Първан Симеонов: Намирам за изключително нелепо случилото се с машините

Недействителните бюлетини изкривяват екзитпола, обясни той
31 окт 2023 10:30, Нели Христова
61
Първан Симеонов: Намирам за изключително нелепо случилото се с машините
Снимка: БГНЕС

Изборният процес в България е добър - независимо на хартия или на машини. Намирам за изключително нелепо случилото се с машините, сякаш се търсеше повод да се "опраскат". Политици се зомбираха, че машинният вот им краде победите, което е абсолютна глупост. 40 000 гласа е разликата между Григорова и Терзиев, може да се стопи на балотаж. Подкрепата на ГЕРБ и "Възраждане" на балотажа могат да решат местните избори. Това каза пред Нова Нюз социологът Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл".

"Недействителните бюлетини изкривяват екзипола. Трябва да се види дали са инвалидизирани гласове или действително невалидни. Тази тема не бива да се демонизира. Както не биваше да се демонизира и хартиеното гласуване с фетиша машини. Веднъж въведени обаче показаха доста предимства. ГЕРБ не си направиха сметките, трябваше да издигнат Георги Георгиев и да са го подготвили за това 2 години преди вота. Навсякъде хората гласуват за леко освежаване. ГЕРБ психологически бяха свикнали със загубата в София. Издигнаха накрая Хекимян като шоу звезда", коментира той.

По думите му резултатът на ПП–ДБ е по-добър от очакваното. "Възраждане" ревнуват от Григорова, тя взе от техните избиратели, около 1/5. 80% от привържениците на ГЕРБ са гласували за Хекимян, а 90% от тези на ПП–ДБ - за Терзиев. Ваня Григорова беше далеч по-ярък претендент от Деян Николов, тя е по-мажоритарен кандидат, а той - партиен. Костадинов може да бъде спиран, само ако има конкуренция. Вероятно такава ще бъде ролята на Румен Радев, ако създаде политически проект. БСП има тук-таме добри представяния. На места обаче "Левицата" им взема от избирателите. В лявото пространство силите се раздробиха, време е да стане по-хомогенно", посочи Симеонов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДО 53:ЗАТОВА ВСИЧКИ ТЪРЧИТЕ ПРИ НАС.НИЕ НЕ СМЕ ВИ ВИКАЛИ И МАЙ НИ ДОЙДОХТЕ МАЛКО В ПОВЕЧЕ.
52
5
 
5
 
! Отговори
До 53 преди 5 месеца
Още нищо не сте били. Виж, ако имаше машини със сигурност щяхте да имате 60 процента, продажно *** такова. Между другото е факт, че най слааообоооумните живеят в София. Няма значение нови или стари. Все сте иииизмееет.
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За разлика от всякакви шашми с хартиените бюлетини, които дори сега нагледно бяха демнстрирани, аз досега не съм срещал смислено обяснение как би се получило с машините и кодовете. Всъщност с тях на теория може да се прави същото като с хартиените бюлетени, тоест в малки секции между свои хора да се добавят още машинни разписки от името на негласували хора, ама то това се прави или може да се прави и с хартиените бюлетини и без кодовете на зам.-министъра. Та защо тогава да забраняваме машините?
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Къде могат да се видят резултатите от гласуването. Интересува ме пълната статистиката по общини.
49
2
 
3
 
! Отговори
Joko преди 5 месеца
Изправен съм пред невъзможен избор ! Т.н. новософиянци ми предлагат да избирам м/у представител на БСП/БКП и представител на БКП/Държавна Сигурност !
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много е забавно как хора които не могат дори един Уйндоус да преинсталират, иначе са много грамотни по въпроса с машините! Е герберчета, бихме ви и без машини, там какви са ви оправданията???
47
3
 
5
 
! Отговори
хммм преди 5 месеца
Тоя *** на снимката защо не си сложи и един червен нос да завърши напълно образа на клоун, за оригинален ли се има с тая брада? ***!
46
3
 
