Нинова зове за таван на цените на основните стоки

Приоритетите на БСП: Увеличаване на доходите и защита на семейството
40
Нинова зове за таван на цените на основните стоки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„За разлика от другите политически субекти, БСП повече от 10 години се занимава с темата за Паметника на Съветската армия в СОС и винаги е имала последователна позиция – против премахването и преместването му. Всеки паметник е частица от историята на България. Той символизира победата над фашизма, неслучайно отправихме и призив да не се връщат подобни прояви в модерна форма“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

По думите ѝ въпросът по тази тема е принципен. „Ние казваме, че никакъв паметник от историята на България не трябва да се пипа. Това е история, трябва да я предаваме на децата си, всеки както я възприема. Но когато си заличиш историята, заличаваш и настоящето и бъдещето“, категорична е тя.

Още по темата

Във връзка с казуса БСП организира подписка за запазване на паметника. Тя е национална и в нея се подписват не само социалисти и симпатизанти на партията. „За 24 часа събрахме повече от 10 000 подписа от различни хора. И те не делят този въпрос на русофилство и русофобство, те го поставят принципно“, каза още лидерът на БСП.

В тази кампания Нинова поставя три важни акцента: Първи – да не се въвлича България във войната – мир, дипломация, преговори и спиране на войната. Втори – борба с инфлацията и увеличаване на доходите и трети – защита на българското семейство, семейните ценности и на децата.

„Преди два дни формирахме Инициативния комитет за референдум против джендър идеология в училищата“, припомни тя и уточни: „Ние не сме против хората с различна сексуална ориентация. Техните права са гарантирани в Конституцията, готови сме да ги защитаваме. Но не искаме в образователната система да влиза джендър идеология, при малолетни и непълнолетни. След 18 г. всеки да прави каквото иска“, коментира Нинова.

Конституционният съд реши, че Истанбулската конвенция е противоконституционна, но според Нинова този въпрос не е приключил. „Преди три седмици Съдът по правата на човка в Страсбург се произнесе по едно дело с Литва и неправителствена организация. Става въпрос за книжка, която преподава ЛГБТИ идеология на малолетни. Съдът се произнесе, че това е възможно, че трябва да се прави и осъди правителството. Това беше първата лампа, която светна“, обясни тя и посочи втория знак: „Преди две седмици Европейският парламент прие резолюция, в която възлага на Съвета на Европа да ратифицира Истанбулската конвенция от името на всички държави членки, дори от името на тези, които не са съгласни“.

Тази битка Нинова определи като своя кауза, която ще води дори и не като председател на БСП. „Където и да съм, като жена, като майка, като българка, това е кауза докрай – българските деца“, заяви тя и допълни, че води тази битка от 5 години: „Възразявала съм пред наши европейски партньори. Казвала съм им, че Конституцията на България обяви Истанбулската конвенция за противоконституционна и не можем да я прилагаме. На това съм получавала отговор: “Трябва да преодолеете забраните на вътрешното си законодателство, защото и сега по пътя, по който се върви, то ще се приеме като общоевропейско и ще трябва да се приеме от всички държави членки“.

За пореден път Нинова обърна внимание, че опасността е голяма и призова родителите: „Пазете си децата. Трябва да си запазим децата момиче и момче, а ние да сме майки и бащи, не родител-1 и родител-2“, категорична е тя и допълни, че имат множество сигнали от детски градини и училища за различни начини и форми за въвеждане на децата в това.

БСП продължава да настоява за налагане на таван на цените на стоките от малката потребителска кошница. „Това е адекватна, съвременна, европейска и модерна практика. Прилага се в Испания, Португалия, Испания, Гърция, Франция договори с търговските вериги 200 стоки да се продават под 2 евро за срок от 3 месеца.  Тоест това вече се прави в Европа. Смятаме, че като временна мярка това е единствената, която може да проработи“, коментира тя и допълни, че таванът на цените няма отношение към инфлацията.

Нинова обясни, че практиките за саморегулация на пазара и без намеса на държавата са неадекватни на ситуацията.

