COVID-19 уби културата, спорта, свободните професии. Ще помогне ли държавата?

Промоутъри и независими артисти, пресмятат загубите
Обновена: 27 мар 2020 11:17 | 27 мар 2020 10:52, Петя Славова
305
COVID-19 уби културата, спорта, свободните професии. Ще помогне ли държавата?
Цветелина Грозданова-Давидова. Снимка: БГНЕС

COVID-19 поставя на карта бъдещето на събитийно-развлекателния сектор, независимите артисти и на всички, ангажирани в културата по един или друг начин. Загубите от разрастващата се зараза само за дни са за милиони и тепърва ще нарастват, съобщава БГНЕС.

Промоутъри, представители на независимата кино гилдия и на театъра коментират проблемите, много от които тепърва предстоят:

Цветелина Грозданова – Давидова, съосновател и управител на Агенция, организираща събития, концерти, фестивали, изложения, семинари, културни и образователни мероприятия в България и по света.

"Компании като нашата се причисляват към малкия и среден бизнес – бизнеси, които разчитат изцяло на собствени сили и самофинансиране, а не на държавна подкрепа, и които всеки месец внасят десетки хиляди в държавата, посредством данъци, такси и осигуровки", обяснява тя.

По думите й последните седмици вниманието много активно се насочва към определени сектори в бизнеса, които са силно засегнати от наложените от правителството мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 – и по-точно секторите туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, транспорт – но сред най-силно засегнатите спада и събитийно-развлекателния сектор.

"Разбираме, подкрепяме и изпълняваме приетите мерки, но от своя страна, ние също бихме желали да получим разбиране и подкрепа от държавата, тъй като бизнесът, ангажиран с организация на събития, е напълно блокиран.

До момента нашият сектор се асоциира основно с организациите и компаниите, занимаващи се с културни мероприятия – театър, кино, изложби, а също и със самоосигуряващите се лица, свързани с творческите професии.

Мащабът на засегнатите обаче е много по-голям. Събитийният сектор е огромна индустрия, ангажираща стотици хиляди лица и покриваща стотици компании, активни в следните сфери.", обяснява Цветелина Грозданова - Давидова.

По думите й, тук са вклизат търговските изложения, конференции, симпозиуми, бизнес форуми. Там са и културните мероприятия – концерти, фестивали, театрални постановки, изложби и всички, ангажирани с тях – артисти, агенти, сценаристи, режисьори, продуценти и др. В списъка на засегнатите са спортните мероприятия, образователните и развлекателни събития, залите,  PR и рекламни компании, популяризиращи тези събития.

Тези компании са сред най-пряко засегнатите от стремглаво разрастващата се икономическа криза. Вече месеци, ефектът от поголовно разширяващия се обхват на вируса оказва влияние върху тези бизнеси. "Всички договори са спрени или в етап на забавяне, поетапно се канселираха и отложиха стотици събития, продажбите на билети за събития спряха, в резултат на страха на посетителите от отлагане на събития. Последния месец и седмици обаче, работата ни е напълно блокирана предвид факта, че мерките за ограничаване на вируса налагат спиране и преустановяване на провеждането на всякакъв тип публични мероприятия. Само за пример, през последния месец нашата компания изгуби над 500 хил. долара, поради блокирани и неосъществени събития, които трябваше да се случат до края на май 2020 г.", отбелязва още Цветелина Грозданова-Давидова.

По данни, изложени до момента в медиите, загубите в сектора от канселирани събития само до юни 2020 г. са над 7 млн. лева. Тук възниква и друг проблем – организаторите на събития, които са продали билети за тези мероприятия, не желаят да върнат парите от билетите на публиката, тъй като приемат ситуацията като форсмажор и очакват да получат шанс да проведат събитията си в рамките на година. От друга страна обаче, страните, които вече са получили плащания по тези събития – като зали за събития, изпълнители, технически компании и др., не желаят да върнат получените хонорари, защото също приемат ситуацията като форсмажор. Така се навлиза в един порочен кръг, в който всеки се стреми да запази полученото до момента възнаграждение, а крайните клиенти – публиката – не получава нищо, а вероятно няма и да получи, тъй като голяма част от компаниите по тази верига ще са принудени да обявят фалит до няколко месеца.

Друг пример – какво се случва с големите изложбени сектори и организаторите на търговски изложения и конференции, като например Интер Експо Център? Това са организации, в които са наети стотици лица на трудови договори, а в момента тези центрове и зали нямат възможност да дават нито помещенията си под наем, нито самите те да финансират дейността си, инициирайки събития в тези помещения.

Техническите изпълнители на събития, сред които Dinacord, Stagemasters, Хадад, SEG и редица други, които поддържат големи технически екипи, в момента също нямат възможност да осъществяват своята дейност. Същото се отнася и до маркетинговите агенции, които традиционно се занимават с популяризацията и рекламата на тези продукции.

От бранша изпращат исканията си към правителството и апелират за предприемане на спешни мерки за подпомагане на бизнеса, в тези сектори, сред които поемане от НОИ на поне 60% от разходите за заплати на служителите през идните месеци (съобразно обявените първи мерки в подкрепа на бизнеса и работниците, обявени от министъра на финансите).

От там също искат осигуряване на безвъзмездни държавни или европейски субсидии за сектора, както в момента се случва в редица страни по света като Германия, Франция, Испания, Великобритания, Австралия и др.

Да има  гратисни периоди от минимум 2 месеца за изплащане на задължения и данъци към държавата, което включва: ДДС, осигуровки, данъци и такси на наети лица, данък печалба, дължими плащания към бюджетни организации, събиране на авансов данък печалба.

