"Галъп": 5 формации сигурни за следващото НС, за 2 вотът ще е решаващ

Около 3 милиона българи ще отидат до урните, сочат данните от проучване
54
"Галъп": 5 формации сигурни за следващото НС, за 2 вотът ще е решаващ
Снимка: БГНЕС

Ако изборите бяха днес, 5 формации изглеждат уверени, че ще са част от следващото Народно събрание, а за две кампанията ще е решаваща за мястото им около и над ръба. Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по поръчка на БНР дни преди началото на кампанията.

53% от хората отбелязват, че твърдо ще отидат до урните. 18,3% по-скоро ще гласуват, 6,5% по-скоро няма, а 19,8% казват, че твърдо няма да гласуват.

Има и малък процент (2,4%) затрудняващи се да отговорят. Повече от една десета от заявяващите, че ще гласуват твърдо, още не са решили за кого.

Още по темата
8,6% от общо възнамеряващите с различна степен на твърдост да гласуват споделят, че коронавирусът би ги отказал от вота, а други 16,1% от потенциално гласуващите са затрудняват да отговорят. Показателите са по-добри в сравнение с времето преди месец, но пък сегашните ръстове в разпространението на вируса сочат и възможна нова тревога в идните дни и седмици, отбелязват социолозите от "Галъп".

Социолозите отбелязват, че калкулацията е трудна, но ако изборите бяха днес, могат да се очакват около 3 милиона гласуващи. Според условния избирателен списък това е около 45% от имащите право на глас.

Според проучването, ако изборите бяха днес, ГЕРБ -СДС ще получат 27,5% от твърдо гласуващите, които са решили за коя от формациите ще гласуват, следвани от БСП с 23,3%.

"Има такъв народ" е с 13,2%, а ДПС е със сходен резултат – с 12,5%. "Демократична България" е със 6,5%, формацията около Мая Манолова с 4,5% и ВМРО е с 4,2% са близо помежду си и близо около ръба. Изгледите на двете последни формации зависят изцяло от кампанията, която ще направят, смятат от "Галъп".

Коалицията "Воля"-НФСБ е с 2,6%. С 1,3% е „Възраждане“, с 1% - АБВ, с 0,8% е формацията на Цветан Цветанов, с 0,6% е "Атака". При всички подобни партии и коалиции не са изключени изненади в крайния резултат, отбелязват от "Галъп". Има и няколко други формации с подкрепа десети от процента.

В предаването "Нещо повече" по БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл", коментира, че активността ще е голямата неизвестност на тези избори. "Около 3 милиона ще са потенциалните гласоподаватели, ако изборите са днес, но с много широк диапазон на несигурност, в зависимост от това как ще се развива епидемията от коронавируса", посочи той.

По думите му по-ниската избирателна активност заради Covid-19 не се отразява еднакво на различните електорати.

************
Данните са от изследване „лице в лице“, проведено с таблети, между 22 февруари и 1 март сред 1008 души, по поръчка на БНР. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
#Оставка, съд, затвор ...
45
2
 
3
 
! Отговори
пак ни пробват преди 2 месеца
Гаръп ЕТ Кънчо Кънчев и сие. Туй Интернешинъл е само за благозвучие.
Явно това са мокрите сънища на КН.
Те така излъгаха и Радев че той взе че си повярва.
Видяхме какво стана лятото. Не можа 3000 мутри да изкара на улицата.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
#Оставка, съд, затвор ...
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно фалшификатите са готови ...

И е нужно да се подготви почвата ...

Герб - 99,99% ...

Това е опорката ...

Овчо стадо ли сме, за да вярваме на тия опорки?
42
5
 
8
 
! Отговори
Избори преди 2 месеца
Всички гадаят, мислят, умуват,крещят, лъжат , мажат , клюкарстват , педерунгелстват и ......накрая ГЕРБ чечели с 10 % разлика на червенушките ! Така ще бъде , другаре ! На половина ще сте в новия парламент !
41
3
 
6
 
! Отговори
Реален социолог преди 2 месеца
Галъп-чо , гълъб-чо или друга хвърчилка ли си , кога си познала ??? Не се напъвай, птичко, не можеш дори едно число да познаеш толкова години ! Трай си, че ставаш смежен и жалък !
40
7
 
9
 
! Отговори
БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ! преди 2 месеца
Има ли значение кой ще победи на изборите, ако всички партии и коалиции /без 2-3/ са путинистки. Несъмнено тези избори няма да бъдат признати за легитимни при Новия световен ред и тогава ще има нови избори, без путинистки и етнически партии. Времето ще покаже това...
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
МАФИЯ.
38
3
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
След новината,че Пената и в листата,процента на Воля ще скочи над 4% . Ако номинират и Божичката за водач на листа, Ще отнесат БСП и ГЕРБ като бръмбар сламка.
37
12
 
8
 
! Отговори
Етнически българин преди 2 месеца
Ще гласувам за ДПС ,те поне не лъжат ,че не крадът.
36
1
 
12
 
! Отговори
Маг Минчо преди 2 месеца
Първо да напомним , че щерката на единия собственик на Галъп,е в листата на една партия!
После логично да се замислим,дали от Галъп нежно "помпят" предизборните проценти на съответната партия?
35
10
 
9
 
! Отговори
моч преди 2 месеца
До Анонимен"Само като прочета "Галъп" и знам, че става въпрос за социолозите на ГЕРБ."
Андрей Райчев и Кънчо Стойчев - ортодоксални тъмночервени кому няги , креатури на Луканов , емблематични червени милионери , пропагандиращи и подпиращи БКП(БСП) през целия си съзнателен живот ( повее от 40 г. ) как по-точно станаха социолозите на ГЕРБ ??? Нещо пак се опитвате да пробутвате болшевишките си смръдливи партенки.
ГЕРБ и без социолози ще спечели изборите , при това с поне 8-9 че дори и 10% пред БКП.
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само БСП !!! Искам пак Румен Гечев министър на икономиката!! Искам пак заплата от цели 5$ !!!!
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Другиден Дария отвори пак с любовницата и пияния любовник с наследството от 200000 ще го черпя кафе възглавница
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Честито на празнуващите гаража .Честит празник и на иконома от съседния блок Тони намерил си бизнес партньор благодаря му задоверието през тия две години жив и здрав
да е да отваря врата да е на широко да ти вярва това е модерен вид работа да друже специалист по всичко само в едно не си специалист дори да се махна през тия години аз знам какво съм правил а на такива като едно огромно благодаря правете каквото искате дреме ми аз знам кои съм и какво правя сам
31
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Избори но накрая пак е ГЕРБ.
30
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
3 милиона избиратели днес и след 10 години власт на ГЕРБ ше останат 300 хиляди да гласуват и ще е още по-евтино за коалиции и купуване. Накрая ще останат 240 дуптати и ще се избират един други до живот.
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Възраждане с по-голям процент от АБВ! Язък че Мангъров толкова хора погуби.
28
5
 
9
 
! Отговори
До 23 преди 2 месеца
А любимата ти мутра не е чалгат, така ли?
Беше казал, че любимата му певица е Ивана.
Сущо и Цеца Величкович.
Но...да..то не е чалгар..а Слави е...гербаджийска логика.
Разбирай-никаква логика.
27
5
 
13
 
! Отговори
До 23 преди 2 месеца
Какъв инстинкт за самосъхранение...щом си мислите, че една мутра-комунист ще ви "спасява" от комунистите.