В памет на Кристо предлагат летището ни да носи неговото име

Предложението е на бившия депутат Юлиан Попов
Обновена: 3 юни 2020 09:40 | 3 юни 2020 09:40, Петя Славова
601

 

На 84-годишна възраст в дома си в Ню Йорк почина в последния ден от май артистът Христо Явашев – Кристо. Негови произведения има в 140 музея в света. А предложението софийското летище да бъде кръстено на негово име идва от бившия депутат Юлиан Попов.
Още по темата

"Предложението е сериозно, но аз си давам сметка, че то ще предизвика различни коментари, включително и за това, че той не се е връщал в България. Въпросът за това как да се кръсти едно летище не е въпрос на патриотизъм. Летището е място, където хората се събират от цял свят. И това е едно много динамично място", каза бившият служебен министър на околната среда и водите Юлиан Попов в ефира на "България сутрин".

По думите му това, което имаме сега, е по-скоро една голяма автогара или гара.

"Кристо е световна и глобална фигура. От една страна ние имаме някакво задължение да отпразнуваме изключителното изкуство и размах, който той има, независимо дали го харесваме или не. Струва ми се, че по този начин ще дадем на това съоръжение някаква форма, дизайн. Той не е човек, който беше враждебен към България, той е глобален човек. Така както 2 милиона души са напуснали страната ни, а повечето от тях няма да се върнат в България. Но вместо да им се предлага по 1 000 лв. да се върнат, да се извърши един жест", коментира Попов пред Bulgaria ON AIR.

Според него сме страна, която пръска хората си по света.

"Ние живеем с тази идея, че нека има българи по света, но и в България да идват успешни хора от света", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


601
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
523
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...и българизмите на хроничните български ганнююввее влязаха в действие, ще се кръщава наред!:))))))))))))))))))))))
522
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решено е вече... На заминаващи ще се казва Кристо, а на пристигащи ще е Враждебна.
521
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой тоя бе??? Тва летище го е строил бай ви Тошо. Тодор Живков е този на когото трябва да се казва леъището на България!
520
1
 
5
 
! Отговори
Бай Ганя преди 3 години
Д а беше поне зачулил някоя сграда в Бг.например народното събрание
519
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Този многознайко да дойде да живее в БГ и на него ще кръстим някой сокак!
518
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 538Мда. Странно, как нямат нищо против български църкви, улици и пр да бъдат наричани на името на хора за които е известно, че са работили срещу България (като Граф Игнатиев), но световноизвестен артист от български произход, когото държавата не само че е прогонила с политиката си, но и му е отнела гражданството е недопустимо да бъде обмислян за кандидат. Същите тези припадат по "творчеството" на разни съветски колхозници, но световно признатото изкуство на Христо е "безмислица".
517
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз лобирам за Чобанова нива за име. Може и Иван Славко щото народа го обича с цялото си сърце защото крадеше от народа развяваше си пръднята за народна сметка и за благодарност казваше че тоя *** народ това заслужава. Кристо и Георги Марков не заслужават мньеее...твърду нье
516
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилите мразят всичко българско, а седнали да обясняват колко българин е Кристо.За разлика от Кристо всики русофил е готов всеки момент, не да продаде, а да предаде България, докато Кристо нищо лошо не е сторил на държавата. По-скоро русофилската комунистическа фашистка държава му отнема българското гражданство и го обявява за невъзвращенец.
515
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да,ама неА България принципно извини ли му се официално за това, че Комунистите му отнеха гражданството?
514
1
 
3
 
! Отговори
да,ама не преди 3 години
Считам,че името Христо Явашев подхожда най-вече на някое предприятие произвеждащо пластмасови или хартиени опаковки!И най-добре е това предприятие да е свързано със франция или САЩ,тъй като името Хр.Явашев изобщо не се свързва с България!Доколкото знам,даже не е искал да говори български!Но Георги Иванов-това е друго нещо!но има още едно име -Асен Йорданов-човек,който почти целия си живот е отдал на летателното дело!И е неизмеримо по-машабна фигура от Хр.Явашев!
513
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кръстете го на първия български космонавт - Георги Иванов или старото българско име на София - Средец или на името на някой български герой или средновековен цар,но не и на човек,който е мразил България и дори си смени българското име на "Кристо",цяла България го мрази този безродник,не може на негово име да кръщавате София,хората ще повърнат!
512
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 532Не си само ти. Цялата бригада дето работите на боклукчийския камион мисли така.
511
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По- добре да го кръстят на Джон Атанасов- той наистина не знаеше български, а измисли компютъра, та да има какво да опакова Кристо...
510
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само аз ли мисля че това което правеше беше безмислено. Опаковане на сгради и тн е само генериране на смет.
509
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И от настоящи, и от бивши депутати нищо умно не можеш да чуеш.
508
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само аз ли мисля че това което правеше беше безмислено. Опаковане на сгради и тн е само генериране на ***.
507
1
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Нали го дадохме на концесия това летище, ,то не зависи вече от българина как ще се казва, може и да се казва Меркел София хахахах.
506
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 525Изкуството му се признава в целия свят, ***. Това, че на теб разбирането ти за изкуство се свежда до тухли и хоросан се дължи на професионалните ти ангажименти като общ работник на строеж.Не се притеснявай, летището няма да е на негово име, той такова нещо не е искал. Иска го някой, който си мисли, че световноизвестна фигура от български произход ще повдигне авторитета ни пред същия тоя свят.
505
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако летището е само едно в един град е най-добре да носи името на града в който се намира.
504
1
 
4
 
! Отговори
бай х преди 3 години
летище али баба