Изходът на вота зависел от избирателната активност

Заради пандемията обаче е трудно да се прогнозира каква ще е тя
22
Изходът на вота зависел от избирателната активност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради необичайната ситуация е трудно да се прогнозира избирателната активност, призна Цветозар Томов, бивш член на ЦИК и социолог.

„А от това именно ще зависи изходът на тези избори. Тези наблюдения, които сега могат да се извършат със социологически методи, тази картина няма след това да се потвърди, ако има много ниска или бум в избирателната активност - но към момента аз не мога да се ангажирам нито едното, нито с другото“, посочи социологът пред БНР.

Още по темата

По думите му предизборните кампании винаги влияят на изхода на изборите. Особено с приближаването на датата на изборите.

„Най- много влияят черният пиар и скандалите. Кои теми ще бъдат водещи при кампаниите - една от тях ще е пандемията, но това няма да е достатъчно. А сега виждаме, че навлизаме в третата вълна на заразяване, а мерките се разхлабиха - обаче не знаем как ще завърши всичко това - ако станат много починалите от Covid-19, ако болниците се препълнят - всичко това ще повлияе на мнението на хората и ще даде верижна реакция. Но пък може коронавирусът въобще да не окаже влияние на избора на хората“, смята още Томов.

Според социолога отварянето на заведенията е по-скоро предизборна концепция на премиера, които определят и действията на Щаба.

„Като че ли управляващите смятат, че за тях е по-изгодно да има ниска избирателна активност, но ако нещата станат катастрофални в пандемията, това може да им изиграе лоша шега“, каза той.

„Но по-същественото е, че една такава здравна политика е лекомислена спрямо човешкия живот. И да - ще има ново затваряне - въпросът е дали ще е след 4 април или преди това.

А относно правилата на ЦИК за подвижните избирателни кутии за карантинираните или болните с Covid - 19 и дали хората, които ще обслужват тези кутии ще са защитени - тези правила са разумни, но неизпълними. 
Решението да се открият подвижни избирателни секции за карантинираните, различни от тези за хората с увреждания, няма да може да се случи чисто технически, защото няма да има достатъчен капацитет за това. Няма да могат да се разкрият толкова секционни избирателни комисии, за да обхванат тези 100 хиляди души“, каза още Цветозар Томов.

"Защото на 1 април трябва да се разкрият за тази цел 2000 подвижни избирателни секции. И да го видя - няма да повярвам - ще пропищят кметове, може максимум 300 да се разкрият, а няма да има и толкова заявления. Така че тези 100 хиляди души, които са карантинирани, просто няма да гласуват", каза в заключение социологът. 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Принципно изборите са за да се гласува, и който иска промяна да си даде вота, а не да се ходи за риба, в гората или да си търси някакво друго извинение, а после да е мрънка по форумите. Отделно да се направи закон, да не се признават избори под 60% избирателна активност.
Не виждам драма за това, че са на католическия Великден, щом може да се играят мачове тогава и не мрънкат.
21
0
 
1
 
! Отговори
негласуващ преди 1 месец
Зависи кой ще даде най голяма цена на чингапуците!От тях всичко зависи !
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отивам да гласувам само и само да пресечка един купен ГЕРБ ерски ромски глас
19
0
 
3
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 месец
До Пижо: И не само това. С промените в избирателният кодекс вече решенията в комисиите ще се вземат с просто мнозинство (50%+1) а не с две трети, както беше досега. А ГЕРБ и сегашните им патерици на практика ще имат мнозинство във всяка комисия. Така и да има сигнали за нарушения - отиват под килима.
Няма да се оттървем лесно от гербаджийската дружинка. Дано все пак да стане по мирен начин.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ккаъв вот за какво, 30 годишен преход го сведоха до една магистрала и едно изкъртено метро.
17
1
 
