Армията на негласуващите е мнозинство, не иска политиците да сервират скандали

Рискът пред ПП и ДБ е да не стигна до война при реденето на листите
183
Армията на негласуващите е мнозинство, не иска политиците да сервират скандали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Гласоподавателите много добре виждат нещата. Проблемът е, че политиците като че ли продължават да не ги виждат и се въртим в омагьосан кръг", коментира пред БНР Любомир Стефанов, политолог и преподавател в Нов български университет.

"Българските партии продължават да делят една разделена нива, която е със синори, от 30 години насам. Въпросът е, че тази армия на негласуващите стана мнозинство в България. Това не са аполитични хора. Те искат политиците да си вършат работата, да не бъдат сервитьори на скандали, а хора, които си вършат работата", смята той.

Още по темата

"Очакваме да разберем старата максима дали 1+1 прави 2 в българския парламент, или 1 и половина, или минус 1. Този път от ПП и ДБ са разчели, че 1+1 ще направи поне 2 и половина. Сега трябва да я обяснят и се надявам да не я возят през цялото време на тази изтъркана шейна "Магнитски", през цялата кампания", заяви Стефанов в предаването "Преди всички", посочи Стефанов.

"Новата коалиция има шанс, ако успее да си изглади старозаветните проблеми - когато замирише на победа, да се изпотрепят за реденето на листите. Това може да се превърне в братоубийствено клане, което да им попречи да спечелят избори, които са нарисувани и да ги загубят много цветно", коментира политологът.

"Дали ПП и ДБ могат да спечелят София, не знам. Могат да я загубят обаче със сигурност", отбеляза в анализа си той.

Относно процесите в левицата политологът посочи, че "лявото в България не успя да се напълни със съдържание", "сиротееше дълго време и виждаме там да се намества ПП", а БСП не е успяла да излезе от образа си на "аграрно-консервативна провинциална партия" от началото на прехода.

„По времето на Сергей Станишев, когато партията губеше избори, печелеше почти 1 милион гласа“, напомни Стефанов.

"Магнитски" ще се превръща във все по-голям проблем за ГЕРБ, смята той.

Според него НДСВ са екзотична опция, разчитаща на носталгия, която обаче едва ли ще сработи.

"ИТН очевидно правят много лаишки опит да влязат в парламента", с възможността да стартират референдум, коментира Стефанов. По думите му, "ако е имало някакъв ореол, някаква енигма зад явлението Станислав Трифонов, вече я няма".

Запитан какви са шансовете на новия проект на Ива Митева и Любомир Каримански – "Заедно", Стефанов коментира, че експертите нямат харизма.

„Гражданите обичат лидери, които да следват. Тези двамата не успяха да се утвърдят и да оставят следа", каза Стефанов.

Партия "Български възход" е започнала "да импонира устойчиво на българските гласоподаватели" заради готовността на Янев да си сътрудничи с всеки, който предлага работещи решения, а предполагаема коалиция с ВМРО "ще изкристализира патриотичните нотки, които липсваха до този момент на "Български възход", изтъкна Любомир Стефанов.

"Възраждане" е стигнала тавана на електоралната си подкрепа, изрази мнение политологът.

"Една изненадваща обаче електорална активност – над 55%, кой знае къде може да прелее. Може да бъде и "Възраждане", призна Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още по темата: избориГЕРБпартииППДБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази "армия" от не гласували,за много българи са,безхаберници за държавата ни! За семействата си и развитието на България! Години гласува само администрацията на Борисов! За това "печелеше" само ГЕРБ! Излязоха повече хора и Победиха ГЕРБ! Сега на тези избори,не излязат ли повече хора,пак ГЕРБ ще "спечели" с 2 гласа повече! И опозицията,пак няма да Я ДОПУСНЕ,до Властта! Това ли искате пак Не гласуващите? И до кога? Българина ,Не желае "правителство" на всяка цена! Стига Да не е Герберско!
165
1
 
2
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
...Стефанов...ъъъ...мулее...ъъъ...Сорос...тоя защо не си гледа преподаването ами си завираЗадника там където не му е работата??!!
164
1
 
