COVID-19 уби културата, спорта, свободните професии. Ще помогне ли държавата?

Промоутъри и независими артисти, пресмятат загубите
Обновена: 27 мар 2020 11:17 | 27 мар 2020 10:52, Петя Славова
305
COVID-19 уби културата, спорта, свободните професии. Ще помогне ли държавата?
Цветелина Грозданова-Давидова. Снимка: БГНЕС

COVID-19 поставя на карта бъдещето на събитийно-развлекателния сектор, независимите артисти и на всички, ангажирани в културата по един или друг начин. Загубите от разрастващата се зараза само за дни са за милиони и тепърва ще нарастват, съобщава БГНЕС.

Промоутъри, представители на независимата кино гилдия и на театъра коментират проблемите, много от които тепърва предстоят:

Цветелина Грозданова – Давидова, съосновател и управител на Агенция, организираща събития, концерти, фестивали, изложения, семинари, културни и образователни мероприятия в България и по света.

"Компании като нашата се причисляват към малкия и среден бизнес – бизнеси, които разчитат изцяло на собствени сили и самофинансиране, а не на държавна подкрепа, и които всеки месец внасят десетки хиляди в държавата, посредством данъци, такси и осигуровки", обяснява тя.

По думите й последните седмици вниманието много активно се насочва към определени сектори в бизнеса, които са силно засегнати от наложените от правителството мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 – и по-точно секторите туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, транспорт – но сред най-силно засегнатите спада и събитийно-развлекателния сектор.

"Разбираме, подкрепяме и изпълняваме приетите мерки, но от своя страна, ние също бихме желали да получим разбиране и подкрепа от държавата, тъй като бизнесът, ангажиран с организация на събития, е напълно блокиран.

До момента нашият сектор се асоциира основно с организациите и компаниите, занимаващи се с културни мероприятия – театър, кино, изложби, а също и със самоосигуряващите се лица, свързани с творческите професии.

Мащабът на засегнатите обаче е много по-голям. Събитийният сектор е огромна индустрия, ангажираща стотици хиляди лица и покриваща стотици компании, активни в следните сфери.", обяснява Цветелина Грозданова - Давидова.

По думите й, тук са вклизат търговските изложения, конференции, симпозиуми, бизнес форуми. Там са и културните мероприятия – концерти, фестивали, театрални постановки, изложби и всички, ангажирани с тях – артисти, агенти, сценаристи, режисьори, продуценти и др. В списъка на засегнатите са спортните мероприятия, образователните и развлекателни събития, залите,  PR и рекламни компании, популяризиращи тези събития.

Тези компании са сред най-пряко засегнатите от стремглаво разрастващата се икономическа криза. Вече месеци, ефектът от поголовно разширяващия се обхват на вируса оказва влияние върху тези бизнеси. "Всички договори са спрени или в етап на забавяне, поетапно се канселираха и отложиха стотици събития, продажбите на билети за събития спряха, в резултат на страха на посетителите от отлагане на събития. Последния месец и седмици обаче, работата ни е напълно блокирана предвид факта, че мерките за ограничаване на вируса налагат спиране и преустановяване на провеждането на всякакъв тип публични мероприятия. Само за пример, през последния месец нашата компания изгуби над 500 хил. долара, поради блокирани и неосъществени събития, които трябваше да се случат до края на май 2020 г.", отбелязва още Цветелина Грозданова-Давидова.

По данни, изложени до момента в медиите, загубите в сектора от канселирани събития само до юни 2020 г. са над 7 млн. лева. Тук възниква и друг проблем – организаторите на събития, които са продали билети за тези мероприятия, не желаят да върнат парите от билетите на публиката, тъй като приемат ситуацията като форсмажор и очакват да получат шанс да проведат събитията си в рамките на година. От друга страна обаче, страните, които вече са получили плащания по тези събития – като зали за събития, изпълнители, технически компании и др., не желаят да върнат получените хонорари, защото също приемат ситуацията като форсмажор. Така се навлиза в един порочен кръг, в който всеки се стреми да запази полученото до момента възнаграждение, а крайните клиенти – публиката – не получава нищо, а вероятно няма и да получи, тъй като голяма част от компаниите по тази верига ще са принудени да обявят фалит до няколко месеца.

Друг пример – какво се случва с големите изложбени сектори и организаторите на търговски изложения и конференции, като например Интер Експо Център? Това са организации, в които са наети стотици лица на трудови договори, а в момента тези центрове и зали нямат възможност да дават нито помещенията си под наем, нито самите те да финансират дейността си, инициирайки събития в тези помещения.

Техническите изпълнители на събития, сред които Dinacord, Stagemasters, Хадад, SEG и редица други, които поддържат големи технически екипи, в момента също нямат възможност да осъществяват своята дейност. Същото се отнася и до маркетинговите агенции, които традиционно се занимават с популяризацията и рекламата на тези продукции.

От бранша изпращат исканията си към правителството и апелират за предприемане на спешни мерки за подпомагане на бизнеса, в тези сектори, сред които поемане от НОИ на поне 60% от разходите за заплати на служителите през идните месеци (съобразно обявените първи мерки в подкрепа на бизнеса и работниците, обявени от министъра на финансите).

