"Сохо" взе голямата награда на "София филм фест"

"Уроците на Блага" на Стефан Командарев с два приза
Обновена: 24 мар 2024 09:11 | 24 мар 2024 09:00, Камелия Цветанова
1
"Сохо" взе голямата награда на "София филм фест"
Снимка: Facebook

Филмът „Сухо“ получи голямата награда в международния конкурс на „София филм фест“ (СФФ) на церемония в събота, в зала 1 на НДК, предаде БТА. Отличието съдържа парична премия от 7000 евро, които се разпределят между режисьора и продуцента, и се осигуряват от Столичната община.

„Сухо“, копродукция на Мексико, Франция и САЩ, е на режисьорите Астрид Рондеро и Фернанда Валадес, определени като „новите майстори“ на мексиканското кино. Съвместната им творба идва в София след като през януари спечели голямата награда на журито в конкурса за международно игрално кино на фестивала „Сънданс“. Момче на име Сухо остава сирак в света на възрастните и расте под сянката на насилието – неизменна част от ежедневието в наркокартела. Постепенно, младежът открива, че надали ще успее да избегне съдбата на баща си...

Унгарският режисьор, сценарист и актьор Саболч Хайду е председател на международното жури на СФФ, в което са Зорница София (България), Денис Ру (Германия) – експерт, директор на европейския филмов пазар на „Берлинале“, Тинатин Кайришвили (Грузия) – режисьор, сценарист и продуцент, и Димитър Маринов (САЩ/България).

Те определиха и наградата за български късометражен филм – за „Шоколад" на режисьора Орлин Милчев, както и диплом за постижения в операторското майсторство – за „Отвъд мъглата" на режисьора Дайчи Мурасе. За режисура в  международния конкурс бе отличена Шучи Талати (Индия) за „Момичетата си остават момичета". Специалната награда на журито е за „Предупреждението" на Ади Войку.

„Уроците на блага" на Стефан Командарев бе удостоен с две награди – за най-добър филм в програмата „Ново българско игрално кино", както и на гилдията „Кинокритика" към Съюза на българските филмови дейци – за филм от балканския конкурс на фестивала.. Първият приз е определен от международно жури в състав Димитрис Керкинос – програматор на международния филмов фестивал в Солун, Башак Емре –  програматор на филмовия фестивал „Златен портокал" в Анталия, и Бернд Будер – програмен директор на международния филмов фестивал „Котбус“ в Германия. Овациите от залата приеха актрисата Ели Скорчева, която изпълнява главната роля в „Уроците на Блага“, и сценаристът на лентата – Симеон Венциславов.

Наградата на публиката е за „Защото обичам лошото време“, пълнометражен дебют на режисьорката Яна Лекарска. Отличието се избира от зрителите на СФФ и е за режисьора на продукция от международния конкурс за първи и втори филми, както и от балканския конкурс.

През 2024 година в програмата на СФФ бе включен за втори път конкурс „СФФ тийн“. Най-добрият филм, избран с гласовете на публиката, е „Диада“ на Яна Титова.

За дванадесета година младежко жули определя най-добър филм от конкурсната програма за първи и втори филми на фестивала. През 2024 година тримата членове на журито са младите киномани Маргарита Стойкова, обявена за изгряваща звезда на „Берлинале“, Гергана Мартинова и Валерия Върбанова. Техният избор е „Юпитер" на Бенджамин Пфол. Германския режисьор, който бе гост на СФФ, благодари за признанието със специално записано видео.

За поредна година Международната асоциация на филмовата критика връчва своя награда на СФФ – за заглавие в международния конкурс за първи и втори игрални филми. Наградата на ФИПРЕССИ, присъдена от жури в състав Филип Бергсън – Великобритания, Стоян Синадинов – Северна Македония, и Олга Маркова – България, е за „Всичко за семейство Левкович“ на Адам Брайер. Унгарският режисьор изказа благодарности чрез видеопослание.

Филмите от балканския конкурс са оценявани от жури, оглавено от режисьора Хана Слак (Германия/Словения) и членове Алберто Ла Моника (Италия) – фестивален програматор, и Дина Йорданова (Великобритания/България) –  киновед. Наградата за най-добър филм се присъжда на филма „Съзряване" на режисьорката Кристина Йоакеймиди. Почетен диплом взе „М" на режисьора Вардан Тозия – за работата му с деца.

Международният документален конкурс включи 12 филма и бе оценяван от жури в състав – Виталий Мански (Латвия) – председател на журито, Мария Аверина (България), и Дарко Лунгулов (режисьор, Сърбия). Основната награда е за „Саундтрак на африканската демокрация“ на режисьора Йохан Гримонперес. Почетни дипломи получиха „Четири дъщери" на Каутер Бен Хания и „1489" на Шогакат Варданян.

На церемонията бяха връчени още две от предварително обявените награди. Цветана Манева прие „Наградата на София“ на Столичната община – за принос към изкуството на киното, а Радивое Андрич – специалната награда на СФФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: софия филм фест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Taню преди 1 месец
От нашите все същите бездарници...