Ако вотът е днес: 22.4% ще подкрепят ГЕРБ, 21.7% ИТН, 18.7% БСП

"Сова Харис": Около 300 хил. са променили мнението си за кого ще гласуват
366
Ако вотът е днес: 22.4% ще подкрепят ГЕРБ, 21.7% ИТН, 18.7% БСП
Снимка: БГНЕС

Засега не можем да очакваме значителни размествания в подкрепата за различните политически субекти. Изводът е на социолозите от "Сова Харис" на базата на данни от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1000 българи по метода на стандартизираното интервю "лице в лице" в дома на респондента по поръчка на dir.bg.

Голямото мнозинство - 65 процента, декларират, че ще гласуват за същата партия/коалиция. Решили да променят избора си са 5,5 на сто. Това означава, че около 300 000 души са променили мнението си и ако гласуват, ще направят различен избор.

Нямаме основания да говорим нито за срив на някои от политическите партии, нито за приливна вълна към други, смята Васил Тончев от "Сова Харис". Според данните има забележима ерозия на предпочитанията към бившата управляваща партия ГЕРБ и известно увеличение за "Има такъв народ", БСП, ДПС и ДБ. Стабилно от гледна точка на преодоляване на бариерата стои "Изправи се! Мутри вън!". В следващия парламент би трябвало да присъства и нов субект - Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ, НФСБ.

Ако днес се проведат парламентарни избори, 22.4 на сто биха гласували за ГЕРБ-СДС /сред гласувалите за конкретна формация/, 21.7 на сто - за "Има такъв народ", а 18.7 процента - за БСП за България. ДПС биха получили 11.4 на сто, "Демократична България" -11.1 на сто, "Изправи се!Мутри вън!" - 5.4 процента, а "Българските патриоти - ВМРО, Воля и НФСБ" - 4.9 на сто, според изследването. За друга партия или коалиция биха гласували 4.4 на сто.

Данните от проучването показват, че около половината избиратели (48,4 на сто) са напълно сигурни, че ще отидат до урните (машините), а други 24,7 процента предполагат, че по-скоро ще го направят.

Тези, които на 4 април т.г. не са гласували, а сега заявяват, че ще гласуват, са 6,5 на сто; тези, които тогава са гласували, а сега заявяват, че няма да гласуват, са 4,3 процента. Тоест, може да прогнозираме увеличение на избирателната активност с около 2 процента, обясняват от "Сова Харис" . Това означава, че към днешна дата би трябвало да очакваме избирателната активност вътре в страната да бъде около 60 на сто или около 3 400 000 души.

Дейността на служебното правителство е одобрявана от 52,6 на сто срещу 27,2%, които не я одобряват. С тезата, че за българската прокуратура съществува кръг от недосегаеми личности, са съгласни 75,1 на сто; че прокуратурата трябва да образува дело за случая с чекмеджето на Бойко Борисов смятат 66,6 процента. Делът на очакващите, че ще има реакция от българските правораздавателни институции относно санкциите по закона "Магнитски" (44,0 на сто), превишава почти двойно дела на тези, които смятат, че нещата ще се разминат (24,1 процента). Аналогично е съотношението и за бъдеща реакция по казуса от институциите на ЕС.

Отговорите на въпроса за това дали служебното правителство ще осигури условия за провеждане на честни и демократични избори, са силно политизирани. 47,9 на сто отговарят положително и в преобладаващата си част това са привържениците на партиите, симпатизиращи на настоящия кабинет. 20,8 на сто са на обратното становище. Това съотношение показва, че доминират очакванията, че изборната администрация у нас ще се справи с проблемите и на тези избори.

По показателя "доверие към политическите личности и институции" безспорен лидер за общественото мнение в момента е президентът Румен Радев. Той е единственият политик с положителен рейтинг - 46,4 на сто доверие срещу 41,9 на сто недоверие. При всички останали лидери недоверието надвишава доверието. Втората и третата позиция се заемат от Слави Трифонов (доверие 28,7 процента) и Кубрат Пулев (доверие 28,6 на сто).

"Има такъв народ" е партията, която се ползва с най-високо доверие в момента.

