Първан Симеонов: Намирам за изключително нелепо случилото се с машините

Недействителните бюлетини изкривяват екзитпола, обясни той
31 окт 2023 10:30, Нели Христова
61
Първан Симеонов: Намирам за изключително нелепо случилото се с машините
Снимка: БГНЕС

Изборният процес в България е добър - независимо на хартия или на машини. Намирам за изключително нелепо случилото се с машините, сякаш се търсеше повод да се "опраскат". Политици се зомбираха, че машинният вот им краде победите, което е абсолютна глупост. 40 000 гласа е разликата между Григорова и Терзиев, може да се стопи на балотаж. Подкрепата на ГЕРБ и "Възраждане" на балотажа могат да решат местните избори. Това каза пред Нова Нюз социологът Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл".

"Недействителните бюлетини изкривяват екзипола. Трябва да се види дали са инвалидизирани гласове или действително невалидни. Тази тема не бива да се демонизира. Както не биваше да се демонизира и хартиеното гласуване с фетиша машини. Веднъж въведени обаче показаха доста предимства. ГЕРБ не си направиха сметките, трябваше да издигнат Георги Георгиев и да са го подготвили за това 2 години преди вота. Навсякъде хората гласуват за леко освежаване. ГЕРБ психологически бяха свикнали със загубата в София. Издигнаха накрая Хекимян като шоу звезда", коментира той.

По думите му резултатът на ПП–ДБ е по-добър от очакваното. "Възраждане" ревнуват от Григорова, тя взе от техните избиратели, около 1/5. 80% от привържениците на ГЕРБ са гласували за Хекимян, а 90% от тези на ПП–ДБ - за Терзиев. Ваня Григорова беше далеч по-ярък претендент от Деян Николов, тя е по-мажоритарен кандидат, а той - партиен. Костадинов може да бъде спиран, само ако има конкуренция. Вероятно такава ще бъде ролята на Румен Радев, ако създаде политически проект. БСП има тук-таме добри представяния. На места обаче "Левицата" им взема от избирателите. В лявото пространство силите се раздробиха, време е да стане по-хомогенно", посочи Симеонов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
ЗА ШАРЛАТАНИТЕ В СОФИЯ СА ГЛАСУВАЛИ 118000 ТОВА Е НИЩО А ОСТАНАЛИТЕ СОФИЯНЦИ КАКВО СА КЪДЕ СА ГОЛЯМО ПАДЕНИЕ ДС ЧЕРВЕНОТО МИЛИОНЕРЧЕ И БОНЕВ ПРИЛЕПЕН ДО НЕГО УХИЛЕНИ СИГУРНО УТРЕ ЗАЕДНО ЩЕ ЗАПОЧНАТ ПЛОЧКИ ДА РЕДЯТ ЛИЧНО ИЛИ ПЪК ДЕТСКИ ГРАДИНИДАСТРОЯТ ДВАМАТА ТОВА ЛИ СА БЪЛГАРИТЕ ТОВА Е ПОТРЕС В ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как може да гласуваш за някого, който ти е сложил плоския данък, БСП? И който няма други идеи, как да привлече пари, освен да те обложи с още данъци? Но бъдете сигурни. Те никога няма да върнат поне част от парите, които са заграбили, никога. Да гласуваш за някого, който иска да ти сложи данък? Няма такава мизерия.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Спорът около машините е излишен. Всеки, който иска да гласува с хартия можеше да го направи. Лошото в цялата ситуация, че на хората, които на 29 октомври искаха да гласуват с машини практически им бе ЗАБРАНЕНО да го направят. Да напомним, че при предишните избори по-голямата част от гражданите гласуваха с машини. В Изборния кодекс е написано, че всеки гражданин има право да избере - с хартия или с машина. Уйдурмата е факт, но втори път това не трябва да се допуска.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Но лоши и смущаващи бяха думите на Лена Бориславова към отрочето на мафията Крум Зарков. Че няма да жалят изтеклите по давност стотици хиляди преписки срещу евентуални престъпници в КПКОНПИ! Това е смущаващо и в разрив с очакванията на хората за справедливост и промяна в държавата.
29
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Важното е че разбихме копейките и без машини, и видяха че зад ПП/ДБ стоим всички мислещи, млади хора, които искаме да живеем в нормална еврпоесйка държава, а не в изостанала азиятска деспотия! Всички дитирамби за софтуери - мофтуери, флашки и пр., отидоха в кошчето
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Долу БСП, Долу БСП. Кой не скача е чрвен. Но нека това да не слогана на пребоядисалите се в синьо червени. Защото сините също са червени и в началото на прехода излъгаха хората, а те просто са се били уговорили на кръглата маса на червената олигархия и буржоазия. Не трябва да има ново такова предоговаряне. Нека най-после се тръгне след престъпниците от прехода и да се вкарат в затвора. Без значение президенти ли са или не.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Безполезен и несъстоятелен!
26
2
 