4
 
! Отговори
До за невежите преди 5 месеца
Право на глас имат не само ай-ти специалистите. За да има доверие в изборите, поведението на зам.-министъра трябва да не буди съмнение дори у най-възрастния гласоподавател. Другото се свежда до призива "Вервайте ми". С какво ПП/ДБ-ейците са заслужили доверието на хората? С това, че техен министър се опитва да гласува в страната без да има право на това? С това, че друг техен лидер излъга, че няма канадско гражданство?
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Машините не ядат кебапчета и пият бира, това е проблем за ГЕРБ и ДПС и затова направиха тази беля с машините. Накажете ги в неделя.
44
2
 
1
 
! Отговори
Йордан Димитров преди 5 месеца
Как така 20-30% недействителни бюлетини означава че и "хартиеното машинното гласуване били ок" ?Как така недействителните бюлетини изкривявали екзит половете и това е най -важното? На кой му време за вашите професии и как не ви излизат прогнозите "понякога". Не е ли по-важно , че недействителните бюлетини изкривяват самият вот и отнемат правото на вот ?
43
1
 
3
 
! Отговори
Забележка преди 5 месеца
Подаването на невалидна бюлетина може да бъде съзнателно решение на избирателя. Например, за да изпрати някакво послание (от рода на "свестните у нас считат за луди", "Хора, бдете!", "сит на гладен не вярва", "Гочоолу, Дочоолу и Денко Хаирсъзина правят избори",...). Без значение дали посланието ще придобие някаква публичност. Подаването на послание по такъв начин, обаче, може да стане само ако избирателят гласува с хартиена бюлетина.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А за фалшификациите с бюлетините какво ще кажете ?Абсолютни деби-л_и вместо да дават гласност всичките си трайкат !
41
0
 
5
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 5 месеца
ДА БИ ИМАЛ СМЕЛОСТ ДА ГО КАЖЕШ ПО-РАНО???? НАУЧЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ ВИЕ СОЦИОЛОЗИТЕ :ИЗОБЩО НЕ ВИ ВЯРВАМЕ.ВСИЧКОТО ВИ Е ПОРЪЧКА,ВИЕ ЗНАЕТЕ ОТ КОГО.
40
0
 
6
 
! Отговори
Цецо преди 5 месеца
После що реалната избирателна активност е под 20%, че те даже и нея изкривяват... Най-проста математика показва абсурдния и невъзможен брой регистрирани в избирателните списъци .. напълно нелегитнимна назначена марионетна клика обслужваща всякакви освен националните интереси коли и беси...
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 39 Докога ще лъжете? Всичко се разбра вече. Никой не е откраднал никакви кодове.
38
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Който не намира за некоректно и не престъпно изпълнението на зам министър да краде кодове е съучастник в същото престъпление. В нормалните държави това щеше да е скандал с изваждане на партията на съответния от политиката въобще и с разследване. У нас нищо такова не се случи, а за пореден път ни се обяснява от едни и същи че е нормално да се краде тайната на вота и че било нормално да се купуват гласове, ако били купени/ продадени по малко или манипулурани чрез умнокрасивитетски номера!
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За проблема с машинното гласуване се сърдете на зам министъра, който постъпи по най- глупавия начин и сега се оправдава, след дъжд качулка. Не разбирам защо се поставят такива неподготвени хора на високи и отговорни постове.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нациналистическите партии, гумените партии ИТН, Възраждане, Атака, ВМРО вероятно в по-голяма част ще подкрепят всеки, който е срещу ПП. Това са БСП, ГЕРБ, ДПС. То се указва, че първите служат на вторите. А вие не го рабирате и оставате да ви лъжат десетилетия! И после искате промяна. Каква промяна, когато те се подиграват в лицето ви и ви показват един среден пръст? Гласувайте за, не срещу.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Долу БСП. Партия на милионерите с хотели. Партия на децата на разбойниците, тоест пак разбойници. Крушата не пада по-далече от дървото. Физични закони са били това.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всички, които се чувстват засегнати от факта, че на 29-ти им беше забранено да упражнят законовото си право да гласуват с машина. Беше им еднолично забранено от едни самозабравили се ченгета. Защото това е техния манталитет. Ние феодалистична държава ли сме? Излезте на балотажите до урните и вие си знаете.