Започва предизборната кампания за местния вот, участват 58 партии и 9 коалиции

Право на глас имат малко над 6 милиона и 48 хил. избиратели
29 сеп 2023 07:00, Анисия Иванова
36
Започва предизборната кампания за местния вот, участват 58 партии и 9 коалиции
Снимка: БГНЕС

Започва предизборната кампания за местния вот. Точно след месец, на 29 октомври, българите ще изберат кметове и общински съветници, които ще управляват през следващите четири години.

Кампанията ще продължи до 27 октомври. Денят преди вота - 28 октомври е ден за размисъл, в който е забранена агитацията и както и всякакви данни от обществени запитвания и прогнозни резултати.

От утре започва работа и специална телефонна линия към вътрешното министерство, на която всеки ще може да подава сигнали за изборни нарушения – 02/9011298.

По данни на ЦИК 58 партии и 9 коалиции ще участват в местния вот.

Право на вот имат малко над 6 милиона и 48 хил. избиратели. Както и на парламентарните избори, в секциите с над 300 гласоподаватели, освен с хартиени бюлетини, ще се гласува и с машини. В над 11 хил. секции ще има видеонаблюдение и излъчване при отчитането на резултатите.

Огромен интерес предизвиква „битката“ за големите градове и най-вече за столицата, в която се включват 21 кандидати за кметския стол – повечето от тях не са професионални политици, идват от бизнеса, от музикалните среди, от медиите и неправителствения сектор.

Дали хората ще изберат нестандартен кандидат, каквито предложения отправят по-големите партии, или партийна фигура, на каквито личности се спират по-малките формации, предстои да видим след месец. Едно е сигурно – най-големият град в България ще има нов кмет, тъй като досегашният градоначалник, която е начело на София от 2009 година излиза от играта.

В случаите на втори тур на територията на дадена община, район или кметство предизборната кампания започва веднага след определяне на кандидатите и датата за провеждане на втория тур от ОИК и приключва в 24:00 часа на деня преди предизборния ден.

Местните избори са сериозна индикация за влиянието на политическите партии по региони и дават възможност за укрепване на позициите за следващия парламентарен вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
11
 
! Отговори
Точен преди 7 месеца
Моят глас е за Възраждане. Единствената българска партия.
13
5
 
4
 
! Отговори
Вчера, преди 7 месеца
мой познат,кандидат за кмет на едно село от БСП сподели,че на инструктажа в областната им структура раздали по-едно ЧЕРВЕНО САКО,с указанието да го обличат на всяко едно предизборно партийно мероприятие,което после,след изборите трябвало да върнат,защото били взети под наем от реквизита на местният театър и плащали наем за това?!?!?!У тях,човекът си го беше сложил на закачалка в найлонов плик,да не се праши или изцапа?!?Посъветвах го,да го облече и да си направи снимка с него за спомен!!!
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нали знаете "пилците се броят наесен" някои от така наречените фаворити както се опитват да ги представя мисирките ще бъдат крайно изненадани от резултата.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Договориха резултатите, сега почват да харчат парите ни да се рекламират. После ходете им гласувайте.
10
2
 
8
 
! Отговори
О...йе преди 7 месеца
Всяко чудо - 3 дни. Далаверимпекс. Избор, балотаж. Всичко е наред.
9
2
 
13
 
! Отговори
Път пореден преди 7 месеца
Умнокрасивите наивници за пореден път ще разберат, че не са толкова много, колкото им се струва като се съберат на жълтите да пият бира. Другото, което щв им стане ясно е, че генерират сериозна контра с неолибералните си бози, които няма да хванат дикиш в България скоро.
8
9
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
Твърдо за проф. Вили Лилков!!!
7
2
 
9
 
! Отговори
58 партии! преди 7 месеца
Всички тези партии до една нямат нищо общо с евро-атлантизма. Ще гласувам след края на войната в Украйна, когато тези партии ще бъдат поставени извън закона...
6
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вили Лилков = Истинската София
5
1
 
8
 
! Отговори
Статистик преди 7 месеца
Карлос Контрера срещу Руди Гела срещу кандидатът от ИТН.Интересно ми е дали някой от тях ще успее да събере 1000 гласа.
4
2
 
8
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 7 месеца
Според големите телевизии партиите са само 3.Герб Пп и Възраждане.
3
0
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
Предизборната кампания никога не е спирала.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аааайде, наш-те!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хайде, юруш!