С филм на британеца Ник Лав се открива феста в Локарно

Форумът събира Ален Делон, Шарлот Рамплинг, Орнела Мути и Кайли Миноуг
1 авг 2012 13:12, Петя Славова
1
С филм на британеца Ник Лав се открива феста в Локарно
Наградата на фестивала в Локарно - Златен леопард. Снимка: Reuters

С прожекция на "The Sweeney" на британеца Ник Лав ще бъде открит Международният филмов фестивал в Локарно. Филмът е създаден по британски сериал от 60-те години на миналия век и ще бъде показан извън конкурсната програма, съобщи Франс прес.

Международният филмов фестивал в Локарно, Швейцария, е може би най-дискретният, но и един от най-обаятелните, пише БТА. Тази година фестът на брега на Лаго Маджоре ще продължи до 11 август.

65-ото му издание ще посрещне редица знаменитости, като Ален Делон, Шарлот Рамплинг, Хари Белафонте, Орнела Мути и Кайли Миноуг, които ще имат срещи с публиката на Пиаца Гранде в центъра на града. Всяка вечер там ще има прожекции на открито, на които ще могат да присъстват близо 8000 души.

Фестът в Локарно, който намери мястото си сред форуми като Кан и Венеция, ще представи около 300 филма. Те ще бъдат прожектирани в десетина киносалона в града. Големият им брой може да се обясни с отдаването на почит към някои актьори като Делон и с традиционната ретроспектива, която тази година е посветена на творчеството на американския режисьор с австрийски произход Ото Преминджър (1905 - 1986).

Творчески директор на фестивала е французинът Оливие Пер. В Локарно ще е световната премиера на 13 от 19-те филма, които са включени в конкурсната програма и ще участват в надпреварата за наградата "Златен леопард".

Сред претендентите за отличията са "Професия стриптийзьор" на Стивън Содърбърг с Чанинг Тейтъм и Матю Макконъхи, "Последният момински запой" на Лесли Хедланд с Кирстен Дънст, "Не" на Пабло Ларен с Гаел Гарсия Бернал, "Руби Спаркс" на Джонатан Дейтън и Валъри Фарис с Антонио Бандерас и Анет Бенинг,"Момичето от никъде" на Жан-Клод Брисо, френско-белгийско-естонската продукция "Една естонка в Париж" на Илмар Раг с Жана Моро.

Журито, което ще определи носителите на наградата "Златен  леопард", ще бъде председателствано от 42-годишния тайландски режисьор, сценарист и продуцент Апичатпонг Верасетакул, който на кинофестивала в Кан през 2010 г. бе удостоен със "Златната палма" за филма си "Чичо Бунми, който може да си спомня миналите си животи".

В Локарно френският режисьор Леос Каракс ще бъде отличен с почетен "Леопард", а британската актриса Шарлот Рамплинг и китайският режисьор и продуцент Джони То, заснел филмите "Живот без принципи" и "Изборът", ще получат награди за цялостно творчество.

В рамките на ретроспективата на творчеството на Преминджър ще бъдат показани около 40 филма, а Хари Белафонте и Милен Демонжо ще споделят свои мисли за работата си с прочутия режисьор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
жъст уона ноу преди 11 години
ху гивс а фак баут дат