Живопис в "Малки формати"

Изложба на български художници в галерия "Лоранъ"
29 окт 2012 16:47, Петя Славова
0

Иван Тричков, „В подножието на Рила“, 1954 г. Снимка: Галерия "Лоранъ"
Виж други галерии »
Малки формати живопис на известни български художници от нашето минало и настояще събира галерия „Лоранъ“ в обща експозиция.

Творбите са лирично-романтично настроени и представляват Княжево“ на Данаил Дечев, „Селски къщи“ на Преслав Кършовски и„Край огнището“ на Стоян Венев. До тях се подреждат картините със смели композиционни и колористични решения като „Натюрморт“ на Греди Асса, „Църква“ на Иван Яхнаджиев и „Спомен от Созопол“ на Мишо Недков.

Кураторите приковават вниманието и към паралела между изложените една до друга картини с морска тематика на Васил Иванов - „Плажуващи“ и Пенчо Балкански -„Църквата „Св. Марина“ на празника в Созопол“.

Интерес представляват и двете платна -„Град – Китай“ и „Китайска река“ на Васил Евтимов, рисувани през 1956 г. по време на посещението му в Китай, където организира няколко изложби, включително в Пекин и Шанхай.

Безспорният акцент в експозицията е творбата на Генко Генков „Планински върхове и дърво“. Изпълнено с характерен авторски почерк, платното е уникално поради необичайния за творчеството на художника. Изложбата може да видим от 31 октомври до 23 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари