Анимацията превзема Варна с десант

Акция подготвя възстановяването на Световния фестивал на анимационното кино в града
Обновена: 1 дек 2010 13:14 | 1 дек 2010 13:13,
4
Анимацията превзема Варна с десант
Снимка: Анимационен десант Варна 2010

В средата на декември – на 16-и и 17-и, Варна отново ще бъде филмовата столица на България.

Събитието е „Анимационен десант Варна 2010 – акция за възстановяването на Световния фестивал на анимационното кино”, а идеята е някога емблематичният за Варна и България фестивал да има своето поредно издание още през следващата година, като за каузата бъде привлечена варненската общественост.

Както се полага на подобна акция, основен акцент ще бъдат прожекциите на анимационни филми.

Те ще се състоят в зала „Европа” на Фестивален и конгресен център на 16 и 17 декември от 10,30, 17,00 и 20,00 ч.

Прожекциите ще бъдат предназначени за различна по възраст аудитория.

Публиката ще гледа както класически филми като „Откраднатият дирижабъл“ на Карел Земан, така и нови анимации като филма на Иржи Барта “На тавана или кой днес има рожден ден” от 2009 г. – приказка за спокойния живот в кралството на изоставените играчки, награден с редица престижни отличия.

Варненци ще имат възможност да видят за първи път от доста години насам селекция от най-доброто от родната анимация на големия екран, а чуждестранните филми ще бъдат осигурени със специалното съдействие на Чешкия център и Френския институт.

За участие в акцията специално ще пристигнат г-жа Весна Довникович – генерален секретар на Международната асоциация за анимационно кино (АСИФА), както и четирима български анимационни режисьори от различни поколения.

По-точно става дума за двама от най-утвърдените ни в световен мащаб автори – Анри Кулев и члена на борда на АСИФА Пенчо Кунчев.

Заедно с тях пристигат и младият Андрей Кулев и ветеранът Иван Веселинов, носител на „Златна Палма“ от Международния кинофестивал в Кан (за късометражния „Малка дневна музика“ от 1971-ва).

Те ще се срещнат с варненската публика на 17 декември и ще вземат участие в кръгла маса, посветена на идеята за възраждането на фестивала на анимационното кино в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
читател преди 13 години
От километри си личи иронията, маскирана като душевна *** от гениалността на организаторите от София, които вдъхновили "другите" да направят "друго". :) Евалла организатори, евалла столични! ;))
3
0
 
2
 
! Отговори
varna преди 13 години
Strahotno 6te zaveda da6ter9si,spomn9m si kato dete sam hodil.6te e super otnovo da go ima.
2
0
 
4
 
! Отговори
Lemmy преди 13 години
Супер! Като дете съм ходил в Спортната зала да гледам този фестивал на анимационното кино и бях във възхита! Сигурно е било преди 20-25 години... Непременно ще отида, ако мога, току виж съм преоткрил детското и невинното в себе си...
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да благодарим на организаторите на Международния фестивал на анимационното кино Златен кукер - София, че с действията си тази година успяха да провокират и други аниматори да създадат друг фестивал на анимационният филм в България. От такава надпревара, България и любителите на анимацията само печелят :)