2022 г. - годината на политически хаос на фона на войната в Украйна и кризи

Предстоят ли ни нови избори през март?
40
2022 г. - годината на политически хаос на фона на войната в Украйна и кризи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изпращаме поредната година на политическа нестабилност. За съжаление обаче най-вероятно такава ще бъде и следващата и всичко сочи, че ще се стигне до нови предсрочни избори. През 2022 г. страната беше хвърлена в политически хаос.

До този лош сценарий се стигна, след като правителството на Кирил Петков падна при първия си вот на недоверие, внесен от ГЕРБ.

Още по темата

Трудно сформираната четворна коалиция – ПП, БСП, ДБ и ИТН, живя кратко. През декември 2021 г. министрите се заклеха на работят в името на добруването на страната и с грижа за българите, а в края на юни паднаха от власт.
Кризата в четворната коалиция настъпи в средата на юни, когато лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов оттегли партията си от управляващото мнозинство. Това беше и последното участие на наскоро родените политици от ИТН. От първа политическа сила на изборите на 11 юли 2021 г., ИТН се срина и на предсрочните избори на 2 октомври 2022 г. Не успя да прескочи бариерата от 4%, за да влезе в парламента.

Вотът през октомври обаче не излъчи стабилно мнозинство и така още от самото начабо шансовете за стабилно правителство изглеждаха нулеви.

Избирателите определиха ГЕРБ за победителите на изборите. Партията на Бойко Борисов има 67 места в 48-ото Народно събрание. “Продължаваме промяната” - 53, ДПС 36 народни представители, “Възраждане” - 27 депутати, БСП - 25, “Демократична България” - 20. Най-малката парламентарна група е тази на “Български възход” с 12 депутати. Новата формация на бившия служебен премиер Стефан Янев за пръв участва в избори, но успя да спечели доверието на достатъчно гласоподаватели, за да прескочи бариерата.

Нито една от партиите няма достатъчно гласове да състави правителство сама или с досегашните си коалиционни партньори.

Това провокира президента Румен Радев да отложи максимално дълго във времето провеждането на консултациите с политически сили преди връчването на проучвателните мандати. Въпреки разговорите обаче по всичко личи, че и този път България няма да има правителството и вече се заговори за нови предсрочни избори през март догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: изборипарламентГЕРБПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половин час гледах българска телевизия. Затвърдих си мнението, че е правилно, че не съм я гледал останалите 364 дни в годината.