Първан Симеонов: Намирам за изключително нелепо случилото се с машините

Недействителните бюлетини изкривяват екзитпола, обясни той
31 окт 2023 10:30, Нели Христова
61
Първан Симеонов: Намирам за изключително нелепо случилото се с машините
Снимка: БГНЕС

Изборният процес в България е добър - независимо на хартия или на машини. Намирам за изключително нелепо случилото се с машините, сякаш се търсеше повод да се "опраскат". Политици се зомбираха, че машинният вот им краде победите, което е абсолютна глупост. 40 000 гласа е разликата между Григорова и Терзиев, може да се стопи на балотаж. Подкрепата на ГЕРБ и "Възраждане" на балотажа могат да решат местните избори. Това каза пред Нова Нюз социологът Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл".

"Недействителните бюлетини изкривяват екзипола. Трябва да се види дали са инвалидизирани гласове или действително невалидни. Тази тема не бива да се демонизира. Както не биваше да се демонизира и хартиеното гласуване с фетиша машини. Веднъж въведени обаче показаха доста предимства. ГЕРБ не си направиха сметките, трябваше да издигнат Георги Георгиев и да са го подготвили за това 2 години преди вота. Навсякъде хората гласуват за леко освежаване. ГЕРБ психологически бяха свикнали със загубата в София. Издигнаха накрая Хекимян като шоу звезда", коментира той.

По думите му резултатът на ПП–ДБ е по-добър от очакваното. "Възраждане" ревнуват от Григорова, тя взе от техните избиратели, около 1/5. 80% от привържениците на ГЕРБ са гласували за Хекимян, а 90% от тези на ПП–ДБ - за Терзиев. Ваня Григорова беше далеч по-ярък претендент от Деян Николов, тя е по-мажоритарен кандидат, а той - партиен. Костадинов може да бъде спиран, само ако има конкуренция. Вероятно такава ще бъде ролята на Румен Радев, ако създаде политически проект. БСП има тук-таме добри представяния. На места обаче "Левицата" им взема от избирателите. В лявото пространство силите се раздробиха, време е да стане по-хомогенно", посочи Симеонов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този модел "джипката" трябва да бъде унищожен и заличен, буквално. Или те ще направят крачка назад и ще премахнат мъртвата хватка, в която са поставили държавата. И ще престанат с опитите да се спасят и да опазят заграбеното през годините, клатейки държавата. Или може да настъпят огромни сътресения. Така не може да се продължава.
12
8
 
9
 
! Отговори
Майора преди 6 месеца
Абе Симеонов , след като толкова са добри машините , защо в ЕС не ср гласува с тях? И не е срамно да ги хвалите , след като просто Киро призна че с ала бала с машините и президента , са спечелили изборите предни път! Няма смисъл да ми ги хвалиш , когато фактите говорят и Боговете мълчат!
11
2
 
5
 
! Отговори
аман от отворковци преди 6 месеца
Нелепо е да се отклонява темата от това имало ли е нарушение на закона , на правилата , което по същество си е туземна практика в подобни случаи . Знаеш , на църквите на манастири има един знак , задраскан фотоапарат и това е достатъчно , а тук би следвало да има нормативен акт , но това май се оказва недостатъчно .
10
0
 
7
 
! Отговори
Контранастъпваш преди 6 месеца
Зимата дойде. Няма ли да почваме.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Децата на мутрите и ченгетата, които са в ЦИК, ДАНС, КПКОНПИ, прокуроски и съдийски институции е редно да бъдат най-после изхвърлени! Защото това активно мероприятие бече дело точно на тази *** от пробутвани калинки възпитаници на олигархията и корупцията. Това е цивилизационна битка с тези хора. Битка срещу модела ГЕРБ-БСП-ДПС, модел на ограбване и тормоз над останалите. Модел на кражби и безочие. Модел на брутална безовеченост. Модел на джипката. Модел "И аз да бях, и аз щях да те ограбя".
8
3
 
5
 
! Отговори
Абе преди 6 месеца
Какво не му е наред с брадата на тоя човек? Все едно е почнал да се бръсне но е минал само мустака, или му е пораснала само брада. Не се ли поглежда в огледалото?!
7
5
 
10
 
! Отговори
Свобода преди 6 месеца
Само ПП и ДБ защитаваха машинния вот, премахването му от мафията ЦИК, която обслужва ГЕРБ и прочие заличи 15 - 20 процента невалидни бюлетини за общински съветници. В неделя мощно да изритаме колкото се може повече гербери, бесепари, левичари, чалгари, възрожденици !
6
4
 
6
 
! Отговори
Прожектор преди 6 месеца
А давате ли си сметка какво би станало, ако Ваня Григорова с нейния невзрачен брой общински съветници спечели кметското място ? Тогава нито Терзиев, нито тя ще може да управлява столицата.
5
0
 
6
 
! Отговори
ННН преди 6 месеца
Всички го намираме за изключително непепо, и кво от това ?!!
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има нещо по-нелепо от случилото се с машините, а това са брътвежите на всякакви социолози, политолози и други празнодумци, които един след друг се изпускаха в продажните телевизии в неделната вечер.
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А някой направи ли интервю с оня, дето искал да си играе с кодовете? Питаха ли го каква е тая интересна игра, как се играе, защо, такива работи?
2
6
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
ПЪРВАН СИМЕОНОВ: НАМИРАМ ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕЛЕП ВЪНШНИЯ СИ ВИД :D
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тончев и Гешев в една килия. Цацаров е виновен за тази свинщина