Да се задължат банките и банковите институции за предоставяне на гратисен период от минимум 3 месеца за изплащане вноските по бизнес кредити на юридически лица и организации, опериращи в нашите сектори. Също така да се задължат банките и банковите институции за предоставяне на гратисен период от минимум 3 месеца за изплащане вноските по жилищни кредити на физически лица и семейства, работещи в нашите сектори.

Да има  компенсация на хората, които ще бъдат временно в отпуск поради блокиране дейността на техните работодатели, опериращи в изброените по-горе сектори потенциално увеличаване на цената на билетите за кино през есента, както и готовност от страна на потребителите да подкрепят горепосочените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
18
 
! Отговори
мак преди 4 години
Всички сме засегнати, работодатели, работници, всеки бранш. Ще помогне ли държавата на всички? Едва ли.
111
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не е необходимо държавата да помага. Камо ли на богати спортисти
110
0
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 117 Да , ама тези които си изброил имат милиони . А нашите с потупване по рамото и ободряващ шамар зад врати.
109
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментарите ви показват само колко елементарно ви е мисленето. Точно преди корона вируса медиците седмици и месеци наред искаха някой да им обърне някакво внимание. Същите които сега плюят по спорта и културата и тогава плюеха по медици, но сега вечер им ръкопляскат от балконите. Не знам дали осъзнавате колко сте жалки.
108
10
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Ковид -19 уби живота на хората в целия свят , благодарение на китайците.Да им благодарим, както благодарихме на СССР след Чернобил. Но нали са наши братя , комунисти. ..Кво да ги правиш , съдба !Подариха ми ми лично на мен един хубав рак на простатата.Благодаря им от сърце.Сега се чудя как да се самоубия .Борисов няма никаква вина.
107
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оплакват се *** около творците, но не че са на загуба а за пропусната печалба.Наглеци.
106
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Културата Спорта Ресторантьорството, Хотелиерството и Туризма са свързани по между си отрасли. На Раковска театрите обикновенно са пълни - там работят не само актьори но и гримьори и сценични работници. Рок фестивалът в Каварна пълни хотелите и ресторанте в града. Край Бургас, Казанлък и в много други градове също има културни фестивали пълнещи ресторантите и хотелите с туристи. Нормално тези отрасли захранва бюжета с данъци.Култура далеч не означава заплатите на няколко актьора.
105
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да продават бентлитата, майбасите къщите за гости.Някой ще ги купи и ще им продължи делото.Тея какво искат само те на кацата с меда.Не става така браТчеди -и не става. Това е пазарната икономика дето вие я искахте.Интересното е ,че не може все да си отзаДЕ случва се и да си отпреДЕ.
104
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По цял свят музиканти, певци, творци се включиха с безплатни стримове за подкрепа на хората а у нас реват за субсидии.
103
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те повечето културтрегери цял живот са на държавната софра и първи ревнаха за пари. В случая не се отнася за интервюираната, защото те са си частни фирми, които си плащат данъци, осигуровки и тнт. Дано се отсее плявата и да получат помощ, тези които наистина допринасят за Културния живот с труда си, но не за сметка на други плащания.
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааааааа "Давидова"..... Яснооооооооо.Не, мерси.
101
2
 
16
 
! Отговори
Четете книги преди 4 години
Точно машината за пари уби и спорта и културата,но авторката няма как да го разбере.Човек трябва да се върне към книгите и здравословния начин на живот.Да обърне внимание на хората около него и собствения си град,а не да скита из света безцелно за да прави безсмислени селфита.Пази Боже ако не извлечем поуки от тази чума на века.А трябва.
100
0
 
6
 
! Отговори
НЕ НЕ НЕ преди 4 години
отговор - НЕ , съвсем други са интересите на "държавата"
99
0
 
12
 
! Отговори
най преди 4 години
добре които печелеха най много харчеха и сега да искат от държавата е малко неудобно
98
2
 
16
 
! Отговори
Четете книги преди 4 години
Пълни глупости.Авторката трябва да се срамува от статията си.Реалността е друга.И спорта и културата бяха стигнали дъното.И то от десетилетия.Те бяха се превърнали в своята противоположност заради машината за пари ,която обслужваха.Спомнете си даже нашия смешен преход.Всеки бандит си купуваше я спортен клуб ,а спонсорираше т нар "култура" на простотията и после не плащаше данъци.За туризма и хотелите какво да кажа,там се виждаше най -ясно как ни пращат за зелен хайвер .Няма да ни липсват.
97
1
 
14
 
! Отговори
Ще. е като през 45г преди 4 години
Бащицата вместо да се загрижи за обикновеното бг семейство с директна помощ за всеки с бг лична карта и дете ,затъна като патър в калчища във сложни комбинации банки за развитие търговски,браншови и други врътки и ефекта накрая ще са бунтове щото неговите пари никога няма стигнат до обикновените хора които ще са безработни доста време.....според даването на пари излиза ,че само полиция и здравеопазване са му мили ,добре те си вършат работата ,а другите ще си седят гладни и ще се радват..
96
0
 
5
 
! Отговори
До 102 преди 4 години
ноЙ?
95
6
 
5
 
! Отговори
SS преди 4 години
В USA дават хеликоптерни пари на всеки,за да може да оцелее! Тука ще дадът ли?Няма да мине много време и по традиция всеки ще се оправя кой както може!Дано не съм прав.
94
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си спомням държавата някога да ми е дала и един лев, а някои типове опитват непрестанно да я цоцат и то за щяло и нещяло.
93
0
 
3
 
! Отговори
Цоньо преди 4 години
Малеййййййййййййййййй, мислил ли си е някой какво ще стане, малеййййййй, апропо, за кога се очакваше Второто... да не го казвам?