Изложба "Руската зима" показва съкровище на ЮНЕСКО

Посетителите ще видят църква от 1532 година и дървен руски дворец
17 яну 2020 15:36, Павел Гълъбов
19

Снимка: РКИЦ

Руската зима е сезонът, който успява да вдъхнови най-голяма част от руските писатели, поети, художници и артисти. През този период от годината хората са имали време да се отдадат на мислите и семействата си. Зимата е символът на Русия, всеки чужденец свързва северната държава точно с този сезон.
Още по темата

В Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София се откри изложбата Руската зима. Очарованието на празниците в Коломенское“. Всеки посетител ще може да види истинска руска зима в един от най-красивите парк-музеи на руската столица Москва. На самото откриване присъства директора на Московския държавен обединен парк-музей „Коломенское-Измайлово-Люблино“ Всевелод Александрович Тимофеев, заедно с ръководителите на РКИЦ, свещеник и красивата уредница Лидия Чертницева, която изпълни ролята на болярка, разказваща за богатствата на музея, в който работи.

Конференция на българските аспиранти в Русия търси диалог между учените

Коломенское е включено в списъка на ЮНЕСКО със своята църква „Възнесение Господне“, построена в чест на дългоочаквания наследник на Иван Грозни, Василий III, през 1532 година. Това е първата тухлена църква по руските земи, архитект на красивата сграда е италианският архитект Петър Франциско Анибале.

През 2009 година е взето решението да се възстанови дървеният дворец на руския цар Алексей Михайлович Романов, който обожавал това красиво кътче от Подмосковието. Тук руският цар направил своя дворец, изцяло от дърво, в типично руски приказен стил.  Лидия Чертницева разказа пред всички гости на изложбата, че пътуването на Романов от Кремъла в Москва до двореца му в Коломенское отнемало 50 часа. Походът включвал над 300 коне и множество придворни, които да се грижат за царското семейство.

По време на изложбата „Руската зима. Очарованието на празниците в Коломенское“ ще видите още богат архив на красиви древни икони и снимки на обичаи по посрещането на новата година. Също така е представен и силно тачения сред руснаците празник „Масленица“ (Сирни заговезни), в този празничен период сред жителите на Русия е прието да се празнува цяла седмица, да се пекат много палачинки, символ на бъдещата плодородна година.

Входът за изложбата е свободен.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма нищо лошо в това, човек да допълни общата си култура като посети една изложба.
14
2
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 месеца
Антибългарски сайт.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледам 80%-ните са се изказали надлежно негативно.
12
0
 
0
 
! Отговори
Грозний преди 4 месеца
Не знам защо се сещам за Банго Василий дето спасил ромите. Дали са го сурвакали в банята по време на дългите зими...
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поредното хибридно, русофилско сборище със съмнителна културна стойност. Снимки на църква, репродукции на икони... WTF?!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
„Масленица“ (Сирни заговезни) се празнува цяла седмица. В един от дните на тази седмица, зетьовете гостуват на тъщите си.
9
5
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 4 месеца
А ти що не ходиш в благословената земя, а ни тровиш тук? Айде, чамодан, вокзал и да те няма.
8
4
 
8
 
! Отговори
Данчо Калиграфа от С преди 4 месеца
Красота!!! наи чистата зима с наи бял сняг е в Русия защото е благословена от Бога земя. Това го пишат дори и американците четете!
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На снимките се виждат и икони. Каква демагогия!!! Точно руснаците се опитват да говорят за Християнство и Православие, какво безсрамие!!! Те, които и до ден днешен държат на показ в центъра на Москва мумията на един сифилитичен хомосексуалист и антихрист. Какво нечувано варварство. Ето това е типичната руска демагогия!
6
11
 
3
 
! Отговори
САЩ над всичко преди 4 месеца
САЩ нас Всичко !!! С мърт за рашка !!!
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А дали ще има снимки на алкохолици паднали и замръзнали на улицата, защото всяка зима стотици хора умират по тоя скотски начин в Русия?
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво да и гледам на руската зима? Нали 45 години я гледахме тая зима, та сега не можем да се отлепим от дъното на нужника в който ни вкара Русия.
3
11
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 4 месеца
Ами бягай да гледаш, най-добре на живо и с еднопосочен билет.
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има какво да се види.
1
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По време на руската зима се пие и препарат за вана Боярашник.