А сега накъде? Към нов предсрочен вот!

Експерти: Няма стабилна формула за кабинет, чакат ни избори!
28 мар 2017 08:52,
271
А сега накъде? Към нов предсрочен вот!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Политически експерти са категорични, че няма формула, която да гарантира стабилно правителство при тази конфигурация в новото Народно събрание.

Социологът Живко Георгиев и политологът Страхил Делийски обясниха в "България сутрин", че най-вероятно предстоят нови парламентарни избори.

"15 депутатски места повече за ГЕРБ не са предпоставка за хегемония. Не виждам стабилна формула в това правителство. Много е трудно "Обединени патриоти" и "Воля" да бъдат лесен партньор на ГЕРБ. Другите също не жалаят да партнират на ГЕРБ. Навярно ни чакат нови избори", обясни Живко Георгиев.

Гостът на Bulgaria ON AIR бе на мнение, че при това положение е най-разумно да се направи споразумение за правителство поне за една година, което да бъде програмно и да има няколко приоритета - промяна на изборното законодателство, председателство на ЕС и излъчване на еврокомисар, след което да се върви към избори.

"Целият проблем е, че нито ГЕРБ, нито БСП имат право на още един провален мандат. Ако БСП все пак показа, че има способност да оцелява, провал за ГЕРБ би бил по-фатален", каза още социологът.

Според Страхил Делийски е ясно, че има тежки дефекти в политическата система и едва ли те ще бъдат превъзмогнати с промяна в изборното законодателство.

"Стигнахме до ситуация, в която направихме своеобразен римейк на предното НС, но в малко по-лош вариант. Борисов ще опита всичко да направи кабинет, защото ако не успее, това ще е голям удар по него. Иначе това ще бъде знак към избирателите, че той не е в състояние не само да изкара своя мандат, но и да състави кабинет", коментира политологът.

По думите му е възможно БСП да получи мандат за съставяне на правителство, но дали ще го реализира не може още да се твърди. Страхил Делийски е на мнение, че ГЕРБ и БСП трябва да търсят по-нестандартен подход, който не може да бъде подход на стабилните мнозинства.

Кабинетът ще бъде допълнително затормозен от това, че партиите вече влизат в предизборна кампания за следващ парламентарен вот, отбеляза той.

Според Живко Георгиев трябва да се демонстрира, че така повече не може. Той е категоричен, че политическата система ражда все повече ялови решение и не чертае бъдещето на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
1
 
! Отговори
Dr oh преди 7 години
Taifun referendum idva.
219
0
 
8
 
! Отговори
какъв преди 7 години
е смисълът? *** пак ще накаже комунистите, избирайки комунистите, без да осъзнае, че наказва себе си.
218
1
 
5
 
! Отговори
Инж. преди 7 години
Истината е, че бай хю си нарои достатъчно калинки в държавната администрация, които да гласуват за него от страх да не им истине мястото. Така че истината е или абсолютно задължително гласуване за всички (да видим тогава дали селските кметове ще му стигнат) или разпад на държавата.
217
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези пък сега разбраха,че дон Балон няма изкаран никъде цял мандат
216
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поизчисти се от реформатори, Къневци, Куневци. Това е голяма победа на народа. Властта зависи от патриотите, БСП има голяма група, Марешки бори монополите. Какво повече искат социолозите? Не им харесва добрият резултат.
215
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До това води комунизЪма- до тотална, безмерна глуупост у народа...
214
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов предрече това преди много месеци.Значи е много по-умен от *** и нейните социолози.
213
2
 
15
 
! Отговори
викинга преди 7 години
*** народ,бедна държава !!!Къде е Алеко да види своя герой Бай *** !!!Уникална простотия и упадък,народ без цел и кауза,разединен е обречен да изчезне !!!Народ,който си предава лидерите не е народ,а пасмина,*** от долни предатели и продажни дупедавци !!!
212
4
 
7
 
! Отговори
карина преди 7 години
Ще ни оправи само двупартийна система като в Англия. Все едните ще са мнозинство и ще управляват самостоятелно. Пък каквото направят - има следващи избори.
211
3
 
7
 
! Отговори
:)) преди 7 години
До 241 АнонименНе с пари, а с много пари! Нали Той дава! Бръкна се в джоба /чии обаче/ и ги извади? А те от де дойдоха, м? пп. 241 ако не е просто провокация питането ти, зле си герберунгел! Много емоции малко разум!
210
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей това социолозите сте страшна работа, те хората още не са седнали да делят баницата и да се пазарят, а вие вече обявихте, че кабинет няма да има. Нашите политици не веднъж са доказали, че с цел да управляват са готови на всякакви компромиси, коалиции и предателства. По скоро като социолози да се бяхте изказали, че какъвто и кабенит да се сформира с тези партии, нищо няма да се промени в държавата.
209
15
 
5
 
! Отговори
Байфидан преди 7 години
Да, най-добре е нови избори, след които ГЕРБ ще има още повече гласове, за сметка на патреотарите и БСП, а аптекарят ще е аут.
208
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 238. Големи глу.пости си написал. Тотални лъжи. И как след всичко това печели изборите? Я кажи, бе червен кратун?
207
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много вожд малко индианец! Така държава не се прави. Държава се прави с обединение на народа и се гледа държавата да не се разграбва от чужденци. От 1 април знаете ли какво ви чака? Чака ви повишение на цената на газта а от там всичко нагоре. Не това не е държава която гледа на народа си като офце за доене и стрижене. В холандия дават на калпак евро незавидсимо дали си безработен или работиш. Ето така се стимулира производството и потреблението. А тук какво се стимулира монополистите ли?
206
0
 
11
 
! Отговори
CnH2n+2,(СН4)(С2Н6) преди 7 години
и (С3Н8)Тези партии драги мишлета, ще решат бъдещето на държавичката BG.Горепосочените "партии" от коалиция въглеводороди, образуват едно вещество, със странно поведение след избори-цената му нараства-ПРИРОДЕН ГАЗ.
205
6
 
13
 
! Отговори
До 236 преди 7 години
ТОЙ Е-символ на корупцията,разграбване на държавни и евросредства,огромни заеми,надуване като балон на една банка,после нейното фалиране и после пак с държавни средства оздравяването и.КОЙ и КОИ си разпределиха парите и-аз се досещам ,а ти?
204
3
 
11
 
! Отговори
:)) преди 7 години
До236 АнонименНие сме богата държава и всякакви прищевки на Борисов изпълняваме! :)) Каква е цената на тези безсмислини избори, когато отново си избрахте ББ! :)) Направо българите гласували за ГЕРБ са практични, прагматични, че не разхищават, а цепят стотинката на две!:)) Богат народ, богата държава! :))пп. те затова Германия, Великобритания ще са богати а България бедна!
203
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 234Другарю червен *** , никой не може да бие Нинова по арогантност и наглост . Твоето мнение го видяхме на изборите колко струва . Щом като народа е избрал Борисов значи ТОЙ Е . Капиш червен каскет .
202
5
 
16
 
! Отговори
:)) преди 7 години
Племето си избра Вожд или по точно стадото маймуни се избра Главатар!!
201
9
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
абсолютно сигорно,че ще има нови избори,тези бяха предизвикани от лице който не се понася от много българи,бойко методиев борисов,абсолютно нагъл и циничен.