БСП реши: Елена Йончева е водачът на листата ни за евровота

Нинова: Не е задължително Станишев да е евродепутат
Обновена: 17 мар 2019 17:27 | 17 мар 2019 16:58, Анисия Иванова
322
БСП реши: Елена Йончева е водачът на листата ни за евровота
Снимка: БТА

Елена Йончева бе избрана за водач на листата на "БСП за България“ за евроизборите. Кандидатурата на Йончева бе предложена от Изпълнителното бюро на партията и представена от лидера на БСП Корнелия Нинова пред Националния съвет.

Освен Йончева кандидат за първото място в листата бе и президентът на ПЕС Сергей Станишев. След проведеното тайно гласуване Йончева е получила 95 гласа от Националния съвет, а Станишев - 75.

Процесът на номинации за изборите за Европейски парламент в БСП започна след конгреса на 26 януари 2019 г., когато най-висшият партиен орган прие и платформата за предстоящия вот. Очаква се цялата листа да бъде подредена в началото на месец април, съобщи "Фокус".

Но докато се стигне до избора пленумът на БСП мина през разгорещени дебати. Левите отказаха да гласуват предложението на Сергей Станишев и Елена Йончева да се гласуват заедно днес първото и второто място в евролистата. Ще гласуваме по устав, отхвърли предложението соцлидерката Корнелия Нинова и взриви пленума.

Не е задължително Сергей Станишев да е евродепутат, е заявила соцлидерката Корнелия Нинова в изказване срещу президента на ПЕС по време на заседанието на червения пленум.

Още по темата

Да освободим Сергей от неудобството да изразява позицията на БСП, съчетано с различна позиция на ПЕС, предложила соцлидерката. И направила подробен анализ на различията между БСП и ПЕС.

Нинова дала пример с ЕНП и АЛДЕ, чиито лидери не са евродепутати. И напомнила, че и предшественикът на Станишев в ПЕС Поул Расмусен не е бил такъв.

В отговор Сергей Станишев обяснил, че президентът на АЛДЕ Ханс ван Баален е евродепутат. И напомнил, че и генсекът на ЕНП Антонио Лопез е евродепутат.

Станишев казал, че Нинова умишлено търси разделителни линии. И добавил, че е безкрайно некоректно да се поставя неговата лоялност към партията под въпрос. Напомнил, че за Истанбулската конвенция се борило и женско движение на БСП. И предупредил, че БСП няма да успее без помощ от ПЕС, ако дойде на власт.

Пред другарите си Станишев призовал заради цялата партия пленумът да намери начин да излезе с достойнство и единен. Ако половината излезем с чувство на победители, а другата е затаила реваншизъм, не се включи в кампанията и чака ръководството да се издъни, за да се поиска оставката му, на какви избори отиваме, попитал той, цитиран от "24 часа".

Обяснил, че Йончева или Станишев е погрешен въпрос. Защото и той, и мнозина в партията се питали как БСП стигна до това вътрешно разделение, как излиза от тази ситуация обединена и как отива на изборите, за да ги спечели.

Очакванията на нашите политически опоненти са да излезем изпокарани и да тръгнат разкази как пленумът е бил касапница, заявил Станишев. И напомнил на другарите си, че каквито и добри намерения да имат, няма да победят на изборите, ако са разединени.

Липсва ни достатъчно сериозен диалог и работа в партията, който да е искрен, уважителен, а не ултимативен, с извиване на ръце, обяснил една от причините за ситуацията Станишев. Имаме всички основания да смятаме, че ГЕРБ иска да манипулира резултата от изборите, но нека бъдем искрени помежду си - нали знаете, че има голямо недоверие дали резултатите от едно тайно гласуване в Националния съвет ще бъдат почтени, попитал президентът на ПЕС.

Станишев обяснил, че участва в състезанието за водач на листата по морални и политически причини. Първо, защото БСП трябвало да излезе с ясна европейска физиономия на тези избори, за да отбие атаките колко е антиевропейска. Второ, заради доверието, което получил от много хора в партията, които не можел да предаде.

Станишев обяснил, че не прави предложението си първите двама в листата да се гласуват заедно, за да си осигури позиция в нея, а защото БСП има нужда от силен екип и така може да запуши устата на опонентите си.

Ако не постигнем сплотеност вътре в НС, няма как да постигнем тази цел в партията, казал още той. И напомнил, че от резултатите от евровота зависи дали ще има и предсрочни парламентарни избори.

Коя е Елена Йончева?

Елена Йончева е родена на 27 май 1964 г. в София. Образованието си получава в Москва, където завършва с отичие телевизионна журналистика. Снима живота в Халеб, прави репортажи от най-горещите точки на света: Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и други. Автор е на документални филми за събитията в Урайна. Последният ѝ документален филм е озаглавен „Граница“. През 2017 г. Елена Йончева става част от Инициативния комитет, който издига кандидатурата на Румен Радев за президент. След като той става президент, е назначена като прессекретар на държавния глава. Същата година тя напуска тази длъжност и участва в предсрочните парламентарни избори като водач на листата на „БСП за България“ в 29-ти Многомандатен избирателен район – Хасково. Като народен представител в 44-тото Народно събрание тя е говорител на парламентарната група на „БСП за България“, каквато длъжност заема и до момента. Член е на Комисията по външна политика и на Комисията по културата и медиите в 44-тия парламент. Владее английски, френски, руски и испански.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
3
 
