Супергерои внасят безпорядък в летния бокс-офис

Звезди претърпяват поражения
4 юли 2013 16:34, Петя Славова
1
Супергерои внасят безпорядък в летния бокс-офис
Дали и Деп със "Самотният рейнджър" ще претърпи провал? Снимка: Форум Филм

Уил Смит и Том Круз вече претърпяха унижение в бокс-офиса през това лято. Възможно ли е следващата суперзвезда на Холивуд Джони Деп да изпадне в подобно срамно положение? Съдейки по приходите и реакциите на критиката, отговорът е "Да", предаде ДПА.

Деп се завърна на големия екран през уикенда в римейк на култовия филм "Самотният рейнджър", в който актьорът отново обединява усилия с режисьора на поредицата "Карибски пирати" Гор Вербински.

И докато дуото успя да превърне в серия от блокбастъри съвместното си приключение в открито море, изгледите да стори същото с уестърн лудорията си съвсем не са убедителни, въпреки предполагаемия бюджет от 400 милиона долара.

Римейкът на "Самотният рейнджър" излиза на екран в летен сезон, който вече внесе смут в душите на критиците с поредица от блокбастъри, окачествени като "провал". Както се очертава, продукцията на Гор Вербински с участието на Джони Деп ще последва "Забвение" с Том Круз, "Земята: Ново начало" с Уил Смит и дори екшън трилъра "Белият дом: Под заплаха" в "срамния" списък, пише БТА.

Президентският филм "Белият дом: Под заплаха" изглеждаше обречен на успех с участието на Чанинг Тейтъм и Джейми Фокс, с режисьорските умения на Роланд Емерих и с излизането си на екран, когато нацията е обзета от патриотичната треска покрай Деня на независимостта.

Вместо триумфално да се позиционира на върха в бокс-офиса обаче, филмът реализира едва 25 милиона долара от продажбата на билети, нареждайки се след продукции като "Университет за таласъми", "Z-та световна война" и "Нежна полиция". Още по-лоша съдба сполетя Уил Смит - въплъщението на лятна филмова суперзвезда, чиито суетен проект "Земята: Ново начало" с бюджет от 130 милиона долара реализира едва 60 милиона долара след излизането си на екран в края на май.

"Забвение" с Том Круз не се оказа толкова сериозен финансов провал. Продукцията събра 89 милиона долара в бокс-офиса, но отбеляза своеобразен удар за Круз с пореден филм, не успял да достигне "касоразбиваческата" граница от 100 милиона долара. Случващото се в летния бокс-офис извиква в съзнанието един от най-известните цитати за изкуството и правенето на кино на сценариста и режисьор Уилям Голдман: "В Холивуд никой не знае нищо".

Въпреки тези филмови бедствия 2013 г. все още се очертава като рекордна по отношение на летния бокс-офис. Само през юни общите приходи от продажбата на билети в САЩ възлизат на 1,25 милиарда долара - с 18 процента повече от предходната година. Филмовите студиа отбелязват солидно представяне и на международните пазари.

Дори домашният провал "Земята: Ново начало" спечели над 50 милиона долара в световния бокс-офис, докато международните приходи от "Забвение" възлизат на повече от 285 милиона долара.

Комиксовите супергерои също се представят загадъчно. Новият филм "Мъж от стомана" за приключенията на Супермен спечели над 520 милиона долара в световния бокс-офис, поставяйки рекорд за месец юни. Дори и с рекордното си постижение обичаният супергерой не успя да се пребори с Железния човек, който с третия филм за подвизите си спечели 1,2 милиарда долара от продажбата на билети.

С летен успех могат да се похвалят също продукциите "Пропадане в мрака" и "Бързи и яростни 6", реализирали съответно 428 милиона долара и 682 милиона долара в световния бокс-офис. Какво е общото между най-успешните филми на това лято? С изключение на "Железният човек 3" с Робърт Дауни младши никой от сезонните хитове не включва участието на холивудски звезди от А-листата.

С острите критики "Самотният рейнджър" с Джони Деп е на път да се превърне в най-големия провал на "Дисни" след миналогодишното марсианско бедствие "Джон Картър: Между два свята". Според сайта Rotten Tomatoes, който анализира отзивите за филмови продукции и присъжда резултат въз основа на реакциите на критиката, "Самотният рейнджър" е предизвикал по-остро недоволство от "Джон Картър". "Критиците не само охулиха "Самотният рейнджър" като безличен и протяжен, но и не пропуснаха да порицаят и насилието в него. Това не е добър знак за семейно ориентираната компания "Дисни", пише сайтът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Уан Критик преди 10 години
Браво на торентите.Ще си го преместя наляво.