В памет на Кристо предлагат летището ни да носи неговото име

Предложението е на бившия депутат Юлиан Попов
Обновена: 3 юни 2020 09:40 | 3 юни 2020 09:40, Петя Славова
601

 

На 84-годишна възраст в дома си в Ню Йорк почина в последния ден от май артистът Христо Явашев – Кристо. Негови произведения има в 140 музея в света. А предложението софийското летище да бъде кръстено на негово име идва от бившия депутат Юлиан Попов.
Още по темата

"Предложението е сериозно, но аз си давам сметка, че то ще предизвика различни коментари, включително и за това, че той не се е връщал в България. Въпросът за това как да се кръсти едно летище не е въпрос на патриотизъм. Летището е място, където хората се събират от цял свят. И това е едно много динамично място", каза бившият служебен министър на околната среда и водите Юлиан Попов в ефира на "България сутрин".

По думите му това, което имаме сега, е по-скоро една голяма автогара или гара.

"Кристо е световна и глобална фигура. От една страна ние имаме някакво задължение да отпразнуваме изключителното изкуство и размах, който той има, независимо дали го харесваме или не. Струва ми се, че по този начин ще дадем на това съоръжение някаква форма, дизайн. Той не е човек, който беше враждебен към България, той е глобален човек. Така както 2 милиона души са напуснали страната ни, а повечето от тях няма да се върнат в България. Но вместо да им се предлага по 1 000 лв. да се върнат, да се извърши един жест", коментира Попов пред Bulgaria ON AIR.

Според него сме страна, която пръска хората си по света.

"Ние живеем с тази идея, че нека има българи по света, но и в България да идват успешни хора от света", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


601
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
33
 
! Отговори
gio преди 4 години
това е пълна глупост. Този човек не само, че не се е връщал в България, но и се е отказал от нея. В интервю през 2013г. не само обижда "тъпата" по негови думи България, но казва и че безродник. Да му метат тогава прахта в космоса и да се носи из Всемира.Недопустимо е след подобни изказвания въобще да се кръщава нещо на негово име, та дори да е бил най-влиятелния човек в света.
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам новото име на летището ни да е БРАТЯ ДОМУЗОВИ.Все пак те са най-успялите бизнесмени в Ко чината.А също и приятели на Премиерчето. И той ще се радва.
41
2
 
13
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
моля, я пак?!
40
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Летището трябва да се казва "Враждебна" и точка......
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре ми звучи - Летище ПЕЕВСКИ.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А един ден лека промяна и ще стане Криско :)))
37
4
 
7
 
! Отговори
до 34 преди 4 години
Между другото ГРИГОР ДИМИТРОВ не е никак лошо предложене.Той е вторият най-известен българин в света след Христо Стоичков.Би могло да се кръсти дори - ГРИГОР & ХРИСТО.Или пък СТОИЧКОВ & ДИМИТРОВ.Това ще донесе много повече полза на страната ни от чадърите на Кобилка Ангелкова.
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЛЕТИЩЕ СПИСАРЕВСКИ!!!
35
5
 
26
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Хора, които са се отрекли от България ме дразнят и не искам да ги виждам в публичното пространство. Не искам медиите да го третират като успял българин и с гордост да ми го показват. Той е един успял чужденец, един от хиляди други и всички тия статии относно тоя чужденец откровенно ме дразнят.
34
26
 
6
 
! Отговори
Всъщност... преди 4 години
...предложението е смислено и изключително артистично, но тези му качества няма как да бъдат оценени от интелектуалния елит на този форум за лузъри. Смислено е, защото демонстрира нашето великодушие към изцепките на един ексцентричен сънародник със световно име. Артистично, защото е намигане към името на летището във Вечния град. И удобно - ежедневно това летище се ползва от стотици сънародници, които не искат да живеят в страната ни.Според мен - отлични основания предложението да се приеме!
33
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-полезно ще е летището да се кръсти Христо Стоичков.Това е най-известният българин по света.Нищо че е най-тъ пият. То българите са известни именно с това.Какви са тия глезотии - Явашев, Мавашев, Кристо.След като си е кръстен точно Христо. За какво се отказал от името си.
32
1
 
16
 
! Отговори
Тц, ни стаа! преди 4 години
Да кръстят Парижкото летише - Христо!!!Вие още малко и Григор Димитров ще искате да го кръстите
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Летището ще се казва Бойко Борисов. Точка.
30
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек, не успял да започне работа в ни един колбасарки цех, като опаковчих, поради некадърност, не може да дава името си на летище София!!!
29
4
 
16
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Мисля, че господин Стоичков е много по-популярен по света от този Христо Явашев. Така че предлагам летището ни да се казва Христо Стоичков.
28
1
 
17
 
! Отговори
от Летище София преди 4 години
- Не може! Вече е решено след време летището да бъде прекръстено на "Барба Ганьос" в чест на - сещате се на кого.
27
5
 
32
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
Летището ни да носи името на човек, който казва, че не иска да се върне в "тъпата България"? Много комплексиран народ ще излезем, ако го направим. А тоя дето го предлага не разбирам на кой се натяга. Ако ще правим така, защо да не се казва Асен Йорданов - човек който има действителен принос в световната авиация и не се е срамувал, че е Българин? Да сме говорим, че "творчеството" на въпросния Кристо е меко казано неразбираемо, да не кажа малоумно, ама те днешните разбирания за изкуство са едни ..
26
1
 
18
 
! Отговори
това чиче-соpoсоид преди 4 години
човек като му прочете биографията и разбира откъде идва нелепото предложение. Вярно е, че Кристо беше от привилегированото племе, но всяко нещо си има граница...
25
4
 
22
 
! Отговори
aa преди 4 години
на тоя ли дето мразеше България тотално, ама вие умните и красивите не сте такива бе вие сте ................... многоточие
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Христо в класацията на българине е някъде в най-задния край, до хора като Биби, Горани, Шкембе войводи