! Отговори
Истината преди 5 години
До анонимен.Абе колко ти платиха .1 Ст. На дума.Браво забогатя.Мизерници.
113
8
 
18
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Много ми е интересно как може да има толкова пошли,*** и *** хора да ги подкрепят тези псевдосоциалисти.Милионерчета на ваш гръб.
112
14
 
20
 
! Отговори
кантонер преди 5 години
на мен ми искаха свидетелство за съдимост при постъпване на работа., а на Йончева за Брюксел даже не я питат дали е руски шпионин. Това ще е края на ЕС с тези руски къртици.
111
17
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Йончева поне е пич. Вотът ми ще е антиГЕРБ, тъй че все тая кой ще е.
110
10
 
16
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Не особено умна жена.Не особено красива жена.Идеи да има едва ли.Е за какво и е От КТБ пари си има.Май за бройка.
109
13
 
25
 
! Отговори
българче преди 5 години
Кого да номинира БСП---разбира се че Йончева или някой подобен на нея, а те вса много при тях! Самата партия БСП е създадена от крадци, престъпници, бивши затворници, мързеливци, неудачници и най-нискоинтелигентната прослойка и най-низша *** на България по онова време---факт, който може да се провери! "Да вземем от богатия(работния) и да дадем да мързеливия"----всички тези това искат! Нормално е партия с престъпно терористично минало наситено с хиляди убийства,да номинира за водач престъпник!
108
16
 
20
 
! Отговори
Елена преди 5 години
Тази госпожа да заминава за Брюксел и да не се връща никога повече! Срам за България са такива използвачи!
107
10
 
16
 
! Отговори
Истината преди 5 години
О на 26 години купих Техноимпекс.Как успях : с акъл.Ха ха ха ха ха .
106
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борбата е да се избере мильончева , за да не влезе в затвора.
105
9
 
11
 
! Отговори
Дали преди 5 години
ще вземе съпруга и внучето си в Брюксел Йончева.( не че са й нужни..)
104
23
 
11
 
! Отговори
Честен преди 5 години
За кого ли не съм гласувал и кой ли не ме е лъгал?И ЗАЩО ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП СЕГА?Такова разграбване и крадене като сегашното може да се охарактеризира само с разграбването по времето на Иван Костов. Но сега, при Бойко Методиев Борисов е НЕОПИСУЕМО.И затова ще избера ПО-МАЛКАТА беда: Ще гласувам за БСП.Но!Но, ВСИЧКИ айдуци разграбвали България, трябва да са в кауша.ВСИЧКИ!За това: ПО-МАЛКОТО ЗЛО - БСП!
103
5
 
11
 
! Отговори
Факт преди 5 години
На 10.Септември.1944 г., партизаните в България наброявали многократни повече отколкото на 8.септември. На 11.Ноември.1989 г., наследниците на 10-то септемврийските партизани, масово се измъкнаха / като пръд*ня из *** /от редиците на БКП и станаха демократи. И строят-строят: кой 6 апартамента, кой къща в Халкидики, кой в Барселона ..Лилов нали каза: Ще строим капитализъм но НИЕ ще сме капиталистите другари!Е, прав е!
102
10
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Няма истински хора политици в България, всички са папкали и захранени от корупцията, както Йончева е папкала от банката на Цветан Василев, който пък е получил подкрепа от Станишев!!!!Папкате ли сутрин попарка , селяни прости!!!????Агент Фил Марковиц!ЦРУ!!!
101
14
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Какво се учудвате че престъпник е водач на БСП-то . Те още от едно време когато бяха БКП все бандити създаваше тая партия. Примери колкото искаш: Вълко Червенков, Цола Драгойчева и т.н. днес Йончева, Станишев, Нинова и... списъкът е безкраен. ГЕРБ са същите!!! НЕ ГЛАСУВАЙ ЗА ГЕРБ ИЛИ ЗА БСП! СПАСИ БЪЛГАРИЯ!!! Аз лично ще подкрепя ПП Демократична България с водач Стефан Тафров, защото това е най-добрата партия за светлото бъдеще на България, а Тафров не е престъпник поне...
100
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ибора на крадливото Ленче е дискриминация към останалите "номинирани от прокуратурата" подсъдими в БСП, а те никак не са малко! А може тя наистина да е номер едно от всички тях...
99
2
 
3
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Освен Станишев, ако БСП премахне и някои и други имена ......... хмммммм... / да - ИЛИ - не ..........чудя се ? /, ............... да ги премахнат първо!
98
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
серго дойде, разпореди и,...... избраха държанката йончева! нямат морал тия комунисти, а на времето какъв морал имаха!
97
10
 
14
 
! Отговори
Ама че демокрация преди 5 години
На Корнелия демокрацията й отне много. Това не ѝ пречи непрекъснато да пее колко недемократични са другите партии. Сега народът каза - Станишев на първо място. Тя извъртя и сложи гадната Елена Йончева начело. Да ви имам и демокрацията!
96
17
 
12
 
! Отговори
ще кажа само преди 5 години
Респект Елена Йончева!
95
12
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
ГЕРБ са мошеници и корумпирани слуги на банките и корпорациите!!!БСП по нищо не се различават от тях!!!ДПС ще подкрепя и едните и другите!!!Вие сте валат , селяни прости!!!Агент Тимъти Майлс!ЦРУ!!!