Липсата на парламент ще е проблем за приемането на бюджета

Според Панев трябва да се опита съставяне на правителство с втория мандат
21 дек 2022 12:57, Петя Славова
19
Липсата на парламент ще е проблем за приемането на бюджета
Снимка: БГНЕС

Последни работни дни на НС в края на годината. Според Владислав Панев от "Демократична България", ако се стигне до втори мандат и търсене на подкрепа за него, е хубаво да има приоритети, пред които се обединяваме. По думите му, това е трудно.

"Трябва да се опита с втория мандат, защото очевидно след това ще имаме два-три месеца луфт между двата парламента, в които нищо няма да се случи като законодателна дейност", каза той пред БНТ.

Панев припомни, че липсата на парламент ще бъде проблем и за приемането на бюджет за следващата година, и за приемането на законите по Плана за възстановяване и развитие, които ще дадат възможност за реформи в страната, така че България да излезе по-силна от кризите, в които се намира целият свят.

Според Панев предлаганата от "Продължаваме промяната" програмна декларация ще очертае какво искаме да се случи в България през следващите месеци до една година, защото ако нямаме обедиение около това, то тогава няма смисъл от втори мандат.

Приоритетите на "Демократична България" са известни още от предизборната кампания и те са конкурентоспособност на българската икономика, съдебна реформа, ефективност и независимост на регулаторите и ефективна администрация.

"Такива приоритети би трябвало да съберат подкрепа в пленарна зала, но дяволът е в детайлите - дали чисто декларационно ще съберат подкрепа или в рамките на конкретни законопроекти", каза депутатът от ДБ.

Посочи като пример вчерашното гласуване в НС на закона за КПКОНПИ, при което "коалицията Гешев" по думите му на практика торпилирала промените, като даде твърде дълъг срок за предложения между първо и второ четене, което означава, че ако няма правителство в този парламент, този закон няма да мине". Панев уточни, че "коалицията Гешев" са всички партии в НС без ДБ и "Продължаваме промяната".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Ясен е проблемът на тази форма на управление: - служебно правителство с парламентарен контрол. Фатически това е форма на президентско управление, но все пак парламентът работи и може да приема закони. Парламентът обаче не може да свали служебното правителство (не пряко), и, дори и да иска смяната на министри, президентът може да не се съгласи. Но може да избере редовно правителство и тогава служебното правителство си отива.
14
0
 
0
 
! Отговори
Парламент има преди 1 година
Вече се очертава работещото решение за управлението на страната - служебно правителство с парламентарен контрол. По конституция президентът може да бави колкото реши връчването на мандат за съставяне на правителство. Може например да даде една година време за съставяне на правителство с третият мандат. През това време парламентът ще работи, ще се приемат закони и ще има парламентарен контрол, но ще управлява служебното правителство. Нестандартно е, но след като партиите не могат ......
13
1
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Подкрепяхме ВИ,но видяхме,че сте едни службагонци и шарлатани вече няма подкрепа.
12
0
 
2
 
! Отговори
Васил преди 1 година
На ДБ винаги нещо ще им пречи и ще се оплакват, но нали трябва да имат оправдание, че нищо не правят.
11
0
 
3
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Панев имаше предложен кабинет защо не го подкрепихте черепи закрихте спец съда и делата на олигарсите заминаха наетите черепи рушат държавата безнаказано инфлация невиждана огромни цени никакви доходи даже мин заплата не желаете да направите поне 1000 лв но вашите милиони си текат във вашите сметки и българите продължават да си мълчат че и гласуват за ***
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почва да ми се драйфа от всички вас било то от ГЕРБ,СДС,ДПС,ПП,БСП,възродители и още знайни и незнайни абвеатури накичили се гордо с честа"народни представители"
9
0
 
6
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Панев какво очакване имаш за хора , фалирали страната за 7 месеца , взели огромни заеми , сключили неизгодни сделки , попълнили ошфорните си сметки със 100 млн евро , тотално провалили се навсякъде и искащи пак да са на власт? А колкото до коалиция "Гешев" това сте Партията на провалите и Дай България, които ги интересува само да се смени Гешев и посочи послушен главен прокурор в интерес на олигарсите и прокуратурата в изпълнителната власт! Не става Пинокио за главен прокурор!
8
1
 
3
 
! Отговори
Панев преди 1 година
каквито и шарлатании да правите,бъркащия в носа си,пинокио никога няма да стане главен прокурор,защото умственният му багаж е МАЛЪК,нали се събраха Мая-общата,оня нено...р..малник Хаджигенов,секретар-любовницата ти, да предоставят доводи за свалянето на Гешев и той ги направи за смях, всички взети заедно са под нивото му.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера На всички вас ви Лъсна наведеният дирник,всички вкупом играете по свиркатаа на червената олигархия във България,доказателството за това е шикалкавенето и неприемането на предложените нови социалните мерки,нов начин за изчисление на минималното заплащане на труда ,парите за майчинството през втората година,данъчен кредит за работещите родители,осъвременяването на пенсиите,всички сте един дол дренки-поодлоги!!
6
0
 
7
 
! Отговори
ПРАСЧО преди 1 година
защо не подкрепихте първия мандат,трябваха само 6 гласа,сега и 60 няма да ви стигнат,ШАРЛАТАНИ.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе за какво ви е бюджет,нали ударихте едно тимане и подпряхте червената олигархия в България като не приехте социалните искания на обществото,като нов механизъм за МРЗ,заплащането на майчинството през втората година,осъвременяване на пенсиите и ред други!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕЙ АМАН ОТ ЛАТЕРНИ БЕ! КАТ СЧУПЕНИ ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ ВЪРТЯТ ЕДНО...
3
0
 
6
 
! Отговори
перко преди 1 година
Панев, чавка ви е изпила мозъците! То не бяха коалиии; хартиена бюлетина, на войната, лукойл, а сега и Гешев. Смешни сте и за нищо не ставате!Айде вземайте се с ПП и без това сте дупе и ***!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то бюджета не е важен. По-важно е дали да дадете оръжие на Украйна! Може и да посочите около 2 месеца дали да извика те Зеленски да открие новия бардак, дето иде!
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коалиията на войната и нацизма, освен всичко друго се оказаха и нерпосветени селяндуррчета. В момента подкрепят премахването на имена като Достоевски, Пушкин, Тостой и т. н.