Какви са икономическите рискове, ако няма работещ парламент?

Приоритет на 45-о Народно събрание е актуализация на бюджета
7 апр 2021 22:40, Нели Христова
77

"Основният риск е, че трябва да предадем финалния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост до края на месец април. Това е механизмът, по който България ще получи онези много милиарди, за които всички политици говореха в своите предизборни кампании", заяви представителят на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в студиото на "Денят ON AIR".

Според Григорова, Националният план е важен, защото от него зависи дали ще се даде достатъчен тласък на българската икономика, за да се възстанови успешно от последиците на пандемията.

"Рискът от неработещ парламент е да има една несигурна политическа среда - в една здравна криза това ще подейства като катализатор и наистина ще влоши икономиката в страната", посочи Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в ефира на Bulgaria ON AIR.

Приоритет на следващото 45-о Народно събрание е актуализация на бюджета. Според Иванов това трябва да се случи възможно най-скоро.

"Виждаме, че в края на март бюджетът е в голям дефицит, почти колкото този, заложен за цялата година. Върви много лошо изпълнението на приходите, а разходите се реализираха изпреварващо" отбеляза представителят на АИКБ.

Последиците на една предизборна стратегия

Източникът на диспропорцията - намалени приходи и увеличени разходи, произтича от предизборната стратегия на ГЕРБ да се увеличат заплатите на държавните служители и минималната пенсия, включително и даваните 50 лв. надбавки, които пенсионерите получаваха до деня на изборите, стана ясно от думите на представителя на АИКБ.

Григорова е съгласна, че увеличението в заплатите на държавните служители е било предизборен ход, но според нея такова увеличение е трябвало да се случи.

"На един човек, който се наема за пръв път, му се полагат 700 лв. брутна заплата. Ние няма как да очакваме да дава всичко от себе си и да работи така, както би работил човек с 2000 лв. заплата", подчерта представителят на КТ "Подкрепа".

"Затваряме ви. Сега ще ви дадем пари, ама няма да ви ги дадем. Ще ви ги дадем след 10 месеца, когато ще сте вече фалирали. Или когато хората вече са тежко задлъжнели и не могат да си плащат елементарни битови сметки. Така просто не се прави", категорична е Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
2
 
! Отговори
axaxaxaxaxa преди 3 години
До АнонименЩо не си направите правителство да управлявате, бе, *** - нали уж "спечелихте" изборите?! Затова ли Учиндолското шерифче се крие и нарича уплахата си Ковид?! Щото тая работа не е като оная и управлението не е като лаенето и пикаенето по площадите...
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОВА, ЧЕ ГЕРБ НЕ Е ИЗГОТВИЛ НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ САМО ПОТВЪРЖДАВА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ЗАМЯНАТА МУ С ДРУГИ ПАРТИИ!!! ИЗБОРИТЕ ЧУКАТ Н ВРАТАТА 8 АВГУСТ 2021.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хахаТова, което се случва с Испания и други държави, е обективно - приченено от пандемията. У нас обаче пандемията ни е горе-долу последния проблем. Здравеопазването е в руини от десетилетия, както и образованието - неща, за които сахаровата торта удобно си затваряше очите. Масово се отказва медицинска помощ, хората *** по стълбите пред болниците. Да не говорим за джи и системата, която беше реципирана от Англия и е тотален неуспех у нас. Имахме работеща поликлинична система, но уви.
63
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О-хоооо... какво имаме тука...Трима ранобудни...Я, колко мъдро се изказват, че и за Слави имат мнение.... брей, брей, да видиш ти.Гербавите подсилват редиците преди края с надеждата да прескочат трапа.Но нищо не може да предотврати предмъртната им агония.
62
8
 
8
 
! Отговори
смях в залата преди 3 години
Той, ... и пРезиданта започна от първия ден да се оплаква че няма достатъчно власт. Сега ще си гукат със Слави, а някои ще гледаме сеир от чужбина как са се омазали.
61
2
 