„COVID пандемията отвори друг тип политика в икономиката – държавна намеса. По това време ЕК прие решение, че отменя забраната за държавна помощ. Ковид кризата и войната из основи промениха процесите в света. Сега трябва държавна политика и държавна подкрепа“, категорична е тя.

Според лидера на БСП инфлацията ще реагира добре на тази мярка, защото има спекула. „Мерките на служебното правителство няма да проработят. Самите те казват, че очакват резултат след 6 месеца – дотогава кое семейство ще оцелее при този галопиращ скок на цените?“, попита Нинова и посочи част от стоките от малката потребителска кошница – те са около 11 и включват хляб, прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, олио, захар, сол, ориз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: БСПниноваценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
7
 
! Отговори
Не вярвайте на тази! преди 1 година
Всяко нешо, до което се е допряла Нинова, носи замо зло на държавата и хората у нас!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП никога не са били и няма да бъдат ЛЕВИЦАТА на България
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРОПАГАНДАТА АНТИ БСП на сайта е срамнатакива като вас докараха на власт такова нефелно нещо като гроб
20
3
 
1
 
! Отговори
избирайте преди 1 година
Приоритетите на БСП: Увеличаване на доходите и защита на семействотоприоритетите на десните - корупция, окупация на медиите, лъжи, пропаганда, слугинаж на великите сили, съсипване на българския народ...
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не може да търпи Нинова какъв е? Родител 1 или родител 2?
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая кикиморца не мога да я гледам.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таван!, ударите в тавана са лошо нещо, накрая всичко ще се счупи. Хората не купуват, защото се стискат. Лоша политика, насаждаща нестабилност и паника. Спокойният народ и гласува и пазарува, цените са ниски, докато медиите не се изцепят че се вдигат цените на дадена стока. Договор за евтин газ, ниски цени на ел енергия и горива ще успокоят пазара и производители и хора. Компаниите /и то големи/, вместо да бягат към близкия исток, ще инвестират у нас. Но трябва смелост.
16
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Стига с тия тавани. Не работят. Ще сложат таван и от цялата работа ще пострада производителя, защото търговеца ще си запази надценката. Добър вариант е да направим като Холандия-таван, но не на цените, а на надценката, която може да сложи търговеца. И никой няма да ни обвини, че това не е пазарна мярка. Щом в Холандия може, защо тук да не може? В момента нещо ако се търси, търговеца вдига надценката, търсенето пада. Ако обаче не може да вдигне надценката, ще търси повече стока от производителя!
15
2
 
5
 
! Отговори
Куха преди 1 година
Много тъжно, куха лейка е тази лелка.
14
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 година
Бравооо ! Това означава че може да се получи стоков дефицит ! Ама на кой му пука ? Сития на гладния не вярва !
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нинел тебе цените изобщо не те бъркат пари си имаш предостатъчно в банката и в джоба за ей така а какво да кажем ний с гайдите а ???
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами да вземем да върнем комунизма и плановата икономика, а? После национализация, облагане на свръхпечалбите и всички други комунистически глупости.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Също изхвърлят доста сериозни количества, за изхвърляне солидни глоби а за големи количества затвор (шефа на Била в ефир си призна всеки 3-ти кашкавал го изхвърлят и затова е такава цената).
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не това е решението, а данък свръхпечалба и свръхнадценка, продаваш на тройна цена, ОК обаче 80% от печалбата ти се взима и другия път си оправи надценките.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само *** са толкова тъппи, като сложиш таван на цената, кой ще плаща разликата??? Държавата ли, а от кой ще вземе парите държавата????
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние зовем оставка,марш от парламента
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 301г. император Диоклетиан, за да спре инфлацията, налага таван на цените с "Едикт за максималните цени" със смъртно наказание за т.н. спекула. В резултат нещата се влошават значително. Едиктът става образец за лошо решение. 17 века по-късно Корни и БСП не са поумнели ни най-малко.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
корнело долу ръцете от пазара
5
1
 
8
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Приключихме с лозунгите ...таз година полупроводници..догодина цели, корни. Спри с мизерната си соц политика. Не се усещаш а.м.а се излагаш!!!
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна трябваше да има фиксиран размер на търговската надценка! Ама не им пука на тези в Сф...