Когато благоприличието свали маската си

Роман Полански ни представя "Касапница"
2 ное 2012 12:28, Петя Славова
2

Каква е в същността си човешката природа ще ни покаже Роман Полански във филма си „Касапница“.

В тази история, въпреки заглавието, няма да се лее кръв, но режисьорът ще ни срещне с нещо далеч по-плашещо, като  ни даде шанс да надникнем в човешката душа.

Сюжетът затваря в един апартамент две двойки, събрали се да изяснят враждата на синовете си, сбили се на детска площадка. Привидно разговорът е спокоен. Започва на границата на благоприличието. Всеки от родителите показва загриженост и съпричастност, опитвайки се да затопли сконфузната атмосфера. Постепенно любезността се стопява, на фона на „лека“ почерпка от домашен сладкиш, топла кола, за да финализира, отпушвайки „духа от бутилката“ с качествено уиски.

Полански сваля маските на своите герои. Срещата на родителите се превръща в истинско бойно поле, където словесните битки вместо да уморят участващите, само ги нахъсват още повече. И ако в началото всеки родител е виждал в партньора си съюзник, то в един момент, наяве излизат всички вътрешни конфликти, които някой може да таи в себе си.

Полански с целия си арсенал от иронични похвати, хапливи забележки успява да ни представи на тепсия откъде тръгват човешките комплекси и какво би се случило в един разговор, лишен от всякакво лицемерие.

„Касапница“ би бил също така прекрасен театрален проект, въпреки че на кино, с впечатляващите изпълнения на Джоди Фостър, Кейт Уинслет, Кристоф Валц и Джон С. Райли, филмът може да се сравнява само с историите, които също така проницателно ни разказва Уди Алън.

"Касапница" може да видим на 2 ноември от 20.30 часа в Евро синема, като част от програмата на фестивала за независимо американско кино So Independent.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
оо, това е страхотен филм, наистина валц и всички останали играят така, че просто няма обяснение. супер