От там също искат осигуряване на безвъзмездни държавни или европейски субсидии за сектора, както в момента се случва в редица страни по света като Германия, Франция, Испания, Великобритания, Австралия и др.

Да има  гратисни периоди от минимум 2 месеца за изплащане на задължения и данъци към държавата, което включва: ДДС, осигуровки, данъци и такси на наети лица, данък печалба, дължими плащания към бюджетни организации, събиране на авансов данък печалба.

Да се задължат банките и банковите институции за предоставяне на гратисен период от минимум 3 месеца за изплащане вноските по бизнес кредити на юридически лица и организации, опериращи в нашите сектори. Също така да се задължат банките и банковите институции за предоставяне на гратисен период от минимум 3 месеца за изплащане вноските по жилищни кредити на физически лица и семейства, работещи в нашите сектори.

Да има  компенсация на хората, които ще бъдат временно в отпуск поради блокиране дейността на техните работодатели, опериращи в изброените по-горе сектори потенциално увеличаване на цената на билетите за кино през есента, както и готовност от страна на потребителите да подкрепят горепосочените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
6
 
! Отговори
A преди 4 години
Бе явно не ги е утрепал съвсем щом още се оплакват
131
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Задавате ли си въпроса, кой всъщност е държавата??? Че , постоянно, държавата, та държавата. Другари, държавата е съвкупност от интелигентни индиви, които се грижат за нея, а не постоянно да очакват от нея.Държавата не марксическо понятие.
130
0
 
7
 
! Отговори
stamen преди 4 години
Тия хора не можаха ли да разберат, че държавата няма от къде да вземе пари, за да помага на всеки. Единствената помощ, която държавата трябва да окаже е да си плати незабавно дълговете към всички фирми-доставчици, данъчни кредити и т.н. Защото това са си техни пари.
129
0
 
5
 
! Отговори
*** преди 4 години
Всеки народ има нужда и от култура и от спорт, ноооо изобщо няма да ми е мъчно за разни бездарни актьорчета, рецитиращи във всеки безсмислен филм и сериал. Не може да си вършиш посредствено работата, да си некоректен към държавата и после хиляда претенции. Това важи за всички браншове.
128
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дейностите обслужващи забавленията, ще минат на заден план.
127
0
 
13
 
! Отговори
Мхм преди 4 години
Ако държавата помогне на всички, които са се наредили и искат, след това ни чака хиперинфлация.
126
0
 
3
 
! Отговори
*** преди 4 години
До НеА в училище часовете по български език посещаваше ли?
125
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
COVID-19 уби културата, спорта, свободните професии...---------------То пък една култура....., по-добре без нея!Виж, тъй наречения платен масов спорт у Фитнес Залите опустя!Но, може да преминем на безплатния спорт - джогинг, колоездене- поне докато не въведат "извънредно положение".Виж, със "свободните професии" е сложно... особено с най-древната професия...Но, затова пък днес имаме нови технологии - могат да използват видео занаята.
124
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие не разбрахте ли ,че в тази държава всеки сам трябва да се спасява
123
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е ясно. Мутрите се гетвят да си преразпределят нашите пари. А за малкия човек, пак нищо.
122
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Актьорите да ходят доброволци и да шият маски ... какво сега. Нямаме нужда в момента някой да се прави на ***. Да ходят да разнасят храна чрез онлайн платформите. Толкова ли е под тяхното ниво да си изкарат хляба поне веднъж с нещо, което не включва шизофриния?
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички са засегнати, но не на всички ще бъде помогнато и това беше идеята от самото начало
120
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде скотонаселение, тичайте за тоалетна хартия и пак да преизберете Баце ви Гойко - доктора на пожарникарските науки.
119
0
 
15
 
! Отговори
дедо ви преди 4 години
Много ме че ще има масови фалити на хотелиери и кръчмари. Тези са най-алчната прослойка дето все реве и иска постоянно все-повече. Хак да им е ...да се задавят сега!
118
0
 
4
 
! Отговори
Един дядо от село преди 4 години
Не
117
0
 
11
 
! Отговори
? преди 4 години
На никой не му пука за културата и спорта.
116
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама моля ви, нека докторите да седят с месеци в болницата, да не се виждат със семействата си, да се заразяват, да умират до леглата на пациентите, докато вие сте вкъщи и се жалите как нямате пари за белО и шампанско.
115
3
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До мак 124 Да , ама Корделия обещава че всички пари ат държавния резерв ще ги дари на нуждаещите се.Така се прави по социалистически.А след това пак Борисов.Кво да проиш ?Съдба социалистическа.
114
2
 
23
 
! Отговори
Йоахим Ферзенхелд преди 4 години
Егати културата, щом едим грип може да я убие...
113
1
 
18
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Четете книги 114 Всеки нормален човек знае,че спорта е пари. Това за здравето е за наивници.Как да си обясним спортове за които се припада на финала , или онези нещастници дето се пребиват до смърт. Това не е спорт , а гладиаторство.