7
 
! Отговори
Слави, Слави преди 3 години
Помниш ли как 1994 г Жан Виденов отвори "Бялата Книга"?Почвай да тренираш лека атлетика, че тези дето те избраха, ще те пребият с камъни.
60
2
 
4
 
! Отговори
народна поговорка преди 3 години
Лакомо дупе - кръв ...
59
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нарцисизъм и безочието на Вожда по величина граничи с връх Еверест. Матрял, конграчулейшънс, три папи... мисловните му и словесни бисери, край нямат.Нищо чудно, че пеевски и доган си разиграват коня и правят каквото им скимне, обезпокоени само от Христо Иванов.Колкото по-скоро бъде изметен Вожда и шайката му, толкова по-добре за всички нас.
58
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГРОБ подложи бомбите за да ги изяде някой друг, а сега искат да дадат в жертва протестните партии.Ясно е каква е играта .... подли крадци ...
57
5
 
12
 
! Отговори
При Слави преди 3 години
Забравете Занзибар и Малдиви, теглете парите от банката, купете си фризер, натъпчете го с месо и кайма и си купете книга лечебния глад, а и си купете от сега гроб или урна, айде със здраве
56
5
 
11
 
! Отговори
ББ преди 3 години
гроб лапачите плачат за едни европейски пари...то от 14 г. само трохи до Народа ни от тези пари,затвориха и съсипаха всичко което можаха да не сме им конкуренти...да ни държат на кайшка...Катарзис..не ни дреме за хартийките ви...скоро ще разберете,че не се ядат,както разбрахте,че не ви правят безсмъртни...и не лекуват...Катарзис
55
2
 
3
 
! Отговори
хихи преди 3 години
Кофтито е, че БГ беше рая да си "чистя" лева от приходи другаде, съответно и вкарвах некой лев там. Сега ще радвам други треторазрядни народи, най-вероятно не в Европа, а ти оставаш на надник в коментарите. Жив и здрав и дано прогледнеш, пред себе си усещаш, че не е наред да си такова извращение, но нямаш силата да си себе си. Успех, приятел :)
54
7
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
до хахаЗаслужаваш си да ти фалират бизнеса, щом толкова се радваш на таш*ците на Борисов.Вярвам, че си и гласувал за него с надежда да опъне и жена ти.
53
5
 
10
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Бе на мене лично герП ми фалира бизнеса, и когато вожда викаше продавайте колите и плащайте, не съм се замислял, въпрос на култура е, той имаше таш*ците да го казва в ефир. Нали не си мислите, че по негова вина в момента се случва същото в Испания с немския бизнес? И кои си мислите, че са следващите? :) Просто симпатия към чалгаря в политически план е равно на липса на самоуважение - тва е.
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във връзка с резултатите от изборите, че ИТН ще излъчи правителство -на пазара се е появил дефицит за фризери и се е продал целия тираж на книгата "Лечебният глад".
51
3
 
6
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
Да, ако работиш за герб или си евреин са те направили програмист, може и да почиваш. Ние обикновените хора не ни плащат повече от 600 лева и не можем да си позволим такива неща.
50
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.... а гласувалите за ИТН са младежи чийто хладилник пълен и тока платен, защото ,"тате носи мама меси". Те не знаят какво е това отговорност. Дай да решим, да пием, да друсаме....да пуснем една бюлетина за Слави ей така за кефа...
49
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тези ***. Аз съм обикновен човек с малък бизнес. Рядко пиша в интернет и никой не ми плаща затова. Единственото което искам е да работя, нито искам помощи нито привилегии. Гласувалите за ГЕРБ са масово работещи хора на възраст между 30-60г.Тези дето крепят икономиката, дето видяха че и в България може да има средна класа. Че освен да си плащаш сметките можеш и на почивка да отидеш, колата да смениш, ремонт на жилището си да направиш.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономическите рискове с, че хората вече си обръщат спестяванията във валута.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече са три.Има ли още?