Нинова заподозря битка за овладяване на прокуратурата чрез махане на Гешев

БСП били обезпокоени от това, което им било представено
12 май 2023 12:38, Нели Христова
115
Нинова заподозря битка за овладяване на прокуратурата чрез махане на Гешев
Снимка: БГНЕС

"Не бива законодателна, политическа власт и партии да се месят в тези неща. Иначе ние многократно сме заявявали своята позиция за оставка, но важното е какво ще последва след това. Просто да махнеш лицето Х, за да сложиш лицето У, без да промениш системата, няма никакъв смисъл. Очевидно тече битка за овладяване на прокуратурата, очевидно тази битка минава през оставката на Гешев".

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. До момента единствено от левицата не бяха коментирали официално искането на кандидат-премиера Мария Габриел за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Тя отказа да коментира с какво Иван Гешев уронва престижа на прокуратурата - аргументът на Мария Габриел да иска отстраняването му, понеже е работа на Етичната комисия и на Висшия съдебен съвет.

"Ако това е битка за овладяване на прокуратурата чрез махане на Гешев, няма смисъл от това. Но ако е истинска воля за промяна на съдебната система, каквато ние заявяваме многократно, чрез промяна в закони, подзаконови нормативни актове и т.н сме винаги "за". Дори сме внасяли свои предложения в предишния парламент, така че сме "за" промяна в съдебната система, която да води до справедливост и бързо правораздаване", каза тя.

Според нея ГЕРБ не говорят за политическа формула и че са сбъркали подхода си отначало. Вариантите били два - ГЕРБ да предложат премиер с приоритети, който да предложи правителство на малцинството и да търси подкрепа, а вторият, който е правилния според Нинова, е да има лидерска среща, на която да се определят приоритетите и срокове за изпълнението им, а после да се търси подкрепа.

"Те избраха първия вариант. Сбъркана работа. Грешка след грешка всеки ден", коментира Нинова.

"От това, което ни беше представено, сме обезпокоени най-малкото казано", каза тя. И даде пример с това, че по време на срещата с Габриел е имало само едно изречение за бюджет 2023 и не е било коментирано с какъв дефицит ще бъде той и дали ще има увеличение на доходите.

"Едни общи думи, общи фрази - ще направим това, ще направим онова... Сериозният подход изискваше друг начин на работа", коментира соцлидерката.

До момента тя не е получила покана за лидерска среща, макар че според Нинова тя е важна, за да се определят надпартийните цели.

Като "манипулации, лъжи и интриги" Нинова определи твърденията, че вече се водят разговори за разпределяне на министерства и че БСП е поискала земеделското и социалното министерство.

"Нито ние от своя страна, нито другите парламентарно представени партии сме получавали каквито и да е предложения, нито искаме, нито е воден разговор за това", обясни Нинова.

Все пак разговорите между левицата и ГЕРБ продължават, но било важно какво ще стане на днешната среща между тях и ПП-ДБ. Коментира обаче, че днес "поразвалиха онова едноръко джентълменско споразумение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
5
 
! Отговори
Нинова, преди 1 година
Имаш само два варианта,или подкрепяш ГЕРБ,или не.Всичко друго е празнословие.Оня ден ПП,вчера Истанбулската конвенция,днес Гешев.Пушилки.
62
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иванчева беше от БСПАз съм физиономист и мога да кажа от чисто сърце, че Иванчева ми изглежда на типичното продажно кметче, плюс това са маркирани еврата които са и давали за подкуп, там са прави :)) Обаче тя е много дребна рибка в морето и си направиха пиар с нея прокуратурата, полицията и т.н....беше лесна :))) Тогава май Цацаров беше главен прокурор, ако не се лъжа разбира се :)
61
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иванчева беше от БСП и герберите я изгониха заедно с колежката и, за да си дерибействат и строят на воля където им кефне. Пари ли препират и крадат с тези строежи, не знам, но повечето жилища са празни в София, как им плащат данъците тези фирми, когато са неизползваеми и имат разходи по тях?
60
2
 