Данните показват, че се е повишило доверието в Европейския съюз, което, според анализаторите, вероятно е в противовес на кризата в българските институции. Президенстстото и НАТО са другите опорни точки за общественото мнение в сегашната ситуация. Правителството и МВР, макар и с отрицателен рейтинг, попадат в групата с по-високо доверие, за разлика от прокуратурата и съда, които са на дъното.

По темата за Република Северна Македония преобладаващото становище (55,4 на сто) е за това да поддържаме наложеното от България вето и да отстояваме твърдо нашите претенции. Тезата, че България би трябвало да направи известни отстъпки, се застъпва от около 3 пъти по-малък дял - 17,7 на сто.

Изследването е на "Сова Харис" на базата на данни от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1000 българи по метода на стандартизираното интервю "лице в лице" в дома на респондента по поръчка на dir.bg.


366
Още по темата: проучванеСова Харис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
1
 
2
 
! Отговори
seira преди 1 месец
ГЛАСУВАШ ЗА ТРИФОНОВ - ПОЛУЧАВАШ БОРИСОВ + ДОГАН!НАРОДЕ!!!
326
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 месец
Няма никакво значение колко са процентите на отделните политически партии и какъв е рейтинга на отделните, в по-голямата си част набедени политици, защото европейският път на Християнска България няма алтернатива, а който не е съгласен с този път, ще отпадне от играта. ЕС, Белият дом, НАТО и Пентагона няма да допуснат друго развитие на събитията в България.
325
2
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 1 месец
Айде спрете да облъчвате с това ИТН, защото ставате гнусни. Правите го очевадно и без никакъв професионализъм поне. Отвратително.
324
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политици и памперси трябва да се сменят често, по обясними причини! Управлението на Герб яко вони.....
323
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проучването на общественото мнение, показва, че не са проучвали когото трябва!
322
4
 
10
 
! Отговори
Отговорен Другар преди 1 месец
Не се тревожете за резултатите от изборите другари! Каквото и да се случи, ние от БКП заедно с отговорните ни другари от СД ще продължим да управляваме, както сме управлявали от 1944г. до сега. Дори и да се появи някой достоен и компетентен човек - Ще го купим. Ако не - Ще го убием, но пак ще продължим да грабим и безчинстваме както го правим вече 77 години.
321
7
 
3
 
! Отговори
Бойко Доганинова преди 1 месец
Да живее БКП!
320
11
 
0
 
! Отговори
Радев е силен. преди 1 месец
Навремето Месю Цвюаранов лаеше пред де що видеше микрофон или камера за Гоце, глухара и козлетата. сега Цвю Цвютанов е аут. Срещу Радев лаят една камара Цвюарета. Първо че радев бил московец.Сега че бил натовец.излиза че този който се страхува от моща на служебното и този който иска да се запрезиденти на 5-10 години играят в един отбор
319
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трагедия. Българина не обича уроците и поуките от тях.
318
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАПЪЛНО ЕСТЕСТВЕНО 1000 <=> 0,0167% НЕ СА ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗВАДКА, ЗАТОВА ВСЯКА ЕДНА АНКЕТА НА АГЕНЦИИТЕ НЕ Е ПРЕДСТАВИТЕЛНА ЗА ЦЯЛОТО ПОЛИТИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО НА БЪЛГАРИЯ. КАТО ПРИМЕР - ПО СТАТ. ДАННИТЕ ОТ НСИ ЗА ТИРАЖИТЕ НА ВЕСТНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ДА КАЖЕТЕ НАПРИМЕР КАКВА Е ПЕЧАЛБАТА НА в-к"ТРУД". ЗАТОВА (ПОРАДИ ЦЕНАТА НА АНКЕТАТА!!!) ИЗБОРИТЕ СА НАЙ-ДОБРАТА АНКЕТА.
317
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички избиратели на ферб са еничари и искат борисовото робство да продължи.
316
5
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
И за какво толкова зор за тези избори? Картината от предишните остава не по-малко жалка и водеща до разруха. Проблемът няма да е разреши, докато кандидатдепутатите не публикуват родословията си и етническият си прозход. Българите не искаме да гласуваме за някакви,чиито бащи са турци,майки рускини и баби и дядовци арменци,евреи или роми. Бойкот на руско-турско-еврейската антибългарска републиканска система! Да живее Гордо и Достойно Царство България !
315
3
 
