Ян Хус - човекът, изгорен на клада

Изложба, посветена на чешкия философ у нас
8 окт 2015 13:00, Петя Славова
2
Ян Хус - човекът, изгорен на клада
Снимка: Чешки център

Ян Хус през 1415 г. и 600 години по-късно. Това е темата на изложбата, която може да видим в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" от 13 октомври. Събитието, чийто организатор е Чешки център ще е до 27 октомври 30 октомври до, а три дни по-късно изложбата ще бъде представена в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Експозицията отбелязва 600 години от смъртта на една от най-ярките личности на чешката и европейската история Ян Хус - забележителен учен, философ, теолог и проповедник, преподавател и ректор на Карловия университет. Като последовател на Джон Уиклиф, той става идеолог на Чешката реформация.

Поради убежденията му католическата църква го обвинява в ерес, осъжда го и го изгаря на клада. Смъртта му довежда до масово народно движение в Чехия известно като Хусистки войни, повлияли значително върху духовния облик на Европа през XV и XVI век, смятани и до днес за символ на борбата за свобода и справедливост.

Ян Хус е роден най вероятно през 1371 г. в селището Хусинец в Южна Чехия. Основното си образование завършва в местното училище в Прахатице, по-късно заминава за Прага, където учи в Карловия университет. Получава бакалавърска, магистърска степен по изкуствата, през 1401 г. е избран за декан на Философския факултет, по-късно става Ректор на Университета. След ръкополагането му проповядва главно във Витлеемския параклис в Прага. В речите си обръща внимание на състоянието на римокатолическата църква, нейното морално падение, обогатяване чрез продажбата на така наречените индулгенции. Като превъзходен оратор е успявал да увлече обикновените хора и се превръща в техен символ.

Хус е бил не само отличен проповедник, но и забележителен книжовник, който издава няколко значими теологични труда, получили признание от специалистите в тази област. Също така има значителен принос за опростяването на чешкия правопис.

През 1412 година напрежението между Ян Хус и върховните представители на църквата достига своята кулминация. След като му е забранено да извършва литургия в Прага, той заминава в провинцията и в околностите на крепостите Краковец при Раковник и Кози Храдек в Южна Чехия и проповядва под открито небе.

През ноември 1414 г. в град Констанц /югозападна Германия/ XVI е свикан Вселенски събор - по това време най-голямото събрание на църковни сановници /също и място за срещи на изтъкнати представители на светската власт и решаване на различни политически интереси/. Този събор е трябвало да разгледа църковния разкол, да реформира църквата като разреши проблемите на вероучението и премахне еретизма. Ян Хус е призован да защити каузите си.

Въпреки писмото за неговата лична неприкосновеност издадено от крал /по-късно император/Сигизмунд Люксембургски той е задържан, хвърлен в затвора и обвинен в ерес. При публичното изслушване не му е дадена възможност да се защити и след като не отстъпва от своите убеждения, е обявен за непоправим и закоравял еретик, и на 6 юли 1415 г. е изгорен на клада пред крепостните стени на гр.Констанц.

Идеите на Хус, драматичните обстоятелства при осъждането му и неговата смърт предизвикват силно обществено недоволство в Чехия, което прераства в т. нар. хуситско движение. Хуситството - религиозно движение на хуситите, е играло основна роля в чешката история и е представлявало значима тема в националното и европейското реформаторско движение. Почти 6 века по-късно римокатолическата църква реабилитира Ян Хус и го признава за реформатор на църквата. Почитан е като мъченик и от православната църква.

Ян Хус е една от най-големите личности в чешката история и датата на неговото изгаряне на клада е обявена за национален празник. С пълно право неговото име е в съзнанието на световната културна общност като символ на борбата за справедливост. За чешкия народ той остава преди всичко вечен пазител на истината, като си припомня неговия завет: „Търси истината, слушай истината, учи истината, обичай истината, говори истината, пази истината, защитавай истината чак до смърт!”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Ян Хус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Най-накрая нещо свестно, смислено и умно. Днесбг да прочетат 10 пъти на глас последното изречение.