1
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
До Анонимен151 Ще вземете на босия цървулите.
163
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Възраждане" е стигнала тавана на електоралната си подкрепа, изрази мнение политологът.Хм, не е стигнало и една пета от потенциала си. Това ще се загатне още на тези избори
162
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Край. Хайде да припомня как беше с този референдум. Много хора не гласуваха, за да го провалят, защото нямаше достатъчно информираност какво ще стане, ако се приеме предложеното в референдума. От 6860588 имащи право на глас, 2509864 човека гласуваха за мажоритарен избор. Останалите 4,36 милиона или не гласуваха или не гласуваха за мажоритарен вот. Чии вот да уважим?!
161
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поне да не е още от старото (герп, бсп, дпс)
160
3
 
8
 
! Отговори
се ми е тая преди 1 година
Дали ще са кокорчовците или боко,гнома или копейката няма значение!Който иска да си ги избира,аз не!
159
4
 
6
 
! Отговори
Край преди 1 година
2.6 милиона българи поискаха да избарат депутатите МАЖОРИТАРНО в два тура на референдум. Политиците /партократи/ им казаха че са прости и не разбират от демокрация. Сега да си се избират сами. Но ще свършат зле, като кипне "вековната злоба на роба".
158
2
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 151: ок, съгласен, но искам също избирателните списъци да са само от данъкоплатци ( като не си внасял данъци, значи нямаш право да определяш кой и за какво ще харчи чуждите пари), също така лимит на това колко пъти може да се кандидатираш за депутат (максимум 2 пъти), да се премахне кандидатирането от 20 района на една и съща личност, ако се откажеш да влезеш в парламента когато си избран от народа мястото ти да остава празно. Какво ще кажеш и за тези промени?
157
2
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 142: много сте ми забавни служителите на Севда ПР! Когато някой не е съгласен с вас или партията майка и веднага е ***, комунист (нищо, че вожда ви има червена книжка и стана вожд като имитира и прилага наученото от бай Тошко + в партия ГЕРБ има повече бивши БКП-ци отколкото останаха в БСП). С това доказвате само, че винаги сте си били и винаги ще си останете комунисти до мозъка на костите си, защото които не следва партията ви майка е едва ли не враг на комсомола!
156
6
 
17
 
! Отговори
предупреждавам!!! преди 1 година
Внимавайте за кого ще гласувате, за да не се налага след време да реват децата ви на гробищата след като загинете по украйнските степи! Тези партии които пращаха оръжие за украйна, утре ще ви мобилизира и ще ви прати ВАС на фронта, защото въобще не им пука за ВАС!
155
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормалните хора гласуват, ако ще и за някоя малка партия, а останалите викат, че не ги искат, не гласуват и така ги оставят на власт.
154
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странни хора - не гласуват и си мислят, че протестират, а реално подкрепят това, против което протестират.
153
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуването трябва да стане задължително.
152
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има някаква логика, че няма за кого да се гласува, но да не се гласува означава да оставиш на власт най-голямото зло.
151
2
 
7
 
! Отговори
негласуващ преди 1 година
Не е "армията" а народът!Никой нормален не ще да участва в тези манипулации!Гласуват чешимдрните "работещи" на стол че да си стоят на топло и платените ******ли!Направете изборите платени за всички и тогаз!
150
0
 
17
 
! Отговори
Док преди 1 година
Влиза някакъв да си купи 5 яйца от кварталния магазин. Дай 5 яйца, вика на продавача, ама искам аз да си ги избера. Ама как така?! Възразява продавача. Ми как, като в парламента, нали и там ги избираме. Аха, казва продавача, вади 5 яйца, слага ги на тезгяха и му казва: Избирай!
149
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем иска нови лица, хем не гласува и оставя старите в парламента. Някакво раздвояване на личността ли е това?!
148
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новите лица в парламента могат да ги вкарат само хората, които гласуват. Негласуващите си искат старите лица в парламента.
147
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А като няма за кого да гласуваш, какво правим. Хората ако видят истински политици със сигурност ще гласуват, но за тези клечащи 30 г. в НС и уреждащи само собствените си чекмеджета, няма как да стане.