0
 
! Отговори
Фитьо преди 6 месеца
Българи сме,защо да е нелепо което ни е отличителна черта?
25
6
 
1
 
! Отговори
МВР СЕКТА ЛИ Е преди 6 месеца
Полицаи са промила мозъка на Българките да харесват Джипси, масово Българки се омъжват за роми в град Бобоб дол, масово !
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гоочолу и Доочолу правят избори 100 години след Алеко Констатиновите фейлетони. Само технологиите са различни, нравите същите.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До БАЧКАТОР Е, аз пък не съм бачкатор. Проблемът ви е, че гледате политиците отдолу нагоре, като че ли са по-висши от вас. Затова, за да поправиш грешката във възприятията си, представи си, че трябва да наемеш персонал. Кой от кандидатите би наел, за да ти върши работа и да си заслужи парите, а не само да чака да мине деня? От тези двамата, които останаха, категорично Терзиев не става. Ваня Григорова създава впечатление на деен човек, който е в час с работата, затова моят избор ще е тя.
22
1
 
4
 
! Отговори
До БАЧКАТОРА преди 6 месеца
Тези хора наистина се имат за големи и велики. И за собсвеници на държават. И ако не си съгласен с това, ще те прогонят. Винаги е било така. В самото им говорене дори си личи. Все ще има моменти, в които ще се изпуснат и ще покажат истинската си същност. Не забравяйте, че сложиха плоския данък на "малкия човек", за да може "големият човек" като тях да живее в охолство и да има пари за някой луксозен имот.
21
0
 
4
 
! Отговори
ганьовси водевил преди 6 месеца
Проблемът е в това , че " избираемите " имат монопол върху изборния процес и механизмите му , те си ги връткат постоянно ка им е угодно , народът го нема у тая схема , той трябва по-възможност в минимално количество , желателно отработеното по някакви способи , да придаде някакво легитимност на изборния процес , примерно с 40 % , но може и 5-6 да са достатъчни , това е порнография .
20
3
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
Ваня е лансират определени кръгове на БКП а Терзиев си е ДС плюс Бонев Това е новото добро за София ПОТРЕС
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
He e нeлeno, a e cъrлacyвaнo c nocoлcтвoтo...
18
1
 
6
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
СТИГА С ТЕЗИ ЛЪЖИ ЗА ТЕЗИ НЕВАЛИДНИ БЮЛЕТИНИ ПРОПАГАНДА ЗАБЛУДА ЛЪЖИ И КАКВО КАТО ИВА НЕВАЛИДНИ БЮЛЕТИНИ А КАТО КИРО СИ ПРАВИ АЛА БАЛА С ПРЕЗИДЕНТА И ДЪРЖИ КОДОВЕТЕ ТОВА КАКВО Е АСЕН ВАСИЛЕВ СЕ ОКОЗА ДАЖЕ ЧЕ НЯМА ВАЛИДНИ БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТИ
17
1
 
7
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
Писна ми от венецуелските машини Каква е тая яростна защита на тези мадуровки изхвърлени от Европа Кой го интересува държавата българите икономиката развитието на държавата във всички направления НИКОЙ Всеки се нахвърля и драпа със зъби и нокти да влезе в парламента на лесни пари за нищоправене Децата на ДС и внуците вече управляват И за какво беше тази Демокрация А забравих и Бонев
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кое е нелепо, това че министър снима и сваля на флашка кодове, това че сега ги връщат и овцете пак ще се повярват, че не се манипулират или че в една европейска държава се въвежда латиноамериканско машинно гласуване за "доброто" на хората?
15
5
 
2
 
! Отговори
До Майора преди 6 месеца
В ЕС колко са невалидните бюлетини? Когато ги имаше машините невалидни бюлетини почти нямаше. Затова виете на умряло срещу тях.
14
3
 
5
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 6 месеца
Аз съм наемен работник и не приемам терминологията на Ваня за "малкия човек"-тя го поставила в центъра.А тя голям човек ли е?Кой стои зад нея,всички угодно мълчат.Не може да противопоставяш богати на бедни.Богатите д-ви са богати,защото парите движат света.Какви социални дейности ще развиваш като няма пари?Говори с/у сглобката(това ще е водещото явно),а тя с 10 съветници с коя сглобка ще управлява?Трябва кукувица да е изпила мозъка на софиянци,за да гласуват за нея.Но тук всичко е възможно.