2
 
! Отговори
вай вай вайййй преди 1 месец
Уникално умозаключение!
16
2
 
7
 
! Отговори
Пижо преди 1 месец
ГЕРБ се погрижиха за вота с поредица от промени в Избирателия закон. Така например за първи път ще бъдат официално отцепени от гласуване близо 1 млн. българи в Германия, Испания, Великобритания. И бог знае още колко и къде - повече, от избирателите на ГЕРБ! Нормално да ги отцепят - а са гласували българите в чужбина, а ГЕРБ не просто губи, а директно влиза в затвора!
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще гласувам за Чекмеджето.
14
1
 
1
 
! Отговори
Смешник преди 1 месец
Дали е маняк аз пък вчера разбрах че водата е мокра
13
0
 
5
 
! Отговори
Време за промяна преди 1 месец
До ганьо: На кого не му трябва повече да управлява? На Бойко? Хайде де. Та него сън не го лови и обикаля като улав с джипката все да инспектира нещо, та да го покажат по телевизията. Така се измъкна от загуба на предните избори, но този път патерици няма, а и един и същ номер два пъти не минава.
Предвиждам, че след изборите Бойко ще се скъса да приказва за единство (с него начело) но накрая ще върне мандата. И ще чака от опозицията да се изпокарат за да се върне пак. Дано покажат здрав разум.
12
1
 
0
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 месец
"И да го видя - няма да повярвам - ще пропищят кметове"

Подсъдимия несебърски кмет няма да го видиш колега.Даже малко хора го виждат.
Въпреки, че е подсъдим, той е на работа, но ще эе последния, който ще пропищи.
Защо ли ?!
Ами защото на отминалите Избори го хванаха, заедно със кохортата кметски *** и доказателства даже за мушенгии.
11
1
 
3
 
! Отговори
Словянин преди 1 месец
Единствено русофилите на Малинов "Възраждане за Отечеството" са против грабителските НАТО и ЕС. БСП са лъжерусофили.
10
4
 
5
 
! Отговори
Костинброд преди 1 месец
Блаженни са вярващите.
Ако изборите променяха нещо одавна да са ги забранили.
Не е моя мисъл.
9
6
 
0
 
! Отговори
ганьо преди 1 месец
До време за промяна. Ама стига стоя Бойко бе, мокри сънища сънувате с него, ей. В ГЕРБ има още много други. А и изобщо не му трябва повече да управлява това неблагодарно и тъппо племе. Който иска да си *** главата.
8
1
 
5
 
! Отговори
гледна точка преди 1 месец
До 3. Е това е ганьо, за който има поговорка "Най-обичам да мразим". А като падне тиквата и след него дойде кратуната или каунът пак същото. И после ганьо вика същото срещу следващия.
7
2
 
6
 
! Отговори
Време за промяна преди 1 месец
До Анонимен 1: Какви янки, какви германци и французи? Бойко е пътник.
Не е толкова важно кой ще има повече депутати след изборите - ГЕРБ или БСП. Важно е кой ще състави правителство. А патериците на Бойко се поизчерпаха и той е в кръгова отбрана срещу всички. Марешко-патриотите я минат 4% я не, а с ДПС Бойко няма да посмее да направи явна коалиция (те са скрита патерица).
Изборите ще са - всички срещу ГЕРБ. Така че, ще се наложи да се направи правителство с мандата на някоя от останалите партии.
6
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1,

изборите не са фиктивни, бойко е велик, а ти си д0лен комунист!
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вот няма да има, докато демокрацията е съсредоточена в ръцете на един човек. Демокрация по Севернокорейски или Ердогански тертип не ни трябва, властниците първо да научат какво е то демокрация. Само президента ли е наясно, че тука не е Северна Корея. Срамота и позор.
4
6
 
3
 
! Отговори
реалист преди 1 месец
До 2 и други подобни. При всякаква избирателна активност ГЕРБ ще е 1.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ходете да гласувате за когото и да е, за да му падне процента на тая тиква, за да види че е нелегитимен, иначе пак ще си вири носа как народът го обича и пак ги е бил всички.

Спонсорирани публикации