Съдбата на пернатите у нас

"Те отлитат" на екран от 7 юни
30 май 2013 10:47, Петя Славова
1
Съдбата на пернатите у нас
Кадър от "Те отлитат". Снимка: Дом на киното

Каква е съдбата на дивите птици в България ни разкрива научнопопулярният филм „Те отлитат“, който може да се гледа от 7 юни в Дом на киното. Негов режисьор и оператор е Симеон Цончев.

„Видовете диви птици, срещани у нас, са над 400 - повече пернати на Стария континент прелитат единствено в небето на Испания” – споделят авторите на филма. Желанието им да споделят своите наблюдения върху това уникално многообразие ги кара да създадат и филм за птиците в България.

„Те отлитат” е заснет между ноември 2011 и август 2012 в едни от най-красивите кътчета от страната - по Черноморското крайбрежие, в северозападните части на България, Източните Родопи, Сакар планина и край Бургаските езера.

Снимачният процес продължава близо година, за да може да се проследи пълният годишен цикъл на птиците. Воден от опитните орнитолози от БДЗП, екипът на филма успява да улови ценни моменти от гнезденето на птиците в труднодостъпни места и често при извънредни метеорологични условия.

Уникалните кадри на българската природа и пернатите й обитатели са свързани с часове наред, прекарани в наблюдение и дебнене. Основните „герои” са червеногушата гъска, която живее в мразовития Сибир, но зимува по бреговете на северното ни Черноморие, къдроглавият пеликан, свободно прелитащ над бургаските панелни блокове през лятото и няколко вида летящи хищници, сред които и „властелинът на бурите” – царският орел.

„Те отлитат” е подходяща както за възрастна публика, така и за деца над 8-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Бе-ГЕТОТО ,....*** ОПРЕДЕЛЯТ СЪДБАТА ,...НА ПЕРНАТИТЕ!