Без промяна: ГЕРБ води на ПП с 6%, спад на доверието в партийните лидери

Всеки пети проявява нетърпимост към политическия елит
194
Без промяна: ГЕРБ води на ПП с 6%, спад на доверието в партийните лидери
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите бях днес за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,2% от българите, които биха участвали във вота, за "Продължаваме промяната" - 19%, следвани от ДПС- с 11,5%, БСП - 10,2%, "Възраждане" - 8,9%, Демократична България - 7,4% и Български възход - 5,2%. Под 4%-ната бариера остава "Има такъв народ" с 2,7%.

Още по темата

Това показват резултати от национално регулярно проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода от 5 до 12 декември 2022 г. сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места в страната.

В същото време всеки трети от интервюираните българи посочва, че хората не гласуват, защото са разочаровани, обезверени и уморени от избори. Според всеки пети у нас има силна нетърпимост към политическия елит и това демотивира хората да гласуват.

Според същата анкета има свиване на одобрението към работата на повечето лидери на парламентарни партии, като то идва главно от собствените им електорати. Все по-рядко българите одобряват лидер на партия, за която те самите не гласуват. Неодобрението към повечето лидери на партии в парламента през декември надхвърля 70%.
През декември 2022 г. най-високи дялове на одобрение се регистрират за Бойко Борисов и за Стефан Янев, като и двамата са одобрявани от по около 25% от българите, но неодобрението към Бойко Борисов е значително по-висок дял от това към Стефан Янев.

Следват Кирил Петков и Асен Василев с одобрения от близо 20% от анкетираните, Мустафа Карадайъ и Корнелия Нинова са одобрявани от по 15% от българите, Костадин Костадинов е одобряван от близо 13% от българите, Христо Иванов - с близо 14%, Атанас Атанасов - с 11,5%.

Според 27% от българите вината за липсата на работещ редовен кабинет и за честите национални избори през последната година и половина е на всички български политици и на депутатите, които, по думите на интервюираните, са безотговорни към проблемите на хората.

*****
В периода от 5 до 12 декември 2022 г., Екзакта Рисърч Груп проведе регулярно национално проучване като интервюира „лице в лице” 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е реализирано със собствени средства в рамките на изследователската програма на Екзакта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе , тая "статия" е от миналата година - одъртя достатъчно, няма ли да я смените вече с друга промивачка на мозъци ?!
3
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
...или на Джерзински......*** и алчни неграмотни управляват животите ни братлета...САЩ да отрежат ЕС...завладян е от путин...Нато е..."армия" от чиновници вземащи огромни заплати...и от САЩ и от Путин!!ЕС да се саморазпусне... и да избере страна...толкова са бедни,че имат само пари...за агентите на путин!!!!позор!!!...престъпления и геноцид!!!Съд за обслужващите путин..съд за съучастниците в гноцида в Украйна...или ще повторите историята с...хитлер!!!
2
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
сенатор Дейвъдсин,републиканец,е посочил поименно Гешев като саботьор на Магнитски наложен на пеевски,пред Финансовата Комисия на която ще е шеф следващата година,това означава ...САЩ погват гешев лично!!!...да се оплаче на...доган-пеевски!!!
1
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
"водачите" с корпоративният и дпс с платените и купени,рекетиращи хората със заплахи...ви водят към Ада братлета,от 30 г.агента на дс сокола управлява България в полза турция и русия,децата ви бягат от домовете ви бре...пустите 50 лв.на пеевски и минималната на бочко...ограбени от вашите животи ви държат...роби в 21 век!...кое не разбирате???...децата ви бягат...кой бяга от хубаво???...и не бягат за мАсква както ви лъжат от ***...кое не разбирате за бога???грях към децата си вършите...!!!