Джокондата – извън Лувъра!?

Шедьовърът ще бъде показван и по други места
1 мар 2018 16:37, Петя Славова
2
Джокондата – извън Лувъра!?
Снимка: Reuters

Френската министърка на културата Франсоаз Нисен заяви, че сериозно ще проучи въпроса за преместването на Джокондата в рамките на план, в който шедьовърът да бъде показван и на други места, извън Лувъра, предаде Франс прес.

Нисен възнамерявала отново да обсъди въпроса с директора на престижния музей, който не би се противопоставил на подобна идея. Проектът включва излагането извън Лувъра и на други емблематични творби.

"Моята идея е да се преборим с културната дискриминация на нацията, а пътуващите експозиции са един от начините за преодоляването й", изтъкна Нисен, цитирана от БТА.

Запитана относно възраженията на реставраторите и на експертите за рисковете за шедьоврите при тяхното транспортиране, френската министърка изтъкна:"Ние се срещнахме със същата съпротива, когато решихме да изнесем гоблена от Байо. Но правителството реши артефактът да бъде предоставен на Великобритания през 2022 година по време на ремонтните работи на музея, в който гобленът се съхранява".

Кметът на град Ланс, където се намира филиал на Лувъра, заяви, че е готов да приеме в местния музей картината на Джокондата. Запалянковците на едноименния футболен клуб разиграха огромна сценография на стадиона с лика на Мона Лиза, с което пожелаха шедьовърът да гостува на тяхна територия.

Джокондата е била показвана в САЩ и в Русия. През 1911 година безценното платно беше откраднато от Лувъра от италианец, който беше задържан през 1913 година, когато се опита да продаде картината на колекционер в град Флоренция, припомня агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
32
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
оригиналната е в трезора на Лувъра...
1
0
 
32
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
не разбирам защо се спори...това което ще пътува, ще бъде копие...дори оригиналната Мона Лиза в Лувъра по всяка вероятност е копие...