Започна предизборната кампания за вота на 4 април

В изборите за парламент ще участват 22 партии и 8 коалиции
5 мар 2021 07:30, Анисия Иванова
14
Започна предизборната кампания за вота на 4 април
Снимка: БГНЕС

Днес се открива предизборната кампания на изборите за 45-то Народно събрание, които ще се произведат на 4 април. Изборите бяха насрочени с указ на президента от 14 януари 2021 година и публикуван в Държавен вестник на 19 януари. Кампанията ще приключи на 3 април в 00.00 часа.

В изборите за парламент ще участват 30 формации - 22 партии и 8 коалиции. Хиляди са кандидатите за народни представители във всички 31 многомандатни избирателни райони, които ще се борят за 240 места в парламента.

Изборният кодекс забранява в рамките на предизборната кампания публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с кампанията. В рамките на тези 30 дни не се допуска предизборна агитация в държавните и общинските учреждения и институции.

Гражданите, партиите, коалициите от партии, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. Предизборната кампания се води на български език, а предизборните събрания са публични.

Това ще е първата предизборна кампания в условията на пандемия и извънредна ситуация. Законът за мерките и действията по време на извънредното положение предвижда кампанията да се провежда при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Подадените заявления за гласуване в чужбина са 63 500, от които само 1230 са хартиени. Най-много са заявленията в Турция – почти 15 000, във Великобритания – 12 000, Германия – 9 500, Испания – 6 000, САЩ – 3 900.

На предстоящите избори в секциите с над 300 избиратели ще може да се гласува с машини, освен с хартиена бюлетина. Според инструкциите на здравното министерство машините трябва да се дезинфекцират след всяко гласуване, както и химикалките за гласуване.

До 31 март болните от COVID и карантинираните трябва да подадат в общинската администрация заявления, че ще гласуват с подвижна урна. За да се сформира такава секция, е нужно да има поне 10 заявления от избиратели.

Още по темата

 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубавото на тази пандемия е, че им такова м...те на всичките. То и на нас, ама и на тях
11
0
 
1
 
! Отговори
Айдейиии преди 1 месец
Започна предизборната кампания за вота на 4 април?? Започна голямото надлъгване и машинации за баницата и мръвките!!! Юруушш!!
10
0
 
0
 
! Отговори
лекар преди 1 месец
Много чудно как ли ще гласуват болните от ковид и кой ли после ще им брой бюлетините?Май ще имаме и 4-те вълна-следизборна! Защо не разработиха приложение за телефон да може да се гласува със СМС? Би било безопасно,бързо и несравнимо по евтино от сегашните начини.Би спестило десетки милиони левове от избори.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво значение са имали изборите НЯКОГА в България?
8
2
 
2
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
Действителен случай: в едно малко градче преди доста години един
трудов колектив от 30-40 човека все намира поводи да хапнат сръбнат и веселят.Началникът им обаче е заядлив и все нещо му е криво затова
не го канят Веднъж обаче се появява на сбирката и решава да каже
няколко думи.Накрая вместо НАЗДРАВЕ заявява РАЗВАЛИХ ЛИ ВИ ПРАЗНИКА А
което си е така
И сега след толкова години се появява един/ Фигурант /който не пропуска
празник който да не развали и освини
7
4
 
3
 
! Отговори
Тато из Правец преди 1 месец
Не гласувайте за човеконенавистното правителство на хунтатата ГЕРБ-Суджук ! Обявете са за тяхната забрана ! Съд и затвор за тези, които извършват геноцид над народа си по поръчка на ,, Козяк,, 15 !!!
6
8
 
4
 
! Отговори
Шефа преди 1 месец
Борисов и компания започнаха предизборната си кампания преди шест месеца.С ежедневни интервюта и самохвалебствия по всички национални телевизии.Не им пука че сме на последно място в ЕС по всички икономически показатели,а по смърт,емигранство и безработица сме първенци.Водим и класацията за най-корумпирано Правителство!
5
11
 
0
 
! Отговори
Така ще е преди 1 месец
Каквото и да стане.... Тиквата ще остане на власт до една година след като си отиде вещицата Меркел.....Тази баба,крепи Тиквата,без да се притеснява от геноцида му спрямо бг народът. Но техният ред идва.....
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Започва раздаването на торби с лъжи и мечти.
3
6
 
6
 
! Отговори
ТИКВАТА Е ГОТОВ преди 1 месец
заредил е джипката до горе и сега ще падне такова обикаляне на всички строителни площадки, че слугите около него ще изтъркат чифт обувки
2
4
 
3
 
! Отговори
Зад вратите на адема преди 1 месец
До сигурно

ОСТАВИ ВСЯКАКВА НАДЕЖДА!
1
2
 
6
 
! Отговори
сигурно преди 1 месец
От днес във всички шведски гета ще има здрави джумбарета !!!Те ще са най-ухажвани от всички БГ-мушингери !!

Спонсорирани публикации