ГЕРБ спечели с малко, но дали ще е за малко?

БСП пропиля устрема си от президентските избори
27 мар 2017 07:10,
87
ГЕРБ спечели с малко, но дали ще е за малко?
Снимка: архив, Булфото

България проведе най-непредсказуемите избори за Народно събрание в посткомунистическата си история.

ГЕРБ спечели изборите, но с най-малката разлика пред БСП досега - около и малко над 4%. Столетницата напрактика не успя да реализира възхода си след президентските избори.

В парламента влизат със сигурност ДПС, "Обединените патриоти" и "Воля". "Реформаторският блок-Глас народен" е на ръба.

Още по темата

За да бъде формирано правителство, ще е нужна поне трипартийна коалиция. ГЕРБ ще се нуждае от помощта на "Обединените патриоти" и на "Воля" или Реформаторския блок, ако влезе. Това означава, че следващото правителство ще бъде почти същото като кабинета "Борисов-2".

В същата ситуация е и БСП, ако ГЕРБ не успее да състави кабинет и ако соцлидерът Корнелия Нинова удържи на думата си да не се коалира с ДПС и с партията на Бойко Борисов.

Цял ден основните социологически агенции даваха разнопосочни резултати, от които ставаше ясно, че има спор за първото място - между ГЕРБ и БСП, че върви битка за третото място - между "Обединените патриоти" и ДПС, както и за петото място - между "Воля" и "Реформаторски блок-Глас народен". До последно не бе ясно колко партии влизат в 44-тото НС – 5, 6, 7 или 8.

Според прогнозите в следващия парламент ГЕРБ ще има 86-88 депутати, 75-77 ще са депутатите на БСП, а Патриотите вземат 25-27 места - колкото и ДПС. "Воля" ще има 13-15, а ако влязат Реформаторите, ще имат 10-11 депутатски места, пресмятат от "Сега".

През целия ден избирателната активност не надвиши активността от последните два парламентарни вота - през 2013 и 2014 г., и в края на изборния ден финишира около 50%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
24
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 7 години
А кога МВР ще тръгне по следите на 192-те неразкрити убийства, от времето, когато агент Буда беше генсек на МВР?
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 39ти пък, сами ще си се избият, стой и гледай. Лакомията им ще ги довърши..Убий врага с мълчание и ще видиш как трупът му се носи по водата.
45
2
 
27
 
! Отговори
броя на жертвите преди 7 години
Пресметнете броя на жертвите на режима на агент Буда - емигриралите, умрелите, останалите без работа, беззъбите, полуделите, оскотелите, подслушаните, убитите и самоубилите се, и ще се убедите, че те са повече на брой, отколкото жертвите на комунизма!
44
3
 
21
 
! Отговори
До Анонимен 50 преди 7 години
В т.н. "герб" има повече комунисти, отколкото в БСП. Пожарникаря, Цвечка Цачева и Цецо Лажецо са членували в БКП. Нинова не е била в БКП!
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е лесно да си победител сега. Трябва да правиш коалиция, но с кой? С комунистите е ясно ,че не става. С обединените ***-по големи предатели от тях няма! Само да припомним как баш ***-либийски войн Глафчу стана кмет с подкрепата на ГЕРБ и бързо-бързо предаде Борисов. И сега Глафчу-депутат?!? С ДПС-абсурд-ще стане война ако ГЕРБ управлява с тях. С Марешки-- лидера на сатанистите в България-е изгубена кауза. Нищо чудно скоро да има пак избори, като този път десните партии им дойде акъла!
42
2
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 7 години
До Анонименами да бяха излезли да гласуват и другите 50%.защо се оставиха дост да седи в парламента?
41
5
 
24
 
! Отговори
воденичен камък преди 7 години
Пожарникарят е като тежък воденичен камък, завързан за врата на България. С него няма да можем да се отлепим от дъното. Точно обратното. Още по плътно ще се залепим за всички възможни последни места в Европа!
40
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До в каменния векпоне няма да ни върне в ерата на лагерите- белене,скравена,куциан...
39
2
 
16
 
! Отговори
! Червени агенти преди 7 години
Радан да подава оставка и да поиска официално извинение от Москов, защото се случи точно каквото го предупредиха. На цяла България беше ясно, че няма да влезе в парламента само на него не. Политически талибани 25 години настъпват една и съща мотика и убиват дясното. Действат направо като внедрени агенти на БСП и Кремъл,показват крайните практически резултати. Пък може и да са!? Лакърдиите които разтягат може и да са за камуфлаж! Без Костов по костовски!
38
6
 
24
 
! Отговори
в каменния век преди 7 години
Един мандат на пожарникаря е равен на 500 години турско робство! Тоя ще ни върне в каменния век!
37
7
 
12
 
! Отговори
сучи върти... преди 7 години
Слаби слаби слаби са червените кхмери, не че Бойко е много силен, просто хората не ги искат ***. И 6% никак не са малко господин драскач !
36
2
 
19
 
! Отговори
И ко праим ся? преди 7 години
Нов бардак със стари ***!
35
2
 
13
 
! Отговори
ЧЕСТИТО преди 7 години
Тиквата+Болен+Магарешки и леко ПОДПРЕНИ отзад от КОЙ/Доган...........
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз останах един от негласувалите.Можех да подкрепя БСП но ме отвратиха с безумната си кампания и депутатските листи, напълнени с деца на номеклатурата. Отгоре на това добавиха и несъстоятелни хора като дядката Стефан Данаилов, бившата метреса на Станишев, синът на полковник Томов, певачката Нона Йотова и откровени хулигани като Кирил Добрев, Кирил зарков и Желю Бойчев.По никакъв начин БСП не иска да скъса с миналото си. Все гледа към Москва и злобее срещу ЕС и НАТО. Затова и загуби!
33
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълен успех на плана решетников за "зачистка" на прозападния елит в България.ВСИЧКИ, които сега са в парламента са прорушки партии.Бог да пази България!....аз изчезвам.
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То като че ли ББ ще управлява още 50 години.
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам какво са спечелили "ГЕРБ", след като избирателната активност е около 50%. Действителните гласове на тази партия са около 16-17%, БСП и те са някъде там, другите имат още по-малко. Това означава, че дори много турци, роми и пенсионери не са отишли пред урните, отделно и българи в чужбина. Повечето от тях са по партийна линия, а далеч по-малко - по съвест и убеждения. Не са изборите мястото, на което ще видим "народния вот". Наклонът на държавата е много по-сигурен измерител.
30
6
 
25
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
И пак да има избори след 2 години пак ще спечели ГЕРБ, а БСП ще е втора политическа сила, защото този народ е ***. Щом си мълчите и сте доволни от БСП и ГЕРБ, преизбирайте си ги на първите 2 места. После да не ми ревете, че вземате смешни заплати и гледате как се турцизира държавата. Така ще бъде и за напред и нищо няма да се промени в добра насока, а ще се влошава живота в България и младите хора ще се изнасят от тази държава. Ще останат само пенсионерите, ромите, турците и бежанците. Успех!
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече разбира защо Росен Плевнелиев казваше Бог да пази България.
28
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
последната надежда е слави,след което термиинал