Армията на негласуващите е мнозинство, не иска политиците да сервират скандали

Рискът пред ПП и ДБ е да не стигна до война при реденето на листите
183
Армията на негласуващите е мнозинство, не иска политиците да сервират скандали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Гласоподавателите много добре виждат нещата. Проблемът е, че политиците като че ли продължават да не ги виждат и се въртим в омагьосан кръг", коментира пред БНР Любомир Стефанов, политолог и преподавател в Нов български университет.

"Българските партии продължават да делят една разделена нива, която е със синори, от 30 години насам. Въпросът е, че тази армия на негласуващите стана мнозинство в България. Това не са аполитични хора. Те искат политиците да си вършат работата, да не бъдат сервитьори на скандали, а хора, които си вършат работата", смята той.

Още по темата

"Очакваме да разберем старата максима дали 1+1 прави 2 в българския парламент, или 1 и половина, или минус 1. Този път от ПП и ДБ са разчели, че 1+1 ще направи поне 2 и половина. Сега трябва да я обяснят и се надявам да не я возят през цялото време на тази изтъркана шейна "Магнитски", през цялата кампания", заяви Стефанов в предаването "Преди всички", посочи Стефанов.

"Новата коалиция има шанс, ако успее да си изглади старозаветните проблеми - когато замирише на победа, да се изпотрепят за реденето на листите. Това може да се превърне в братоубийствено клане, което да им попречи да спечелят избори, които са нарисувани и да ги загубят много цветно", коментира политологът.

"Дали ПП и ДБ могат да спечелят София, не знам. Могат да я загубят обаче със сигурност", отбеляза в анализа си той.

Относно процесите в левицата политологът посочи, че "лявото в България не успя да се напълни със съдържание", "сиротееше дълго време и виждаме там да се намества ПП", а БСП не е успяла да излезе от образа си на "аграрно-консервативна провинциална партия" от началото на прехода.

„По времето на Сергей Станишев, когато партията губеше избори, печелеше почти 1 милион гласа“, напомни Стефанов.

"Магнитски" ще се превръща във все по-голям проблем за ГЕРБ, смята той.

Според него НДСВ са екзотична опция, разчитаща на носталгия, която обаче едва ли ще сработи.

"ИТН очевидно правят много лаишки опит да влязат в парламента", с възможността да стартират референдум, коментира Стефанов. По думите му, "ако е имало някакъв ореол, някаква енигма зад явлението Станислав Трифонов, вече я няма".

Запитан какви са шансовете на новия проект на Ива Митева и Любомир Каримански – "Заедно", Стефанов коментира, че експертите нямат харизма.

„Гражданите обичат лидери, които да следват. Тези двамата не успяха да се утвърдят и да оставят следа", каза Стефанов.

Партия "Български възход" е започнала "да импонира устойчиво на българските гласоподаватели" заради готовността на Янев да си сътрудничи с всеки, който предлага работещи решения, а предполагаема коалиция с ВМРО "ще изкристализира патриотичните нотки, които липсваха до този момент на "Български възход", изтъкна Любомир Стефанов.

"Възраждане" е стигнала тавана на електоралната си подкрепа, изрази мнение политологът.

"Една изненадваща обаче електорална активност – над 55%, кой знае къде може да прелее. Може да бъде и "Възраждане", призна Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още по темата: избориГЕРБпартииППДБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не гласува увеличава шансовете на коалиция магнитски начело с БУЦИ.
125
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На изборите през 2014 година, имаше 218125 бюлетини обявени за недействителни, а през октомври 2022 бяха само 9042 хартиени бюлетини обявени за недействителни. При машинното гласуване няма недействителни гласове, но не навсякъде се гласуваше с машини. Сега колко ли ще са недействителните бюлетини? През 2014 бяха 6,6% от бюлетините в урните.
124
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радослав 127___НИМА ТВЪРДЯ НЕЩО ДРУГО? ПРОЧЕТЕТЕ НАКАЗАТЕЛНИЯТ КОДЕКС И ЩЕ ВИДИТЕ ЧЕ Е НАПРАВЕН ОТ АБСОЛЮТНИ НЕКАДЪРНИЦИ,НА КОИТО НЕ ЗНАМ ЗАЩО ИМ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ!!!...
123
2
 
