТ на Местан събира около 1% от гласовете в страната.

Около 3.5% смятат да изберат опцията "Не подкрепям никого".

От "Алфа Рисърч" са направили и разпределение на местата в следващото Народно събрание. На база на резултата от проучването 5-партийният парламент би изглеждал така: ГЕРБ – 89-91 мандата, БСП – 81-83, Обединените патриоти и ДПС – по 24-25, Воля – 18-19.

При 6-партиен парламент ГЕРБ би взел 85-87, БСП – 77-79, ОП и ДПС – по 22-24, Воля – 17-18, и РБ – 10, изчисляват социолозите.

Според проучването се очертава висока избирателна активност от около 62%. Това означава, че в неделя около 3,6 млн. - 3,7 млн. души ще отидат до избирателните урни.

През последната седмица преди вота рязко нараства броят на хората, които вече са решили за кого да гласуват.

До 12% намаляват избирателите, които са сигурни, че ще гласуват, но все още не са решили за кого.

"Макар този дял да изглежда нисък, става въпрос за малко над 360 000 души. При запазващите се къси дистанции между партиите, тези избиратели могат да се окажат решаващи за различните следизборни сценарии", анализират от социологическата агенция.

**********************************************

Настоящото изследване е проведено в периода 20 – 22 март 2017г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
18
 
! Отговори
освен очевидното: преди 7 години
Колко *** трябва да си, да назначаваш някой два пъти на работа, той два пъти да напуска, а ти да го назначаваш за трети път!????
56
5
 
11
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Социолозите трябва да се забранят с закон. Ба си манипулаторите. Не гласувайте за двете така наречени големи партии БСП и ГЕРБ. Има и читави хора от по малки партии за които си заслужава да се гласува. Не искам да рекламирам никоя партия, но има хора които искат сериозно да променят съдебната система, ако ги подкрепим всичките "големите" партии ще си глътнат граматиката от страх.
55
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не зная кого точно е интервюирала герберастката дропла, но аз не познавам човек, който да гласува за ГЕРБ. А имам доста контакти повярвайте ми.
54
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов разтърсващо: В ГЕРБ МЪЖЕТЕ СМЕ ПО-НЕЖНИ, нуждаем се от специално отношение!
53
7
 
17
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
Преди малко гледах Весела Лечева по Канал 1. Милионерката, която купи хотел "България" в Бургас с умиление разказваше за беднотията на българския нород. Вече ми се повръща от такива....
52
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено че резултатите не са верни. Реално БСП води на ГЕРБ с 4-5 процента
51
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ няма да вдигнат пенсиите и заплатите и ще вдигнат данъците на най-бендите.
50
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора толкова ли не виждате, че агенцията е Алфа Рисърч на Боряна Димитрова, която се подмокря като види Борисов на снимка.Манипулацията е тотална.Не вярвам крадливата шайка на ГЕРБ от калинки и некадърници да вземе повече от 15%.Все пак годината не е 2009, а 2017 - народът помъдря.
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винету + Ердоган + Лютви = ВНЛ + онождане
48
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези "прогнози" са ТОЧНО в стил Боко банкянската тиква: сутрин каже едно, на обед - друго, вечерта се изметне и от двете. Вчера БСП води, днес -ГЕРБ, онзи ден, не помня кой, и накрая, май като при тетка Цачева. Ами, защо ли си хабите мастилото да пишете.Истината е една: пожарникарят ЗАМИНАВА за откъдето се е появил.
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тихо и спокойно си беше и без парламент.
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев направо да назначава ново служебно правителство! Само пари се харчат за тези безмислени избори.
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надеждата е Радев ще уволни и разпусне ГЕРБ.
44
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ са едни самозабравили се родоотстъпници и майцепродавци. Нямат никакво бъдеще . Очаква ги съдбата на НДСВ. Който тръгне срещу народа в името на чужда държава си носи последствията и те ще ги усетят доста болезнено още тази седмица. След това техния вожд Винету може да ходи при неговия началник Ердоган да го утешава.
43
8
 
6
 
! Отговори
до 37 ми преди 7 години
то хубаво ще възираш ама ако си мъж възирай към рашата не на запад.нали рашата ти е на сърце.или и ти като г-жа лъжареве за рашата пък сина и в щатите.що така бре
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Социологията в България е пълна манипулация.
41
14
 
4
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
Хора, гласувайте за нещо ново, пратете БСП и ГЕРБ в пенсия. Те вече не са нужни във властта и няма да оправят нищо в тази държава, а само могат да влошат живота в България. Те вече са се провалили многократно, няма да се променят. Вълкът козината си мени, но нрава не. Каквото и да обещаят ще е абсолютна лъжа. Те не са от тези дето изпълняват обещанията си. Прегледайте внимателно какви партии има, проучете кой стои зад тях и решете за кой да си дадете гласа.
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберите мислят Русия за СССР още,и това ще им изяде главите
39
2
 
19
 
! Отговори
сс преди 7 години
Ако пак доде дядо Боко ще се изнеса. То няма толкова *** народ пак да го избере
38
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Момчета,това е невъзможно !!!!!!!Настроенията сред народа са мн антигерб,не мислите ли ?