16
 
! Отговори
с презрение преди 1 месец
Защо се реши пенсионерите с тавана и тези под 300лева да са без увеличение?Да не говоря,че много години,част от реалната ми пенсия отива да храня чавета на сините.С новото правителство,макар и временно,чакахме справедливост не само за нас с високите,а и на тези с ниските пенсии.СКОРО КАКТО Е ТРЪГНАЛО БИВШИ КОМАНДВАЩИ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ще получават колкото старшините.СРАМ И ПОЗОР ГОСПОДИН РАДЕВ!Да не говорим как се актуализират на три месеца заплатите на депутатите!
314
3
 
9
 
! Отговори
До ДПС СА ВТОРИ... преди 1 месец
Много елементарно мислене да смяташ, че в Турция всички турци ще гласуват за дпс
313
7
 
8
 
! Отговори
ДПС СА ВТОРИ ..... преди 1 месец
ГЛАСОВЕТЕ ИМ ТУРЦИЯ СЕ УДВОЯВАТ И... В СЕВЕРОЗАПАДА И ЮГ-а , СА ФАВОРИТИ , ЗАЩОТО СИ ПЛАЩАТ И ЗАКРИЛЯТ НАРОДА! КРЪГОВЕТЕ НА ДОГАН И КАРАДАЙЪ , РАБОТЯТ ЗДРАВО...
312
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахаха!!! Неее!!! Не е истина просто!!! Хахахах!!! Пичове! Организираната престъпна група за лично обогатяване ще се бори с БСП за 3-4 място! Очаквайте много як шамар, който народа ще зашлеви на тези криминални некадърници! После идва ред на каскета! Май не разбирате в какви времена живеем вече? Придворните "социологически" агенции да си вземат парите, но нека обяснят в нощта на изборите "голямото си отклонение"!
311
18
 
8
 
! Отговори
СТЪКИ ПРЕЗИДЕНТ преди 1 месец
ПОЧТИ Е СИГУРНО!!!!!!!!!!!!!!
310
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МОЯТ АНКЕТЕН ЛИСТ (SECRET PATENTED TRADE MARK) ПОКАЗВА, ЧЕ ГЕРБ ИМА &lt; 16% ПОДКРЕПА, А ПОДКРЕПАТА НА ИТН Е ИЗКУСТВЕНО ЗАВИШЕНА ОТ АГЕНЦИИТЕ (ЗАЩО ЛИ? - ЗАЩОТО НЕ ГИ ХВАНАХА НА 04.04.2021, ИЛИ ИМИТАЦИЯ ПРИ ИНТЕРВЮТАТА?!? КОЙ ЗНАЕ?), НО РЕАЛНО СЕ КОЛЕБАЕ МЕЖДУ 9 И 18%. ОЧАКВАМ, ЧЕ ЩЕ СПАДНЕ ДО МИНИМУМЪТ +- ИНТЕРВАЛЪТ НА СТАТИСТИЧЕСКОТО РАЗСЕЙВАНЕ. А ОСТАНАЛИТЕ - ОТГОВОРЪТ Е П_РОСТ: ЩОМ НЕ Е ПРИ ПЪРВИТЕ СПОМЕНАТИ, ТО МНОГО ЯСНО Е, ЧЕ Е ПРИ ОСТАНАЛИТЕ. КОЛКО ТОЧНО - СЛЕД 10-12 ДНИ.
309
4
 
3
 
! Отговори
НОВО ИЗСЛЕДВАНЕ.... преди 1 месец
..СОЧИ В КЛАСАЦИЯТА ----ИТН , СЛЕД ДПС.....ДОГАН Е АДСКИ ПОПУЛЯРЕН И ЖЕЛАН В СЕВЕРОЗАПАДА И ЮГ-а....
308
22
 
16
 
! Отговори
10% преди 1 месец
ГЕРБ ще хванат под 10% - бизнеса не ги подкрепя вече, скандалите ги потапят, от чужбина не ги подкрепят (Магнитски)