5
 
! Отговори
според мен преди 1 година
Да не гласуваш не е решение, защото това ще улесни американското посолство да си назначи техните крадливи политици на власт които ще споделят краденото от вас с тях! И когато тези крадливи американски *** ви пратят повиквателна и ви пратят в украйна да защитавате американските интереси, няма да ви питат дали сте гласували или не сте! СЕГА ОТ ВАС ЗАВИСИ, ДАЛИ УТРЕ ЩЕ ВИ ПРАТЯТ НА ФРОНТА И ДАЛИ ДЕЦАТА ВИ ЩЕ РЕВАТ ЗА ВАС НА ГРОБИЩАТА! ВЗЕМЕТЕ СЪДБАТА СИ И ТАЗИ НА ВАШИТЕ ДЕЦА ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ!
122
4
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 125: колега, в НС няма нито един закон приет като хората. Виж, че докато приемат нещо и го връщат за преразглеждане защото законите се пишат от некадърници. Закона за движение по пътищата е с 4 цифрен брой поправки за 20 години, изборният кодекс след всеки избор нов ремонт, даже плана за възстановяване още не го бяха депозирали в ЕП и вече ревнаха за ремонт защото приели нещо без да го четат. И после очакват ние да гласуваме за тях.
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От негласуващите зависи кой колко печели на изборите. Странно, но факт.
120
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радослав__ БЛАГОДАРЯ ЗА ПОПРАВКАТА. В НЕЯ ИМА РЕЗОН. РАЗБИРА СЕ ИДЕЯТА МИ Е ПРОСТО В ЗАРОДИШ,ДАЛЕЧ ОТ ПЕРФЕКТНОТО. ЕТО КАК ДОБРОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО МОЖЕ ДА СПОМОГНЕ ЗА НАИСТИНА ДОБРИ ЗАКОНИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ИМПОТЕНТНИТЕ ОТ 30 ГОДИНИ ПАРЛАМЕНТИ!...
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво трябва и какво е да различни неща. Даде коментира сега какво трябва е за отвличане на вниманието.
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласовете на негласувалите, на гласувалите с не подкрепям никого и на обявените за недействителни, намаляват общия брой на действителните гласове и увеличават процентите на партиите с твърд електорат и намалява процентите на другите партии. Не случайно при гласуване с хартиена бюлетина има по 4-5% недействителни гласове.
117
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ще гласувам!! За Възраждане!!
116
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Просто трябва една малка промяна в закона: избори за парламент да не се признават за валидни докато няма поне 50% избирателна активност! Когато партиите успеят да убедят гражданите, че си заслужава да се гласува за тях, тогава да има парламент. Докато няма 50% избирателна активност, изборите се касират и се насрочват нови избори! Все пак трябва да има мнозинство за да е демокрация!
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
115 Е ПОРЕДНИЯТ МАНИПОЛАТОР И ЛЪЖЕЦ. НА КОЙТО ЦЕЛТА МУ Е ДА НЕ СЕ ГЛАСУВА
114
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да гласувам е глас за ДПС и ГЕРБ, т.е. глас за статуквото. Такива хора не са за уважение.
113
2
 
3
 
! Отговори
До 115 преди 1 година
Бъркаш. Гласовете на "Не подкрепям никого" никъде не отиват и не се преразпределят. По твоята "логика" гласовете на негласувалите се преразпределят, както и недействителните гласове. По закон се гледат само действителните гласове за партии и коалиции или независими депутати и коя партия, коалиция и т.н. колко действителни гласа има.
112
3
 
1
 
! Отговори
Мен преди 1 година
"Няма да.гласувам" е с най-големият процент от имащите право на глас.Нека се уважава и нашето мнение.
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
приемаме, че няма смисъл да се гласува. ТОГАВА ЗАЩО ТОЛКОВА МНОГО ХОРА ТУК ВИ УБЕЖДАВАТ ДА НЕ ГЛАСУВАТЕ. ЯВНО ИМА СМИСЪЛ ДА СЕ ГЛАСУВА.
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Процентите от "Неподкрепям никого" се разпределят пропорционално между партиите. Най-много отиват при партията спечелила изборите, по-малко във втората и така нататък. Без да променя изборния резултат. Просто партиите имат малко по-голям процен.Тоест ако зачеркнеш "Не подкрепям никого" твоята бюлетина така или инъче ще отиде при някоя партия без това да промени крайния резултат.
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е заради скандалите, а заради продажността им.Това не са никакви политици.Ако бяха, щяха да говорят като Вежди Рашидов и Георги Марков.
108
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 109: това е другият абсурд в българското законодателство. За парадна фигура каквато е президента се изисква поне 50% избирателна активност иначе се ходи на балотаж, а за парламент който е най главният орган в държавата може да има 0.1% избирателна активност и пак ще се признаят за валидни.
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам дестки познати, които ми дължат пари или услуги, и тях винаги ги ги карам да гласуват на избори.