4
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Много ти е ценен нещо гешев, кака:))
59
1
 
10
 
! Отговори
Значи преди 1 година
Досега врякаха защо не го махат, сега пък врякат защо ще го махат..! Оправия няма с червените зад ници !
58
9
 
2
 
! Отговори
Иванчева беше от БСП преди 1 година
Гешев беше безмилостен към кметицата на Младост, една бедна жена , самотна майка и искаше присъда от 20 години за нея, без дори да има доказана вина, това не може да е прокурор, за убийства и много по-страшни престъпления , присъдите са много по-малки или изобщо не осъждаха криминалите и ги пускаха, но сега, когато опря до неговата личност, Гешев драпа да се спаси със всички средства. Трябва, колкото дадоха на Иванчева, толкова да дават и на него присъда, за да разбере как се е чувствала тази бедна женица и колежката и. Всъщност, оказа се, че Гешев е роднински свързан със "строителя" , който
57
2
 
3
 
! Отговори
Много гнили ябълки преди 1 година
в тая прокуратура бре
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гледна точка Главния прокурор значи да е като Джовани Фалконе, тоест той дава тон на подчинените си, ама Гешев вкара некакви ужким олигарсчета, дето половината България не ги знае и си ги пусна на свобода хорицата.....хахахахаха :))) Едно е да държиш в ареста, друго е да ги пратиш у панделата :)
55
0
 
1
 
! Отговори
Боко преди 1 година
До 46. И как точно го пази, че нещо май изобщо не ти е ясно как работи системата?
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Саботьорите от БСП, милионери с хотели. Родствени номенклатури бутани, като парапети, да бъдат поставяни на местата им. Плоския данът е дарение от вас, за мамините милионери на гърба на масите народ.
53
2
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
До 38. Гешев НЕ СЪДИ! Прави го съдът. А, иначе, точно Гешев е този, при който бяха задържани и се разследват знакови олигарси. И ти ги знаеш кои са.
52
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Партиите от хартиената коалиция Магнитски БСП, ИТН, Възраждане, ДПС предвождани от главатарите от ГЕРБ продължават да разиграват театър и да настройват хората едни срещу други. Какво значение има, кой е прокурор? Когато всичко се държи от същата мафия? И един зъб да смените във веригата на едно хартиено колело, та дори и цялата, ще започне да лети ли? Цялото колело трябва да се изхвърли и да се смени с ново, работещо. Така и с корумпираните партии на статуквото.
51
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Точно това е целта на променливите и то се знае отдавна.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До А вас ви е страх Нема как братле, сикаджийте още като следовател са го хванали за гушата и както знаеш от мафията се излиза само с двата крака напреде, но Гешев е безобиден, те и затова го направиха главен прокурор :))
49
1
 
6
 
! Отговори
В. преди 1 година
Дали отвъд океана не се готви нов списък, този път писан от Гешев?
48
4
 
2
 
! Отговори
А вас ви е страх преди 1 година
Зад Гешев стоят Строителни фирми, Румен Николов-Пашата, Пернишки мутри, Гешев радост, ГЕРБ, Корумпирани полицаи - ами този е зависим отвсякъде за това говорим, за това говорим!
47
1
 
7
 
! Отговори
ГХГХ преди 1 година
Е нали чрез Гешев беше овладяна, сега па чрез махането му ще я овладяват!!!
46
1
 
3
 
! Отговори
ЧЕРНОГЪЗЕЦ ХРАБЪР преди 1 година
АНАРХИЯТТА---Е НАЙ-ДОБРОТО УПРАВЛЕНИЕ У БЪЛГАРИЯ !
45
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нещо неясноТова са глупости, Гешев само може да гони бабичките по селата, дали били откраднали от глад, все пак няма спечелено дело като прокурор, да не говорим че го сложиха за главен за да пази Бокича :)))
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев пречи на олигархията, която е посткомунистиеското проклятия на България.